Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 1. kolo
24.03.2021 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Kevin De Bruyne (© AFP)

Belgie otočila utkání s Walesem a úspešně odpověděla na český gólostroj

Belgie nezačala zápas s Walesem zrovna šťastně, nepříznivě se vyvíjející duel však rychle otočila ve svůj prospěch a úspěšně vstoupila do kvalifikace. Ve skupině E se "Rudí ďáblové" usadili za českou reprezentaci, která uspořádala ještě bohatší gólové hody v Estonsku.

Bez zraněných Edena Hazarda a Axela Witsela, zato s Romeluem Lukakuem vyrukovali Belgičané na "Draky" z Britských ostrovů. TI postrádali obránce Bena Daviese nebo záložníka Aarona Ramseyho a ještě více se Velšanům přitížilo už v osmé minutě utkání v Lovani, kdy hřiště musel s pochroumanou dolní končetinou předčasně opustit Joe Allen.

Hned za další dvě minuty ale udělali hosté zraněnému spoluhráči velkou radost. Bale totiž přiťukl míč do běhu Harrymu Wilsonovi, který se objevil za obranou domácích a přízemní střelou levačkou obstřelil marně se natahujícího brankáře Rudých ďáblů Courtoise - 0:1. Vedení ovšem vydrželo Walesu málem jen sedm minut. De Bruyne po rohovém kopu nalezl na zadní tyči Lukakua, jenže kanonýr Interu Milán v koncovce selhal a poslal balón nad břevno.

Ve 22. minutě už nicméně Belgie srovnala. Thorgan Hazard přihrál míč De Bruynemu, jenž se z dálky nepřekonal a prudkou skákavou střelou překonal gólmana Draků Warda. Nedlouho poté zakončoval po rohovém kopu nepřesně Alderweireld, avšak šest minut po vyrovnání přece jen dokonali Rudí ďáblové obrat. Hazard využil uklouznutí protihráče, díky čemuž zcela neohrožen zužitkoval pas od Meuniera gólovou hlavičkou.

Po zbytek první půle běhali hosté většinu času bez míče a jen sledovali pohodovou kombinaci protivníka. Ten občas přerušil nudnou pasáž propagační střelou, avšak Hazard ani Mertens již do přestávky nenavýšili náskok Belgičanů. V kabině se ale Velšané očividně srovnali a čtyři minuty po změně stran nebyli daleko do druhé branky v zápase. Courtois zaváhal proti centru Williamse, čehož chtěl využít Bale, jehož akrobatickému zakončení mnoho nescházelo.

V 58. minutě se ke střele odhodlal Wilson, jemuž domácí obrana dopřála dostatek prostoru. Draky však srážela nepřesná koncovka, přesně ale nemířil o osm minut ani De Bruyne na druhé straně hřiště. V 72. minutě ale dostali Belgičané od hostů dárek. Mepham totiž ve vlastním pokutovém území fauloval Metense, načež turecký arbitr Çakır nekompromisně ukázal na penaltový puntík. Nařízenou penaltu si na starost vzal Lukaku, který ošálil Warda a poslal míč na opačnou stranu, než na jakou velšský brankář skočil.

Wales ve zbytku střetnutí nenašel síly na odpor a po čtyřech zápasech bez porážky na Rudé ďábly nestačil. Belgie na ne zcela oblíbeného protivníka vyzrála po více než osmi letech a alespoň částečně dala zapomenout na zklamání ze čtvrtfinále Eura 2016.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

to ako vážne?

vzájomné zápasy "z roku Krista!" - obdobie 2013 až 2016 a vy poviete, že Wales to na Belgičanov vie

Dnes je rok 2021, Belgicko je na úplne inej úrovni a preto nie je dnes otázka či vyhrá ale O koľko

Reagovat
Shevchenko

Na úplně jiné úrovni není, hráči tam pořád hrají více méně ti samí, jejich vrchol už byl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele