základní skupiny - skupina G, 1. kolo
16.06.2014 18:00 CET
4 : 0
(3:0)

Reportáž

Německo rozstřílelo Portugalsko, hattrickem se zaskvěl Müller

V nečekaně jednostrannou záležitost se změnilo utkání mezi Německem a Portugalskem. Svěřenci Joachima Löwa nastříleli čtyři branky a zvítězili 4:0, hattrickem se pod to podepsal Thomas Müller. Portugalci dohrávali bez vyloučeného Pepeho, nepovedený den z jejich pohledu podtrhla ještě dvě zranění...

Svůj rekordní stý zápas na turnajích mistrovství světa začali Němci na ne úplně dokonale připraveném trávníku v Salvadoru ve vysokém tempu. Svého soupeře dokázali od úvodních minut zatlačit a často se objevovali v šestnáctce Portugalců. První slibnou šanci si ale v 8. minutě vypracovali Jihoevropané, Ronaldova rána z levé strany ale Neuerovi nadělala jen minimální starosti. Hned z protiútoku mohl velkou hrubku gólmana Patrícia potrestat Khedira, jenže zpoza vápna úplně nekrytou branku trestuhodně netrefil!

První velké vzrušení zápasu přišlo v 11. minutě, když pronikajícího Götzeho stáhl ve vápně Pereira a sudí Mažić okamžitě ukázal na penaltový puntík. Exekuce pokutového kopu se ujal asi nejpovolanější hráč německého výběru Thomas Müller, jenž poslal míč nekompromisně k pravé tyči Patríciovy svatyně - 1:0! Němci působili kompaktnějším dojmem a často zatápěli hráčům z Pyrenejského poloostrova, kteří jakoby nemohli najít recept na pozornou obranu Němců tvořenou netradičně čtyřmi klasickými stopery. Ve 25. minutě to tedy Nani zkusil ze střední vzdálenosti, slibný projektil si však cestu do Neuerovy branky nenašel.

Jako první musel ze hry kvůli zranění ve 28. minutě jediný hrot A Selecção Almeida, na jehož post nastoupil Éder. Němci mohli zvýšit své vedení v 31. minutě po akci Özila, ale následná rána Götzeho po teči jednoho z obránců těsně přeletěla Patríciovu branku. Po rohovém kopu Kroose už se však Nationalelf mohla radovat. Na nadýchaný centr si naskočil Hummels, jenž hravě přeskočil dva bránící portugalské hráče a vsítil druhý gól německého týmu - 2:0!

Ani v poslední desetiminutovce první půle nebyla o vzrušující momenty nouze. V 36. minutě se Coentrão nečekaně vynořil za obranou Němců, ale místo zakončení zvolil nepochopitelnou přihrávku, a z velké šance tak vyplynul jen rohový kop. Na ten si nejlépe naskočil Éder, ale Neuer mohl zůstat klidný, neboť míč šel nad německou branku. Třetí hřeb do své rakve si Portugalci zasadili sami v 37. minutě, když Pepe po přihraném pádu Müllera neudržel nervy na uzdě a dětinsky šťouchl hlavou do sedícího protihráče. To znamenalo vyloučení a Portugalci šli do deseti. Zbytek poločasu už na trávníku vládlo německé mužstvo, které svou převahu dokonce korunovalo třetím přesným zásahem. V první minutě nastavení se k odraženému míči dostal ve vápně Portugalců nezadržitelný Thomas Müller a ranou zvýšil už na 3:0!

Druhý poločas už byl téměř zcela pod taktovkou Němců. Velmi poklidnou podívanou mezi oběma šestnáctkami narušila akce našich západních sousedů z 51. minuty. Özil dostal od Müllera skvělou přihrávku za obranu, jenže německý záložník proti Patríciovi neuspěl a ani následná dorážka Müllera neměla gólové parametry. Převaha Němců byla jednoznačná a na svěřencích Paula Benta byla vidět snaha především dohrát zápas se ctí a bez zbytečného zranění. Ani to se však nepovedlo, jelikož si v 63. minutě natáhl tříslo Fábio Coentrão a trenér Bento musel už podruhé v zápase nuceně střídat.

Místy až profesorské pojetí hry ze strany Löwova výběru na oslabené a téměř neškodné Portugalce platilo. A v 69. minutě mohlo být pro partu kolem Cristiana Ronalda ještě hůř, kdyby Götzeho nebezpečná rána po rychlém brejku propadla až za záda vyběhnutého Patrícia. Zranění se ale nevyhnulo ani německému mužstvu, v 72. minutě si při souboji s Éderem pochroumal koleno Mats Hummels a do hry tak musel naskočit obránce Sampdorie Shkodran Mustafi.

Kaňku na výkonu Němců v druhém poločase mohla přinést 75. minuta, když Höwedes ve vápně ostře atakoval Édera, ale píšťalka sudího Mažiće zůstala němá. Jen o pár minut později však diváci slyšeli hvizd rozhodčího na druhé straně. Střídající Schürrle pálil na bránu z ostrého úhlu a Patrícia pouze vyrazil míč do míst, kde číhal hrdina zápasu Thomas Müller. Útočník Bayernu opět prokázal svůj zabijácký instinkt a lehkým doklepnutím míče za záda portugalského gólmana dokonal hattrick - 4:0! Němci v závěru zápasu nepovolili svému soupeři ani čestný zásah a připravili tak i pro druhé mužstvo z Pyrenejského poloostrova nečekaný debakl. Německo s velkým přehledem porazilo ambiciózní Portugalce 4:0.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (2286)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele