základní skupiny - skupina G, 2. kolo
23.06.2014 00:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Portugalci vydolovali bod a naději ze zápasu proti Američanům

Remízu 2:2 nabídl i druhý zápas v základní skupině G, smírně se rozešly výběry Spojených států a Portugalska. Američané přitom byli na dosah senzačnímu postupu, v poslední minutě nastavení jim ale jistotu sebral střídající Varela a svému týmu tím vykřesal malou šanci na osmifinále...

Před utkáním vyřešil Jürgen Klinsmann rébus s chybějícím Altidorem nasazením Zusiho na levé straně a posunutím Dempseyho na hrot. Na druhé straně nechyběl Ronaldo a od první minuty operoval na levé straně portugalského výběru. Utkání začalo v tropických podmínkách z obou stran poměrně rozvážně, nicméně hned z první velké příležitosti šli Portugalci do vedení. Gól daroval Jihoevropanům už v 5. minutě stoper Cameron, jenž promáchl v pokutovém území, a Nani měl proti sedícímu Howardovi lehkou pozici - 0:1!

Portugalci si ani nemohli přát lepší start do utkání. Zpátky na zem je mohl v 10. minutě posadit Johnson, ale jeho brejk srazil mimo nebezpečí jeden z obránců. Další příležitost vyrovnat měl Dempsey z nebezpečného přímého kopu, jenže poslal míč těsně nad. Vzápětí musel portugalský kouč opět nuceně střídat, Postiga si natáhl zadní stehenní sval a na hřiště přišel rychlonohý Éder. V 17. minutě se pak do další slibné akce dostal Dempsey, ale pokus tvrdého Texasana na přední tyč si brankář Beto zkušeně pohlídal.

Americká taktika rychlých míčů za obranu na Portugalce platila a i ve hře v poli se Spojené státy favorizovanému soupeři bezezbytku vyrovnaly. Ve 24. minutě pálil ze střední vzdálenosti Bradley a dvě minuty nato zabránil Dempseymu ve skórování pouze obětavý zákrok Alvese. Ve 32. minutě ukázal ve středu hřiště Dempsey svou sílu na míči a následné střele Johnsona chyběly jen decimetry. Krátce před koncem první půle se připomněli i Portugalci, po skvělé přihrávce Ronalda vyzkoušel Howardovu pozornost utaženou střelou Nani. Stejný hráč pak po zaváhání amerického gólmana z praktický stejné pozice nastřelil tyč a dorážku Édera vytlačil Howard s vypětím všech sil nad! Srdnatý výkon USA v první půli tak kalily pouze zmařené příležitosti a chyby v obranné fázi, díky kterým si Portugalci nesli do kabin jednobrankový náskok.

Po změně stran pokračoval zlepšený výkon A Selecção, akrobaticky to zkoušel ve 48. minutě Éder. Na druhé straně pak ohrozil branku Portugalců stříleným centrem Johnson. V 55. minutě připravil tentýž hráč ideální střeleckou pozici pro Bradleyho, na brankové čáře ale Beta úspěšně nahradil Costa a portugalské vedení nadále odolávalo. Američané výborně bránili a vytvářeli si i v dalších minutách slušný tlak. Zaslouženého vyrovnacího gólu se Klinsmannovi svěřenci dočkali v 64. minutě, když se po nepovedeném rohovém kopu dostal k dalekonosné ráně Jermaine Jones a zkušený záložník propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:1!

Vrátit Portugalcům vedení mohl o pár chvil později nikým nehlídaný Meireles, ale Howard jeho střelu na bližší tyč se štěstím vykryl. Portugalci museli hrát na vítězství, aby v posledním zápase mohli o svém osudu rozhodnout sami. Ofenzivní výkon hráčů z Pyrenejského poloostrova měl ale opět k dokonalosti daleko. Z portugalského tlaku tak vyplynula jen nepřesná střela Naniho z 80. minuty. Hned z protiútoku ale Američané sehráli druhou gólovou akci. Johnson zatáhl míč do vápna a po zablokované střele Bradleyho se k balónu dostal Zusi, jenž ještě nacentroval ideálně postavenému Demspeymu a ten dotlačil Brazucu dolní polovinou těla do sítě - 1:2!

Portugalcům už šlo o holé přežití na šampionátu a pochopitelně vrhli všechny síly do útoku. V 86. minutě zastavil průnik Ronalda zdvižený praporek pomezního i další dobrý zákrok Howarda. Amerického brankáře poté neohrozila ani Ronaldova hlavička z 89. minuty a Bentova družina už tušila, že je nebezpečně blízko osudu Španělska či Anglie. Nicméně v úplně poslední akci zápasu ještě vykřesal A Selecção naději na postup střídající Silvestre Varela, jenž hlavou dopravil míč do Howardovy branky po přesném centru Ronalda - 2:2! Strhující zápas tak nakonec nerozluštil tajenku prvního postupujícího ze skupiny G a všechna mužstva mají ještě teoretickou šanci podívat se do osmifinále mistrovství světa.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (1016)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele