základní skupiny - skupina B, 2. kolo
18.06.2014 21:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Chilané zvítězili i podruhé, Španělé končí už ve skupině

Chilská reprezentace slaví historické vítězství nad výběrem Španělska a společně s Nizozemskem si s předstihem zajistila postup ze základní skupiny B. Poněkud překvapivě už po třech zápasech pojedou domů úřadující mistři světa, jejichž zlatá série tří triumfů na velkých turnajích končí...

Ačkoli to Vicente del Bosque před zápasem nepřiznával, přece jen proti Chilanům nasadil obměněnou sestavu. Na lavičce zůstali Piqué i Xavi a celkově po debaklu s Nizozemci sázel kouč Španělska spíše na defenzívu. Na trávníku slavného stadionu Maracanã to ale v úvodu utkání španělským fotbalistům dozadu zase vůbec nešlo. Hned první útok Jihoameričanů musel zachraňovat odkopem za čáru Alonso a z následného rohu zcela nehlídán hlavičkoval Jara, bohužel pro mohutně povzbuzované Chilany těsně mimo. Ani dopředu toho Del Bosqueho svěřenci moc nepředvedli, do šestnáctky svého soupeře se dostávali jen sporadicky a často ztráceli míč už kolem půlící čáry.

Hráčům z Pyrenejského poloostrova se dlouho nedařilo zúročit územní převahu ani časté chyby Chilanů. Ofenzivní zmar Španělů podtrhla v 15. minutě šance Costy, jenž naprosto prováhal příležitost ke skórování, a následnou dorážku z ofsajdového postavení i tak vykryl skvělý gólman Bravo. O pět minut později tudíž trestala družina argentinského trenéra Sampaoliho. Aktivní Vidal našel skvělou uličkou nabíhajícího Aránguize, jenž v krkolomné pozici posunul na Vargase a ten špičkou kopačky přece jen procedil míč za padajícího Casillase - 0:1! Španělé odpověděli ve 27. minutě šancí Costy, který po přiťuknutí Silvy pálil z levé strany. Naturalizovaný Brazilec se ale své premiérové branky za španělský nároďák nedočkal.

Španělskému mužstvu se nedařilo ani z četných standardních situací. Chilané nabuzení svými fanoušky a vedoucí brankou byli i díky zákrokům na hranici pravidel favoritovi velice vyrovnaným protivníkem. Chilští fotbalisté hráli přímočaře a předčili Španěly především v získávání odražených míčů. Další poločas hrůzy pro španělskou reprezentaci pak ještě v závěru první půle dokonal nejistý Casillas. Brankář Realu vyrazil tvrdý přímý kop Vidala pouze k nohám Aránguize, jenž pohotově vystřelil bodlem přesně k tyči - 0:2! V kabině tak Del Bosque muset honem vymyslet, jak houževnatým Jihoameričanům dát tři branky, aby jeho tým vůbec zůstal na turnaji.

Druhé dějství zahájila La Furia Roja v sestavě se záložníkem Atlética Madrid Kokem a hřiště opustil jeden z defenzivních štítů Xabi Alonso. Španělští hráči nebyli od kontaktního gólu daleko hned v 48. minutě, když Iniesta vysunul Costu. Původem brazilský kanonýr však ve velké příležitosti ztroskotal na dobrém defenzivním zákroku Isly. Del Bosqueho výběr citelně zvýšil obrátky a prakticky nepouštěl Chilany za půlku. I stoprocentní příležitosti ale byly předzápasovým favoritům málo, což předvedl Busquets v 54. minutě po parádních nůžkách Costy. Středopolař Barcelony netrefil ze dvou metrů odkrytou branku.

Po hodině hry vyměnil Del Bosque Costu za Torrese a následné to zkoušel z velké dálky Vidal, Casillas ale tentokrát předvedl pozorný zákrok. Chilanům s přibývajícím časem polehoučku docházely síly, z jejich hry se začalo vytrácet vysoké napadání a přibývaly chyby v rozehrávce. Čas však hrál pro Jihoameričany a stále více nervózní Španělé si žádný drtivý tlak ani v nejmenším vytvořit nedokázali. A pro obhájce titulu mohlo být v 68. minutě ještě hůř, kdyby Isla na zadní tyči doklepl prudký míč do úplně odkryté branky.

Nad výběrem Španělského království se stahovala mračna a jeho hráči jakoby nevěděli, co si počít. Asi nejlepší hráč Chilanů Vidal mohl v 75. minutě zasadit svému protivníkovi ránu z milosti, ale v přehuštěném prostoru brankoviště se neprosadil. Špetku naděje pak mohl v 81. minutě vykřesat Španělům Cazorla, jeho utažená rána z poza vápna ale pouze protáhla gólmana Brava. Podobně dopadl i Iniesta v 84. minutě, ten ale pálil z podstatně větší vzdálenosti. Výsledek zápasu nezměnily ani další slibné pokusy Španělů. Obhájci trofeje se po dalším nevýrazném výkonu mohou s mistrovstvím světa rozloučit. Jejich souboj s Austrálií už bude jen formalitou. Po vítězství 2:0 mají jistotu postupu bojovní Chilané, ti si to rozdají o první místo ve skupině s Nizozemci.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (1677)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele