základní skupiny - skupina A, 1. kolo
13.06.2014 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Mexiko zvládlo boj s Kamerunem i rozhodčími a slaví výhru 1:0

Mexický národní tým dokázal ubojovat klíčové vítězství na úvod šampionátu, když díky brance Peralty z jednašedesáté minuty bere tři body do tabulky po výsledku 1:0. O vítězi přitom mohlo být rozhodnuto daleko dříve, ovšem ani jeden ze dvou regulérních gólů El Tri v prvním poločase kolumbijští rozhodčí neuznali.

Za hustého deště se hned od úvodního hvizdu Mexičané pustili do obléhání kamerunské branky. Zvláště po obou krajích proklouzávali El Tri do útoku, jako by soupeřovi beci na hřiště ani nedorazili. Centry do šestnáctky na nabíhajícího Peraltu ovšem postrádaly přesnost, a tak si fanoušci středoameričanů mohli užít alespoň výkopy brankáře Itandjeho, které vždy mohutně vyvolávali. V jedenácté minutě se však přece jen poprvé rozvlnila kamerunská síť, když po Herrerově centru zakončil z voleje krásně Giovani dos Santos, ovšem spornou situaci při jeho náběhu vyhodnotil čárový rozhodčí jako ofsajdovou a gól Mexika tak neplatil.

Až po tomto ostrém šoku se Kamerun konečně probral a díky několika rohovým kopům i dostal do zápasu. Stejně jako jeho soupeř i Finkeho svěřenci dokázali zásluhou Choupo-Motinga skórovat z postavení mimo hru, jež tentokrát bylo zcela jednoznačné. I tak ale Nezkrotní lvi pokračovali v úspěšném obratu obrazu hry, zvláště když Assou-Ekotto pronikl po levé straně až do šestnáctky, odkud naservíroval skvělou přízemní přihrávku Samueli Eto’ovi. Největší hvězda tohoto afrického výběru však netrefila míč čistě a jeho rána se pouze otřela o pravou tyč.

Divoký zápas ve vysokém tempu navzdory nepřízni počasí pokračoval i ve zbytku první půle. Ani jedna z obran nepůsobila jistě a šance střídala šanci, zvláště po standardních situacích. Nejprve se po rohovém kopu Kamerunu urodil velký závar, který Mexičané zdárně vyřešili až po drahných zmatcích. Tři minuty nato se na druhé straně po přímém kopu málem prosadil Rafael Márquez, k přesnějšímu zakončení hlavou mu scházelo jen pár desítek centimetrů.

Minutu před uplynutím půlhodiny hry došlo na již druhý souboj Giovaniho dos Santose s čárovým rozhodčím. Opět Mexiko díky dravému útočníkovi Villarrealu skórovalo, opět díky nesprávně zdviženému praporku jeho krátkou radost vystřídalo ohromné rozčarování. Rohový kop totiž na cestě k Giovaniho gólové hlavičce tečoval pouze kamerunský Choupo-Moting a ne hráč v zeleném dresu. Miguel Herrera se na mexické lavičce mohl vzteky přetrhnout, avšak stav zůstal i nadále bezbrankový. Navzdory nepřízni arbitrů i počasí pokračovali Mexičané v tlaku a před odchodem do kabin do třetice pokoušeli štěstí na hranici ofsajdu, kdy na Márquezův centr naběhl na zadní tyč Peralta, ovšem trestuhodně minul.

Do druhé půle učinil trenér Finke logické střídání, když vyměnil Djeougouého na pravém kraji obrany za Danyho Nounkeua. Přesto příval mexických šancí pokračoval i nadále. Hned tři minuty po změně stran měl skórovat Peralta, ovšem v samostatném úniku nedokázal vyběhnuvšího Itandjeho prostřelit. Následovalo další špatné rozhodnutí kolumbijského rozhodčího Rodmana - Song po špatném zpracování zajel ostrým skluzem kolíky napřed do Giovaniho dos Santose, a přesto neuviděl ani žlutou kartu.

V 61. minutě si Mexiko přece jenom úlevně mohlo zakřičet gól, aniž by o svou radost přišlo. Po nádherné kombinační akci se znovu sám před Itandjem objevil Giovani dos Santos, jenž sice se svou ranou neuspěl, ovšem následnou dorážku již uklidil z druhé vlny do sítě Oribe Peralta a rozjásal většinu stadionu, obývanou mexickými příznivci. Přitom ještě tři minuty předtím ani nedýchali, když Ekottova rána z přímého kopu po nešťastné Vázquezově teči ve zdi skončila jen těsně vedle pravé tyče bezmocného Ochoy.

Od vstřeleného gólu se již Mexičané tolik do útoku nehnali, zvláště na levém beku Layúnovi byl tento opatrnější trend dobře viditelný. Přesto El Tri drželi povětšinou míč na kopačkách, kontrolovali hru a s kontrolovaným rizikem pokoušeli kamerunskou obranu i nadále. Jedenáct minut před koncem se s nepříznivým výsledkem v zádech Lvi rozhodli posílit ofenzivu, kdy podprůměrného Songa vystřídal profesí útočník Pierre Webó. O to víc okének však vznikalo v africké obraně, čehož Mexičané zkoušeli v závěrečné desetiminutovce prostřednictvím střídajícího Javiera Hernándeze náležitě využít.

Na konci 86. minutě si Kamerunci vytvořili téměř jedinečnou příležitost, jak srovnat skóre. Samuel Eto’o krásnou kolmicí vyslal na pravé straně za mexickou obranu Moukandja, ten však se svým centrem ztroskotal na stoperu Rodríguezovi. Přesto právě tato akce vlila Lvům krev do žil a závěr zápasu tak stále sliboval zajímavou podívanou. Zrovna když čtvrtý tahitský rozhodčí ukazoval na světelné tabuli čtyři minuty nastaveného času, poslal Assou Ekotto výtečný centr do šestnáctky, který neméně kvalitně trefil hlavou Moukandjo. Na chvíli jako by se všechno na stadionu Natal zastavilo, ne však Guilermo Ochoa. Krásným skokem plavmo sbalil míč do náruče a zaručil El Tri zaslouženou výhru 1:0, která mohla být i mnohem vyšší.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (685)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele