Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina D, 1. kolo
24.03.2021 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Stade de France (© AFP)

Francie ztratila vedení a s Ukrajinou pouze remizovala

Po první půli málokdo pochyboval o dalším vítězství Francie nad oblíbeným soupeřem z Ukrajiny. Domácí šli velmi rychle do vedení a drželi taktovku nad utkáním. Jenže hostům po změně stran se štěstím vyšla jedna z ojedinělých akcí, díky níž se mužstvo trenéra Andrije Ševčenka vrací zpět na východ Evropy s cenným bodovým ziskem.

Kouč domácích Didier Deschamps neponechal nic náhodě a základní jedenáctku svého výběru sestavil v podstatě z toho nejlepšího, co měl k dispozici. Snad jen posazení záložníka Paula Pogby na lavičku náhradníků mohlo vyvolat jisté debaty. Ukrajinci rovněž nastoupili od úvodní minuty ve velmi silném složení, byť třeba obránce Eduard Sobol či středopolař Marlos čekali na svou šanci za postranní čarou. Hosté na Stade de France bojovali i za svého spoluhráče Tarase Stepanenka, jemuž hrozí, že si od fotbalu kvůli zranění na několik měsíců odpočine.

A hráči ve žlutých dresech se do zápasu skutečně pustili s vervou. Již ve třetí minutě se ke střele dostal kapitán Zinčenko, jenž zpoza pokutového území pálil nad svatyni Francouzů. Podobně dopadla na druhé straně o sedm minut později hlavní útočná hrozba "Les Bleus" Mbappé. Vzápětí už měla Ukrajina namále. Hernándéz po průniku po levé straně předložil míč Giroudovi, jehož dost možná gólové zakončení srazil šťastně mimo tři tyče blokující Matvijenko.

V devatenácté minutě už však gólman hostů Buščan lovil merunu ze sítě. Z dálky jej totiž překonal Griezmann, jenž si z pravé strany potáhl balón víc doprostřed hřiště a vynikající ránou k tyči poslal Francii do vedení. Zatímco brankář domácích Lloris zůstával v klidu, jeho kolega na druhé straně Buščan musel být pořád v pozoru. Krátce po půlhodině hry však ke svému štěstí jen sledoval, jak Giroudova hlavička po centru od Pavarda prosvištěla nad břevnem.

Až ve 37. minutě připomněl Mykolenko po delší době, že by se Ukrajinci čas od času taky mohli vydat na útočný výlet. Lloris nicméně pořád čekal na zákrok, neboť Mykolenko nemířil přesně. Ani dvanáct minut po změně stran strážce domácí svatyně nezasahoval, tentokrát však proto, že na míč směřující do brány jednoduše nemohl dosáhnout. Gólové akci předcházel vpád Karavajeva do pokutového území a následná střela Sydorčuka, kterou na druhou stranu, než na jakou skákal Lloris, tečoval nešťastník Kimpembe. Hosté tak zničehonic srovnali skóre.

Francouzi v prvním poločase dominovali, vstup do druhé půle se jim ovšem hrubě nevydařil. Les Bleus proto museli znovu zvýšit úsilí, aby získali ztracený náskok zpět. Mbappé však v 66. minutě pálil mimo bránu a pokus Hernándeze o čtyři minuty později vytěsnil Buščan nad břevno.

Pro závěrečné minuty se Ukrajinci zatáhli na svoji polovinu, kde bránili cenný výsledek. Domácí na tuto taktiku odpovídali v podstatě jen zoufalými střelami z dálky. Jednu takovou vyprodukoval v 81. minutě střídající Pogba, jenž ale prostor mezi třemi tyčemi nenašel, čímž jen demonstroval impotenci Francie ve druhé půli.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat
Modroočko

2:2

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
Pharrell

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele