Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 1. kolo
25.03.2021 20:45 CET
3 : 3
(1:0)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Šestigólová přestřelka Maďarska s Polskem končí remízou, Maďaři dvakrát vedli

Jeden z nejzajímavějších zápasů dosavadního průběhu evropské kvalifikace o Mistrovství světa 2022 se odehrál ve čtvrtek večer v Budapešti mezi Maďarskem a Polskem. V zápase padlo šest gólů a jedna červená karta a soupeři se nakonec sešli smírně.

Do současné kvalifikace o světový šampionát vstoupily oba celky s novým trenérem z Jižní Evropy - Maďarsko trénuje Ital Rossi, Polsko zase Portugalec Sousa. Kromě těchto dvou soupeřů je ve skupině I ještě Anglie, Andorra a San Marino.

Mírným favoritem zápasu byli hosté, kteří mají v týmu více hvězdných jmen, v čele s útočníkem Bayernu Mnichov Robertem Lewandowskim. To Maďarsko mohlo počítat spíše se sehraností a týmovou soudružností, žádného hráče, který by svou kvalitou skutečně vybočoval, totiž ve svém výběru momentálně nemá.

A hned v úvodu schytali Poláci studenou sprchu, již v 6. minutě se totiž po perfektní přihrávce do běhu od Fioly dostal do brejku domácí Sallai, který s míčem došel až do pokutového území hostů, po zemi vystřelil k bližší tyči a poslal tak Maďarsko do vedení.

Hráčům Polska se nedařilo příliš se dostat do zápasu a další velkou šanci si tak vypracovalo ve 34. minutě znovu Maďarsko. Tentokrát se dostal ke střele ve skluzu po prudkém centru z pravé strany Szalai. Míč však skončil pouze těsně vedle levé tyče Szczesnyho brány.

Do kabin se šlo k poločasové přestávce za stavu 1:0 a hráči Polska se nad sebou museli hodně zamýšlet. Další rána pro svěřence trenéra Sousy však přišla hned po začátku druhé půle. V 52. minutě střílel nadějně na bránu hostů Sallai, míč byl zblokován a z následné dorážky se dokázal mezi tři tyče trefit Szalai.

Odpověď Polska na sebe však nenechala dlouho čekat a jeho hráči začali na hřišti dominovat. V 61. minutě se podařilo snížit Piatekovi, který uklidil míč ke vzdálenější tyči střelou z první po centru Krychowiaka z pravé strany.

Ani ne o minutu později se podařilo Polsku dvougólové manko dohonit úplně. Ziolinski vyslal do pokutového území Maďarska přihrávku na střídajícího Jozwiaka, který po solidním zpracování vystřelil po zemi ke vzdálenější tyči a vyrovnal tak na 2:2.

Maďaři se však nevzdali a v 78. minutě udeřili znovu. Centr Szalaie tečoval hlavou Lang a do prázdné brány ho uklidil na zadní tyči kmenový hráč Lipska Orban. Všechny góly Maďarska tedy vstřelili hráči, kteří aktivně působí v bundeslize.

V 83. minutě Polsko naposledy odpovědělo a tentokrát to vzal na sebe rovnou jeho kapitán, Robert Lewandowski. Největší hvězdě polského výběru přihrával přibližně na úroveň penalty z pravé strany Bereszynski a Lewandowski míč po zkušeném zpracování uklidil přímo do odkryté části brány.

Absolutním hrdinou utkání se mohl Lewandowski stát v 88. minutě, kdy měl na noze nádherný vítězný gól. Jeho střele z voleje ve výskoku z hranice pokutového území však skončila pouze těsně vedle Orbánovy brány. Ve 4. minutě prodloužení druhé půle zbytečně fauloval za druhou žlutou kartu domácí Fiola a sudí Brych ho nekompromisně vyloučil chvíli před samotným koncem zápasu.

Fiola tedy bude chybět Maďarsku v nedělním zápase v San Marinu, příští středu pak budou Maďaři zajíždět do Andorry. Polsko se v neděli utká s Andorrou, opravdu těžký zápas ho však čeká příští středu, kde se ve Wembley utká s Anglií.

Autor: Lukáš Hrneček / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele