základní skupiny - skupina D, 2. kolo
19.06.2014 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Suárez vystřílel Uruguayi důležitou výhru nad Anglií

Uruguay porazila Anglii 2:1 a udržela šanci na postup ze skupiny. Obě branky jihoamerického celku dal Luis Suárez, jenž se do sestavy vrátil po zranění kolena. Za Anglii, kterou může ze hry o osmifinále vyřadit ve druhém utkání skupiny Kostarika se poprvé na šampionátu trefil Wayne Rooney.

Zápas Uruguaye s Anglií přinesl oproti původním předpokladům i souboj hvězdných útočníků. Stejně jako Wayne Rooney, jenž se oproti úvodnímu zápasu přesunul pod hrot, se na trávníku od prvních minut proháněl i uzdravený Luis Suárez. V netradičně chladném počasí zahájily oba výběry utkání aktivně. První příležitost se zrodila na straně Uruguaye, když po Suárezově rohu zahrozil na přední tyči Cáceres. Ostrované mohli odpovědět rovněž ze standardní situace v 10. minutě, pokusu Rooneyho z hranice velkého pokutového území scházely decimetry a gólman Muslera se za nechytatelnou střelou jen ohlédl.

Na obou výběrech velezkušených trenérů bylo vidět, jak je pro ně výsledek zápasu důležitý, takže se více méně čekalo na chybu soupeře. Jednu takovou předvedl v 16. minutě Jagielka a trestat mohl Rodríguez. Jeho pohotová dělovka zpoza vápna div že nezapadla pod břevno Hartovy svatyně. Další možností, jak rozpoutat v São Paulu opravdový boj o přežití, byly standardní situace. Ve 27. minutě vymyslel Suárez místo tradičního nákopu od rohového praporku chytrý pas na Cavaniho a útočník PSG jen těsně přestřelil branku Albionu. Na druhé straně mohli jít Angličané do vedení v 32. minutě, když po přímém volném kopu Gerrarda na zadní tyči Rooney orazítkoval břevno!

Sázka na suverénně nejlepšího střelce letošní Premier League se uruguayskému kouči Tabárezovi bohatě vyplatila v 39. minutě, když jeho mužstvu vyšel nenápadně vyhlížející protiútok. Na jeho konci Cavani krásně nacentroval přes marně se natahujícího Jagielku a Suárez už měl před Hartem relativně lehkou práci, jeho přesná hlavička posunula Uruguayce do vedení 1:0! Podle očekávání se Angličané ihned hnali za vyrovnáním, dobrou šanci v 41. minutě spálil po přihrávce Rooneyho Sturridge, který nebezpečně pálil na přední tyč. I další příležitosti Hodgsonova výběru na konci poločasu skončily bez úspěchu a Angličanům začal reálně hrozit neslavný osud Španělska.

Hráči v modrém vlétli do druhé půle jako uragán. Hned ve 49. minutě zkoušel štěstí rovnou z rohového kopu Suárez a Hart měl co dělat, aby míč vůbec vytlačil z brankové čáry mimo nebezpečí. V 52. minutě měl další obrovskou šanci Cavani, tváří v tvář Hartovi však branku vůbec netrefil. Na druhé straně mohl o chvíli později konečně udeřit Rooney, jenže jeho přízemní střelu z vápna vytěsnil mimo tři tyče Muslera. Tím ale vzrušivé momenty více méně skončily a hra upadla do téže upracované přetlačované, jako většina prvního dějství.

Hráči s třemi lvy na prsou dlouho nemohli významněji ohrozit Musleru v brance Jihoameričanů a nepomohla jim ani zvýšená agresivita. Uruguayci zalezli před šestnáctku a čekali, s čímže to přijdou muži v bílém. Angličané se však přece jen dočkali vyrovnávací branky v 75. minutě, když na pravé straně odvedl obrovský kus práce Johnson. Ten po skvělém průniku naservíroval balón nabíhajícímu Rooneymu, jenž doklepl míč za záda marně se natahujícího Muslery - 1:1! Forvard Manchesteru United svým gólem spustil ofenzivní stavidla svého mužstva a o pár minut později se do další slibné akce vřítil Sturridge, jeho střelu ale gólman Uruguaye bezpečně vykryl.

Najednou se pustili do útočných akcí i Uruguayci a začali Angličanům výrazně zatápět. A opět to byl muž zápasu Suárez, jenž se v 85. minutě po dlouhém nákopu nečekaně vynořil za zády anglických beků a nekompromisní ranou z pravé strany vymetl pavučinu u protilehlé tyče - 2:1! Všechna euforie Ostrovanů z vyrovnávací branky byla tatam a navíc zápas rychle spěl ke svému konci. Z ostřelování uruguayské brány se ani v pětiminutovém nastavení druhý vyrovnávací gól nezrodil. Reprezentanti kolébky fotbalu prohráli i druhý zápas na šampionátu a jejich postup se posunul už jen do roviny teorie. Uruguayci naproti tomu budou mít svůj osud ve svých vlastních rukou v příštím zápase s Itálií.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (1916)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele