Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina I, 9. kolo
12.11.2021 20:45 CET
1 : 4
(1:3)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Polsko přehrálo oslabenou Andorrou a minimálně si zajistilo baráž

Polsko potvrdilo úlohu jasného favorita na půdě trpaslíka z Andorry a díky snadnému vítězství 4:1 definitivně odrazilo nápor třetí Albánie, která v pátek utrpěla debakl v Anglii (0:5). Náš severovýchodní soused se stále nachází na druhé pozici se ziskem dvaceti bodů a před výběrem z Balkánského poloostrova si vytvořil nedostižný pětibodový náskok. Na vedoucí Anglii momentálně ztrácí tři body a je téměř stoprocentní, že už ji nepřeskočí.

Letošní finalista evropského šampionátu totiž zakončí tento kvalifikační cyklus na půdě největšího outsidera evropské části ze San Marina a jeho porážka je tak naprosto nereálná, navíc i v případě tohoto senzačního výsledku by Polsko muselo zvítězit obrovským rozdílem ve svém závěrečném duelu s Maďarskem. Domácí v každém případě obsadí předposlední pátou pozici a svou pouť zakončí v Albánii.

Tento páteční souboj začal velmi kuriózním momentem, neboť už po patnácti sekundách hry v něm byla udělena červená karta. Od skotského rozhodčího Beatona ji uviděl domácí Cucu, který nešetrně udeřil loktem do obličeje hlavičkujícího Glika a zápas tak pro něj velmi předčasně skončil. Favorizovaní hosté zužitkovali svou území převahu v 5. minutě, kdy se prosadil jejich nejvěhlasnější kanonýr Robert Lewandowski.

Třiatřicetiletý ostrostřelec německého Bayernu převzal tečovanou Jóźwiakovu přihrávku před hranicí brankového území a svůj přízemní pokusu usměrnil do protějšího spodního rohu. Krátce po deseti odehraných minutách byl rozdíl ve skóre dokonce dvoubrankový, jelikož po nádherném centru z levého křídla od Frankowskiho zapomněla defenzíva Andorry na zcela volného Kamila Jóźwiaka a ten poloprázdnou branku nemohl minout.

Vzápětí se poprvé vytáhl brankář Álvarez proti ráně Klicha a přesně po půlhodině hry hlavičkoval z dobré pozice jen do boční sítě Milik. Andorra nečekaně snížila v poslední minutě úvodního dějství, kdy po přímém volném kopu z pravého křídla tečoval balón v brankovém území Joan Cervós a chytře překonal marně se natahujícího gólmana Szczęsnyho. Poláci ale nezaháleli a ještě v nastavení první půle si vzali zpět dvoubrankový náskok.

Centr Rybuse z levé strany se odrazil k Lewandowskimu, jenž okamžitě sklepl balón pro dobře postaveného Milika a forvard francouzské Marseille pohotově zakroutil svůj pokus do bližšího dolního růžku. Po změně stran se nejprve blýskl Álvarez, jenž famózním zákrokem zneškodnil prudkou hlavičku nezastavitelného Lewandowskiho, vzápětí nebyl uznán gól Milikovi vinou centimetrového ofsajdu.
Svěřenci portugalského trenéra Paula Sousy uzavřel gólový účet tohoto střetnutí zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Podruhé se prosadil Lewandowski, který po rohovém kopu Zielińskiho hlavičkoval ze sedmi metrů do vzdálenější šibenice a domácí strážce Álvarez se stačil pouze ohlédnout.

Autor: Viktor Sandev / soccerway.com, uefa.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele