základní skupiny - skupina C, 3. kolo
24.06.2014 22:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Samaras Řecku vystřelil infarktový postup přes Slony

Fotbalisté Řecka dokázali po nervy drásajícím souboji porazit Pobřeží Slonoviny 2:1 díky proměněnému pokutovému kopu ve třetí nastavené minutě a mezi šestnáctkou nejlepších si to rozdají s Kostarikou. Evropský výběr skóroval na konci úvodního dějství, ovšem Pobřeží ještě srovnalo v 74. minutě. Řecko spasil Georgios Samaras až v nastaveném čase, kdy byl faulován v pokutovém území a penaltu s přehledem proměnil.

Fotbalisty Řecka postihly v první polovině úvodního dějství hned dvě nepříjemnosti. Už ve 12. minutě totiž musel odejít kvůli zranění Panagiotis Kone a o zhruba deset minut později opustil trávník také gólman Orestis Karnezis. V úvodních minutách prvního poločasu byli o něco aktivnější hráči Pobřeží Slonoviny, nicméně k ohrožení branky se nedostali. Další zajímavý moment byl k vidění až po dvaceti minutách hry, kdy byl ošetřován Karnezis.

Ten ale nakonec trávník o pár minut později opustil kvůli problémům se zády a místo něj se mezi tři tyče postavil Panagiotis Glikos. Hráči afrického výběru často kazili přihrávky a v ofenzívě se jim nedařilo nic, na co sáhli. Velký vliv na jejich výkon pravděpodobně mělo úmrtí mladšího bratra Yayi a Kola Touréových, kteří oba nastoupili v základní sestavě. Řecko začalo postupem času více útočit a v závěrečné čtvrthodině si vytvořilo vyložené příležitosti.

Nejprve vypálil netradičně pravačkou Holebas z hranice pokutového území a na stadionu zazvonilo po prudké střele pouze břevno, nabíhající Samaras se k dorážce již nedostal. O pár minut později obstřelil Karagounis z přímého volného kopu zeď, brankář Barry byl však tentokráte připraven a jeho pokus kryl. Řekové se vedoucí branky dočkali ve 42. minutě po obrovské hrubce Tiotého.

Ten totiž neskutečně špatně zpracoval přihrávku Auriera, míč ihned na to převzal Samaras a přihrával na hranici vápna. Tam stál Andreas Samaris, který právě přišel na hřiště za zraněného Koneho a osamocen proti Barrymu uspěl, míč prudkou střelou uklidil nad bezmocného brankáře afrického výběru.

Ihned po změně stran mohli Řekové zvýšit svůj náskok, jenže nejprve byla Lazarosova rána z velké dálky tečována mimo a po následném rohovém kopu se už nic zajímavého nepřihodilo. O pár minut později vypálil na druhé straně velmi tvrdě ze střední vzdálenosti viník úvodní branky Tioté, avšak mířil jen do náruče Glikose. V 53. minutě spálil obrovskou možnost Evropanů Lazaros, který po chytré kličce mířil z jasné pozice z hranice vápna hodně vedle.

V dalších minutách mělo Pobřeží více ze hry, avšak k ohrožení Glikosovy branky se nedostalo. Defenzíva Řeků totiž znovu pracovala precizně. Zvýšit jejich vedení mohl po necelé hodině hry Salpingidis, jeho ránu z hranice vápna fantasticky odvrátil Barry na roh. Pobřeží sice po většinu času drželo balón, ovšem přesně v polovině druhé půle se znovu chvěla konstrukce branky, když z velké dálky napálil břevno Karagounis.

Řecko hrozilo také ze standardních situací, dvacet minut před koncem mířil o pár decimetrů nad horní tyčku opět aktivní Lazaros. Pobřeží se prezentovalo nebezpečnou hlavičkou Bamby a kýženého vyrovnání se dočkalo v 74. minutě. Po krásné kolmici za obranu přihrál Gervinho střídajícímu Wilfriedovi a ten zblízka z první poslal balón k bližší tyči - 1:1. Řecko se ale nakonec mohlo radovat z postupu do osmifinále, když Sio v pokutovém území přišlápl Samarase a ten sám následnou penaltu proměnil ve třetí nastavené minutě.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (753)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele