Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2018

zóna UEFA (Evropa) - skupina I
09.10.2017 20:45 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Finsko - Turecko 2:2

Turecko před posledním zápasem ve Finsku už nemělo šanci ani na baráž, maximálně při případném vysokém vítězství mohlo poskočit na třetí pozici. To se však nestalo, hosté byli po páteční nečekané domácí porážce s Islandem pod dekou a nakonec získali jen bod po výsledku 2:2. V tabulce tak obsadili konečné čtvrté místo s patnácti body, za třetí Ukrajinou zaostali o body dva. Finsko po hodně špatné úvodní polovině skončilo páté s devíti body.

Přitom závěrečná dvě kvalifikační kola zvládli na jedničku, když porazili Island i Kosovo (shodně 1:0), v pátek vybojovali naprosto nečekaný bod v Chorvatsku (1:1) a výtečnou formu potvrdili právě proti Turecku, vyrovnávací trefu vsítili zhruba dvě minuty před koncem. Úvodní poločas žádnou branku nenabídl, první větší možnost se zrodila až po půl hodině hry. Dostal se do ní Özyakup, ale prováhal vhodný okamžik k zakončení a byl zablokován.

Šest minut před přestávkou si hosté mohli vsítit vlastní branku, kdy Söyüncü nešťastně hlavičkoval za sebe. Balón se již snášel pod břevno, nicméně brankář Babacan ho jednoruč dokázal odvrátit na rohový kop. Po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil, Turecko se z ničeho nic dostalo do vedení v 57. minutě. Po špatné domácí rozehrávce převzal míč Inan a předložil ho pro Cenka Tosuna, který se elegantně otočil a pak se kličkou zbavil protihráče.

Vzápětí vypálil z dobrých dvaadvaceti metrů a jeho utěšená rána zapadla přesně k pravé konstrukci, gólman Hradecky jen zůstal stát jako přikovaný na hranici brankového území. Po hodině hry mohl vyrovnat Joel Pohjanpalo, ale jeho bombu z hranice šestnáctky dokázal Babacan ustát. Zhruba dvacet minut před koncem se v tváří tvář proti Hradeckému ocitl Özyakup, jenomže zblízka ho nepropálil a vybojoval jen rohový kop.

Domácí srovnali v 76. minutě, po přímém volném kopu Loda zapomněla turecká defenzíva u zadní tyče na zcela osamoceného Pauluse Arajuuriho a ten snadno rozvlnil síť. Od této chvíle domácí ožili, Babacan zlikvidoval velké šance Pohjanpala i Arajuuriho. Následně skóroval Pukki, jeho gól nemohl být uznán kvůli ofsajdu. Turecko odpovědělo tím nejlepším způsobem, podruhé v tomto zápase totiž skóroval Tosun.

Ten si po krásné kolmici od střídajícího Mora přistrčil míč blíže k domácí brance a vypálil po zemi z patnácti metrů naprosto přesně k vzdálenější tyči. Ani tato trefa však hostům k plnému bodovému zisku nestačila, v 88. minutě stanovil konečný výsledek finský útočník Pohjanpalo. Třiadvacetiletý forvard německého Bayeru Leverkusen se po zpětně nahrávce nově příchozího Soiriho opřel do míče z deseti metrů a usměrnil ho milimetrově k pravé tyči.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
veikko

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele