play off - osmifinále
30.06.2014 22:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Německo po prodloužení přešlo přes Alžírsko do čtvrtfinále

Německý výběr je dalším favoritem, který přečkal úskalí osmifinálových bojů. V dnešním duelu s Alžírskem se dlouho trápil a po prvním poločase dokonce mohl být rád za nerozhodný stav, o jeho postupu pak muselo rozhodnout až prodloužení a v něm branky Schürrleho a Özila...

Německý lodivod Joachim Löw se musel pro důležité utkání obejít bez Matse Hummelse, kterého skolila chřipka, jehož místo uprostřed obrany tak vedle Pera Mertesackera zaujal Jérôme Boateng. Na pravém kraji defenzivy se tím pádem znovu ukázal Shkodran Mustafi. Zraněného Lucase Podolskiho (potíže se stehenním svalem) pak nahradil podle očekávání Mario Götze.

Druhá strana se oproti zápasu s Ruskem (1:1) představila rovnou s pěti změnami, Fenci však již během turnaje ukázali, že mají k dispozici hodně vyrovnaný kádr.

Hned od prvního uvedení míče do hry bylo jasně patrné, jakým směrem se bude samotný duel ubírat: Nationaelf držela mičudu pod svoji správou, pohodlně kombinovala, ovšem k ohrožení alžírské svatyně se prakticky nedostávala a navíc si musela dávat pozor na smrtící brejky. Jako první takhle zahrozil Slimani, pozorný Neuer však proti němu vyběhl a odvrátil míč na roh.

Odpověď si o chvíli později nachystal Schweinsteiger, který natáhl z dálky, svým pokusem ale na M'Bolhiho recept nenašel. O poznání nebezpečnější byl i nadále africký celek. Konkrétně Němcům řádně zatápěl aktivní Feghouli, jenž si poradil hned s dvojicí protihráčů, následně však pálil z úhlu vysoko nad ohraničený prostor. Po sedmnácti minutách se užuž radoval Slimani, jenž hlavou poslal kulatý nesmysl do sítě, branka mu však vinou ofsajdu nebyla uznána.

Fenci přidělávali německé ekipě nemalé starosti. Po další bleskové kombinační akci zakončoval levý bek Ghoulam, střele ovšem nedal potřebnou faleš a balón se tak mezi tři tyče nevešel. Německo se ne a ne dostat na dostřel soupeřovy branky, přestože po celé první dějství mělo míč o poznání častěji na svých kopačkách. Když už se potom Müller dostal k hlavičce, byl jeho pokus naprosto neškodný a Özilův centr směřující pod břevno pro změnu dokázal vytěsnit M'Bolhi.

Hráči v zelených dresech včasným napadáním přidělávali DFB-Teamu nemalé potíže a mohli děkovat pohotovému Neuerovi, který dalším včasným výběhem doslova za minutu dvanáct zachraňoval svůj tým. Favorit se začal trochu připomínat až po třiceti minutách. Özil chytře vracel do ohně, ale Lahm hustý obranný val neprostřelil. Následně se do centru nepřesně opřel Müller.

Když už si Löwovy ovečky nevěděly rady, přišla na řadu rána ze střední vzdálenosti, což jako další dokumentoval Özil, jehož projektil M'Bolhi pouze vyrazil, dobíhající Müller však obrovskou možnost nedokázal dotáhnout využít. Tečovaná střela Mostefy poté branku nenašla.

Střely zpoza vápna se Německu osvědčily, zejména Toni Kroos byl v tomto směru opravdu hodně aktivní, jeho další pokus alžírský brankář opětovně pouze vyrazil před sebe, kde byl u míče jako první Götze, avšak na M'Bolhiho se mu vyzrát nepodařilo! Odchovanec Hansy Rostock byl při chuti, jeho další střelecký pokus z velké dálky však ohraničený prostor hledal marně.

Druhé dějství už se netýkalo Maria Götzeho, jehož pozici na trávníku zaujal André Schürrle. Tato rošáda mohla takřka okamžitě přinést kýžené ovoce: Schürrle sice zamířil pouze do jednoho z bránících hráčů, mičuda však nakonec jen těsně minula místo určení. Hned záhy se na centr nejvýše vyšrouboval Mustafi, našel ale jenom prostor, kde stál nachystaný M'Bolhi.

Německo začínalo přitápět pod kotel. Z dálky natáhl kapitán Lahm, jeho pokus směřující do šibenice však alžírský strážce branky za svá záda nepustil! To však byla na dlouhou dobu jediná nebezpečná akce, favorit se sice snažil svého protivníka překonat, avšak Fenci si pozornou obranou drželi DFB-Team od těla. Zhruba dvacet minut před koncem řádné hrací doby musel znovu úřadovat Neuer, jenž tentokráte likvidoval další z rychlých alžírských protiútoků. Doslova jako velká voda vstoupil na hřiště Schürrle, který však přízemní střelou našel jen připraveného M'Bolhiho.

Také na druhém konci hřiště však bylo nadále rušno. Konkrétně to z otočky zkoušel Feghouli, ale vymezený prostor nenašel. O poznání více jedu skrývala rána Slimaniho, ten však trefil pro změnu jen nachystaného Neuera. Hrálo se nahoru dolu. Müller zpětným pasem oslovil nabíhajícího Schweinsteigera, ten však nedokázal balón usměrnit mezi tři tyče.

Obrovská šance poté byla na programu deset minut před závěrem utkání: Khedira skvělým centrem oslovil nabíhajícího Müllera, ten ale na výborně reagujícího brankáře Alžírska recept nenašel a následná dorážka Schürrleho na brankové čáře trefila jen Belkalema!

Vzápětí hlavičkoval nepřesně Höwedes. Němci postupně zvyšovaly obrátky. Ukázkově si ve vápně zpracoval balón Müller, jenž se poté zbavil strážce, následně však nedokázal usměrnit kulatý nesmysl do vyznačeného prostoru. Na druhé straně musel opětovně likvidovat alžírskou možnost skvěle předvídající Neuer. Poslední nadějnou šanci měl po Lahmově centru (tou dobou již německý kapitán působil jakožto pravý obránce) Schweinsteiger, který se ukázkově opřel hlavou do míče, avšak mířil přesně do místa, kde stál nachystaný strážce branky afrického mužstva.

Na řadu tak, podobně jako tomu byla na tomto šampionátu již několikrát, přišlo prodloužení. To pro Německo začalo snad nejlépe, jak mohlo: Müller odcentroval do šestnáctky, kde balón patičkou trefil Schürrle a kulatý neposeda z ničeho nic skončil mezi třemi tyčemi - 1:0!

Svěřenci Jogiho Löwa byli pochopitelně "na koni". Pojistku mohl hned dvakrát přidat aktivní Müller, ovšem nejprve trefil pouze jednoho z protihráčů, aby následně vymezený prostor vůbec nenašel. Z ničeho nic mohl srovnat krok pohotový Mostefa, jenž střílel po rohovém kopu, prostor branky však nalézt nedokázal. Úvodní část prodloužení tak vyzněla pro Německo.

Ve stejném duchu, tedy pod německou taktovkou, se pokračovalo i ve druhých patnácti "nastavených" minutách. Dobrou možnost měl střídající Christoph Kramer, ovšem z úhlu na M'Bolhiho vyzrát nedokázal. Chvíli nato však přece jen bylo jasno: Schürrle sice ještě pojistku přidat nedokázal, ale kulatý neposeda se dostal k Özilovi, jenž propálil všechno, co měl před sebou a pojistil Němcům vedení - 2:0. To však ještě nebylo všechno. Už během nastaveného času Feghouli na vzdálenější tyči oslovil Djaboua, jenž si poradil na jedničku a upravil na 2:1.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1418)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele