Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - baráž - semifinále
24.03.2022 20:45 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Diogo Jota (© AFP)

Portugalsko spasili střídající hráči a od Kataru jej dělí jediný krok

Portugalci dokázali využít domácího prostředí a poradili si s bojovnými Turky, i když měli chvílemi namále. Kdyby totiž Burak Yilmaz v závěru proměnil penaltu, vše mohlo být jinak. Jenže Santosův tým reagoval lépe a místo toho vstřelil v závěru pojišťující branku na 3:1.

Portugalcům těsně unikl postup přímo ze skupiny a museli do baráže. Což je hodně ošidná věc, jak by mohli vyprávět třeba v Itálii. Zvlášť, když se proti Portugalcům postavili Turci, velmi houževnatý a nebezpečný tým s několika skvělými hráči. Zkušený trenér Fernando Santos vykouzlil fanouškům na Estádio do Dragão úsměv na rtech, protože dopřál teprve první start v základní sestavě místnímu miláčkovi Otáviovi.

A dobře udělal, protože šikovný záložník se mu brzy odvděčil gólem. V úvodu se obě strany trochu oťukávali a Portugalci měli mírnou převahu. Stále si ale museli dávat pozor na nebezpečné kontry tureckého mužstva. Utkání ve svůj prospěch nalomili poprvé v 15. minutě. Cristiano Ronaldo rozehrál rychlou akci, ránu Bernarda Silvy vyrazil brankář Uğurcan Çakır jen před sebe a pohotový Otávio dorazil míč do sítě!

Postupem času měl stále více práce i domácí brankář Diogo Costa, který si musel dávat pozor zejména na rychlíka Ündera a Yilmaze. Jednalo se ale spíš o ojedinělé individuální akce, protože jinak mělo míč pod kontrolou Portugalsko. Tomu se zdárně dařilo kontrolovat hru a diktovat její tempo, které i díky množství krátkých přihrávek bylo poměrně vysoké.

Turkům se nedařila jedna věc - zakončení. Finální fáze jim dělala velké problémy a i když se občas osmělili, tak poslední důležitá přihrávka většinou končila nepřesností na kopačkách Portugalců. A těm se ještě v prvním dějství povedlo zvýšit. Další krásnou akci po nepovedeném útoku Turecka vedl Otávio, který lahůdkovým pasem našel Dioga Jotu. Portugalský křídelník hájící barvy Liverpoolu si ve vápně naskočil na centr a přesnou hlavičkou překonal brankáře Çakıra - 2:0.

Turci museli zabrat, jenže obrat Portugalce o míč se jim žalostně nedařilo. Çakır naopak musel krátce po příchodu na hřiště čelit nepříjemné střele agilního Bernarda Silvy. Jak čas plynul, tak na domácím týmu byla vidět mírná ztráta koncentrace. Vedení o dvě branky je ale velmi ošidné, o čemž se domácí brzy přesvědčili.

V 65. minutě totiž Turci sehráli krásnou akci na jeden dotyk. Burak Yilmaz nahrál před vápnem na Cengize Ündera a ten mu míč do uličky vrátil. S tím už si kanonýr Yilmazova formátu poradil podle očekávání a sám před Costou nezaváhal!

Turci najednou cítili naději a na jejich přístupu to bylo vidět. Hakan Çalhanoğlu se pokusil střelou z dálky překonat obranu v čele s brankářem Costou, Kutlu byl o moment později nachytán v ofsajdu. Rozhodující chvíle nastala 4 minuty před koncem. Po faulu Josého Fonteho ve vápně totiž sudí Siebert dal hostům obrovskou možnost vyrovnat. Jenže tentokrát Burak Yilmaz napálil míč z penalty vysoko nad bránu!

Portugalci přežili klinickou smrt a místo vyrovnání se hnali za výhrou. Tu si dokázali pojistit v nastaveném čase, kdy trenér Santos opět ukázal šťastnou ruku při výběru hráčů. V 88. minutě poslal na trávník mladíčka Sportingu Matheuse Nunese a v nastavení si mohl znovu gratulovat. Střídající tahoun AC Milán Rafael Leão vymyslel skvělý pas do vápna na nabíhajícího Nunese a ten střelou na zadní tyč překonal vybíhajícího Çakıra! Turci tak po zásluze končí a Portugalci se v úterý utkají s přemožitelem Italů, Severní Makedonií.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
Akinfeev

Může hrát Yazici?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele