základní skupiny - skupina D, 1. kolo
14.06.2014 21:00 CET
1 : 3
(1:0)

Reportáž

Kostarika šokovala Uruguay, tři góly po změně stran a výhra 3:1

Na světě je první velká senzace letošního světového šampionátu. Uruguayci byli favoritem v duelu s Kostarikou a po první půli také vedli, po změně stran ovšem přišla studená sprcha v podobě tří inkasovaných branek. Kostaričané předvedli kvalitní výkon a tři body berou zaslouženě...

Uruguay vstoupila do utkání dle očekávání a přitiskla defenzivně laděného soupeře na vlastní polovině. Dlouho z tohoto platonického tlaku však nic nebylo, až po čtvrthodině hry přišly první opravdu nebezpečné momenty před kostarickou brankou, a i ty byly jen po standardních situacích. Nejprve skóroval Diego Godín po hlavičkovém prodloužení Cavaniho, ovšem čárový rozhodčí správně zvedl svůj praporek a stav zůstal neměnný. Minutu nato se do zakončení dostal i sám Cavani, jeho nepřipravenou ránu z úhlu však musel lovit pouze podavač míčů a ne brankář Navas.

Po dvaadvaceti minutách hry však přece jen došlo na změnu skóre. Po dalším přímém kopu do šestnáctky Kostariky totiž Díaz příliš okatě přidržel nabíhajícího Lugana, uruguayský kapitán z toho vytěžil nejvíc, co se dalo, a rozhodčímu nezbylo nic jiného, než odpískat pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Edinson Cavani, přestože směr jeho rány mrštný Navas vystihl. Krátce po průlomu skóre mohla Kostarika vyrovnat, když z velké dálky zkusil vystřelit Joel Campbell. Jeho rána byla velmi prudká a Muslera by se pořádně zapotil, kdyby nešla asi půl metru od jeho levé tyče.

Před odchodem do kabin ještě pokoušel střelecké štěstí ranami zpoza šestnáctky Diego Forlán, ovšem Keylor Navas jeho tečovanou ránu dokázal skvěle vyškrábnout nad břevno. V poločase tak na světelné tabuli svítil stav 1:0 pro Uruguay.

Po dost možná nejhorší první půli celého dosavadního šampionátu však následoval kostarický koncert. Kdo čekal, že si Uruguayci v hlubokém bloku pohlídají vedení a z protiútoku do rozhozené obrany soupeře přidají další góly, musel být v šoku. Los Ticos se favorita vůbec nezalekli a už devět minut po změně stran zaslouženě vyrovnali. Centr z pravé strany nedokázali borci v modrých dresech patřičně odvrátit, míč propadl k Joelu Campbellovi a ten se trestuhodně neobsazený prudkou ranou nemýlil.

Hned tři minuty nato bylo pro Uruguayce ještě hůř. Jeden z mnoha dnešních Bolaňosových skvělých centrů do šestnáctky zapadl až k Duartemu, jenž jej skokem plavmo umístil na zadní tyč. Padesát sedm minut odehraných a rázem bylo vše jinak. Óscar Tabárez rychle zareagoval dvojím střídáním, ovšem ani příchod Lodeira s Gonzálezem na sterilní hře Uruguaye nic nezměnil. Stále byl střed hřiště zoufale nekreativní, stále obranná linie zůstávala zoufale vzadu u vlastní branky, a ani Edinson Cavani zdánlivě nejevil zájem udělat něco s nepříznivým výsledkem. Nejeden příznivce světlomodrých si v tu chvíli pomyslel "království za Luise Suáreze"...

Zápas blížil ke svému konci a Los Ticos nadále pokračovali ve skvělém výkonu, který měl hodně daleko k hlubokému defenzivnímu valu. Ba naopak, i nadále to byli Kostaričané, kdo měl více ze hry a dokonce přidal i pojišťující třetí gól. Na perfektní Campbellovu kolmici si za obranu zaběhl střídající Ureňa a šest minut před koncem základní hrací doby posunul míč kolem vyběhnuvšího Muslery. Korunku příšerného projevu přidal ve čtvrté minutě nastavení Maxi Pereira, jenž nevybíravě kopnul do muže zápasu Joela Campbella a poprávu putoval do šaten s červenou kartou. Kostarika může slavit překvapivou výhru 3:1, již si plně zasloužila a najednou může dokonce pomýšlet i na šokující postup.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (727)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele