Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina D, 9. kolo
13.11.2021 20:45 CET
8 : 0
(3:0)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

Francie proklouzla na MS v Kataru mistrným způsobem, doma zdemolovala Kazachstán

Francie se stala dalším účastníkem MS v Kataru v roce 2022. Doma potřebovala zvládnout poslední úkol, a to porazit Kazachstán, a splnění tohoto cíle se jí povedlo více než obstojně. Hostům napráskala hned osm gólů, o čtyři z nich se postaral Kylian Mbappé, jenž si tak na vyloženě domácí půdě v Parku princů, kde jinak nastupuje za PSG, opravdu pořádně zařádil.

Uběhlo jen šest minut od úvodního hvizdu rozhodčího Nyberga a Les Bleus se okamžitě ujali průběžného vedení. Benzema na levé straně uvolnil do vápna sbíhajícího si T. Hernándeze, ten následně přihrál pod sebe na zcela nehlídaného Mbappého, který se gólově v tomto klání uvedl poprvé. Ve 12. minutě Mbappé zaúřadoval podruhé, zužitkoval totiž chybu Pokalitova.

Lépe řečeno se kazašský brankář, možná trošku nepochopitelně, vydal ze své brány na zteč proti Comanovi, jehož nestihl zastavit, následovala klička a dlouhá přihrávka před prázdnou branku, odkud francouzský forvard nemohl netrefit. A ve 32. minutě se Mbappému podařilo zkompletovat hattrick, vůbec svůj první ve své kariéře v dresu aktuálního vítěze Ligy národů.

Koundé ze středu pole poslal merunu na Comana, ten adresoval centr na hranici brankového území, kde si nejvýše naskočil jeho spoluhráč, a třígólový náskok Francouzů byl na světě. Ale ani tento domácím jednoduše ke štěstí nestačil. Kazachy nijak nešetřili v dalších pasážích hry, jejich soupeř přitom stěží zamezoval mnoha dalším atakům a nakonec inkasoval ještě pětkrát.

Do poločasu průběžný stav vydržel na stejných hodnotách, po přestávce se nicméně Francie znovu dostala do optimální ráže. V 55. minutě se do zápasových statistik zapsal též Benzema, na nějž nablízko poslal balón T. Hernández, a Pokalitov u své bližší tyče nereagoval ideálně. V 59. minutě pak kromě třech přesných zásahů zaznamenal Mbappé rovněž jednu asistenci.

Benzema ho na hranici pokutového území vyhledal zcela nehlídaného, a i když jeho kolega z útoku mohl dávno zakončovat, nesobecky ještě namířil merunu blíže do středu, přičemž zacílení do úplně odkrytého prostoru nepředstavovalo větší problém. V posledních patnácti minutách se poté Francie nadechla ještě ke třem gólům. Kazachstán se i nadále marně bránil.

V 65. minutě si mimochodem vlastence mohl dost neslavně účtovat do svých čísel Täjkenov, který ve snaze odvrátit do bezpečí Mbappého pas málem zamířil za záda Pokalitova. Ve finále se hostujícímu muži v rukavicích zdařilo situaci zachránit, ovšem opravdu na poslední chvíli, neboť i grafika goal-line technology ukazovala, že míč nezamířil za brankovou čáru o kousek.

V 75. minutě již domácí přece jenom vyprodukovali regulérní trefu. Griezmann od rohového praporku vybídnul v nebezpečném prostoru Rabiota, který svou hlavičkou uklidil balón bez pardonu pod břevno. V 79. minutě se zase ozval Mbappé, neúnavný a stále hladový po dalších výpadech, z úhlu však tentokráte Pokalitova, jenž prostě musel být pořád ve střehu, nepřelstil.

V 84. minutě se Francie dočkala další změny skóre ve svůj prospěch. Nyberg si sice nevšiml, že v pokutovém území byl Griezmann přišlápnut Vasiljevem, po zhlédnutí videa každopádně nařídil penaltu, kterou sám faulovaný proměnil. V 87. minutě nadobro stvrdil hladkou výhru svého mužstva ještě Mbappé, jenž po pobídce od Diabyho usměrnil merunu podél Pokalitova.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele