Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 4
09.09.2009 19:30 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Lichtenštejnsko - Finsko 1:1

Kvalifikace plná překvapení a neuvěřitelných počinů outsiderů. O jeden z nich se postaralo také Lichtenštejnsko, které sebralo body Finsku a připravilo ho i teoretickou možnost na postup do baráže. O obrovskou ostudu pro severský celek se postaral Michele Polverino, který okamžitě minutu po finském zásahu srovnal, a i když měli hosté ještě čtvrt hodiny na změnu stavu, už se jim to nepovedlo. Domácí proto získali druhý bod ve skupině a postarali se možná o největší úspěch v historii malého národa.

Finsko má nyní pouze 14 bodů a ztrácí dvě kola před koncem na druhé Rusko nedostižných sedm bodů, což si rozhodně nepředstavovalo. Domácí si dokázali vytvořit pár možností díky šutérovi Mariu Frickovi, ten byl ale v zakončení hodně zbrklý a mezi tři tyče v první půli nezamířil. Útoky hostů vedl Jari Litmanen, a i když jich nebylo k vidění příliš, nebezpečně rohové kopy dělaly domácí obraně velké problémy.

Po 20 minutách uvolnil Litmanen Jonatana Johanssona, proti jeho ráně se ovšem perfektně vytáhl brankář Peter Jehle. To byla však až do 70. minuty jediná vážnější šance Finska. Dít věci se začali krátce poté, nejprve totiž Michael Stocklasa stáhl ve vápně Litmanena a 38-letý veterán naložil se šancí více než obdivuhodně, Jahlemu nedal mířenou ranou do protipohybu žádnou naději.

Nicméně jako by si Seveřané řekli, že se jim už nic nemůže stát a jako blesk z čistého nebe přišel úder z druhé strany. O pouhou minut později totiž po ani ne deseti minutách pobytu na hřišti zamířil do černého Michele Polverino, který dokázal přelstít obránce Hannu Tihinena a bouřlivě rozveselil pěknou ranou maličký stánek ještě v menší zemičce. Přitom kuriozitou je, že odcházející Mario Buchler, který byl vystřídán právě Polverinem, odešel jen kvůli tomu, aby nedostal červenou kartu. Díky tomuto tahu umožnil svému spoluhráči vstoupit do síně slávy.

Otřesené Fisnko se na nějaký větší nápor nezmohlo a i když bez příležitostí nebylo, síť už se jim rozvlnit nepodařilo. V příštím už symbolickém duelu přivítá Finsko Wales a pokud prohraje, může ještě přijít i o třetí místo v tabulce. Lichtenštejnsko se pokusí poprvé doma vyhrát nad Ázerbajdžánem a nutno podotknout, že jeho ambice nejsou rozhodně mizivé.

Autor: Viktor Sandev / goal.com

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

0-3

Reagovat
Ligter

tjj 0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

litmannem

Reagovat
smazaný uživatel

Taky čumim že ještě hraje za narodak Nevite někdo kolik má startů?a kolik mu je

Reagovat
Ligter

Narozen 20. 2. 1971 Zápasy/góly 126/31

Reagovat
smazaný uživatel

je to mazák, Jari Olavi "Litti" Litmanen... a Ajax Amsterdam v 90. letech neporazitelní :o) mimo to, Finsko trefilo v 90minute tyčku :o(

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že se nemohl ukázat nikdy na velkém turnaji :o( za jeho kariéru by si to zasloužil .o)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele