Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina D, 2. kolo
28.03.2021 15:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Francie si venku hladce poradila s Kazachstánem, Mbappé zahodil penaltu

Historicky první vzájemné střetnutí mezi Kazachstánem a Francií dopadlo dle očekávání ve prospěch Les Bleus. Ti nedovolili svému soupeři na hrací ploše jakékoli zásadnější podnikání, vyprodukovali celkem dvě branky, tu první zásluhou Ousmaneho Dembélého, a vlastence si pak zapsal Serhij Malyj. Třetí gól ještě mohl zařídit Kylian Mbappé, penaltu ale neproměnil.

Náročné cestování, hned pětihodinový časový posun, s ním logicky spjatý jet lag, též nástrahy umělého trávníku na stadionu v Nur-Sultanu či nová absence zraněného N'Gola Kantého. Asi tak by se dal shrnout sumář hlavních nepříjemností, s nimiž se mistři světa z roku 2018 před tímto duelem vypořádávali. A nakonec se jim podařilo vlastně bez obtíží potvrdit roli favorita.

Zatímco Francouzi vstoupili do tohoto kvalifikačního cyklu ne vyloženě přívětivou remízou s Ukrajinou, pro Kazachstán byl tenhle zápas letošní premiérou. Zároveň svůj debut prožil trenér Talgat Bajsufinov, lépe řečeno poprvé vedl domácí celek od doby, co nahradil českého stratéga Michala Bílka. Aspoň po výsledkové stránce proti evropskému gigantovi nezklamal.

Zprvu chvíli trvalo, než se svěřenci kouče Didiera Deschampse rozehřáli do optimální teploty. Ve 20. minutě každopádně dokázali využít hned svou první možnost utkání a propracovali se k toužebnému pohodovému tempu. Pogba poslal přihrávku do středu, kde se ukázkově uvolnil Martial, ten ještě předal míč lépe postavenému Dembélému, jenž zacílil po zemi přesně k tyči.

Marně se snažili Kazaši najít nějakou odpověď na první inkasování, ještě hůře se jim navíc klání otáčelo, neboť krátce přes obrátkou Francie své vedení ještě navýšila. Griezmann centr z rohového čtvrtkruhu zakroutil do pokutového území, kde trošku zazmatkoval bránící Malyj, ten nešťastně nasměroval merunu za záda gólmana Mokina, který se po ní jen marně ohlédl.

Hostující výběr nemusel směrem dopředu chvátat, stačilo mu jen hlídat pohotový náskok a především odehrát druhý poločas ve zdraví či zbytečně udělených osobních trestů. Na listinu střelců se chtěl zapsat i střídající Mbappé, jenž vybojoval nařízení pokutového kopu poté, co ho ve vápně fauloval domácí obránce Alip, jako exekutora ho však perfektně vychytal Mokin.

Autor: Patrik Sandev / uefa.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
Akinfeev

1:4

Reagovat
Elmas

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

:) :) :) "Český stratég" Michal Bílek. Ještě pořád si vzpomínám, jak jsme byli rádi, když ho ze Sparty odvolali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele