Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina D, 9. kolo
13.11.2021 15:00 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Lassi Forss (© AFP)

Bosna a Hercegovina si MS v Kataru nezahraje, v klíčově bitvě nestačila na Finsko

Bosna a Hercegovina ztratila definitivně možnost postoupit na světový šampionát. Nezvládla totiž klíčový duel s Finskem, s nímž v Zenici prohrála o dva góly, a matematicky již zkrátka nemůže poskočit na druhou příčku. Hosté naopak získali trumfy před posledním utkáním do svých rukou. Čeká je ovšem v Helsinkách soupeř papírově nejtěžší z možných, a to Francie.

Za určitých okolností si mohou svěřenci trenéra Markkua Kanervy dovolit i na závěr prohrát, musejí každopádně doufat, že Ukrajina příští úterý v souběžně hraném klání neporazí venku právě Bosnu a Hercegovinu. Celek z východu Evropy je tím jediným, který ještě může ohrozit Huuhkajat v cestě do play-off. O druhé místo, zajišťující baráž, se utkají oba výběry na dálku.

Domácí kouč Ivajlo Petev nakonec opravdu nemohl nasadit do sestavy svou největší útočnou hrozbu Edina Džeka, který se pro zranění neobjevil ani na lavičce náhradníků. Avšak ofenziva v podstatě nebyla tím největším problémem, Zmajevi zásadně selhali v obranných činnostech a vůbec poprvé v rámci tohoto kvalifikačního cyklu za devadesát minut inkasovali tři branky.

Nepříjemným skutečnostem čelili už ve 25. minutě. Raitala totiž vypálil levačkou zpoza vápna, Pjaniče trefil v pokutovém území do ruky, sudí Oliver ukázal na bílý puntík a kopala se penalta. K ní se jakožto exekutor postavil Pukki, vůbec nejlepší střelec v historii finského nároďáku, ovšem své mužstvo do vedení neposlal, neboť brankář Šehić jeho zakončení lapil.

Avšak o čtyři minuty později Pukki přece své zaváhání napravil. Poté, co ho ze středu hřiště uvolnil přihrávkou Kamara, našel před brankou Forsse, a ačkoli se snažil Ahmedhodžić situaci ještě zachránit, od něj se balón odrazil ke skórujícímu protihráči. Ve 37. minutě si ale Finsko situaci zkomplikovalo, za ostrý zákrok na Kolašinace obdržel červenou kartu Raitala.

Jenže Bosně a Hercegovině se přesilovku využít nezdařilo. Naopak v 50. minutě inkasovala podruhé, to když Väisänen přiťukl míč v šestnáctce na Loda, jenž zacílil přesně k tyči. V 69. minutě vykřesali domácí jiskřičku naděje, prudký pokus Gojaka ze standardky protečoval do brány Menalo, nicméně hosté následně výhru zpečetili O'Shaughnessym po centru od Loda.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele