play off - osmifinále
29.06.2014 22:00 CET
1 : 1
5:3 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Kostarika slaví historické čtvrtfinále, Řeky vyřadila na penalty

Stejně jako první osmifinále i souboj Kostariky s Řeckem skončil dramaticky 1:1 po základní hrací době i prodloužení a o vítězi musely rozhodnout až pokutové kopy. Na rozdíl od Chilanů s Brazilci se však jednotliví střelci bezpečně trefovali a rozhodlo jediné zaváhání, které zapříčinil Teofanis Gekas.

Úvodní minuty byly ve znamení očekávaného oťukávání a opatrné hry z obou stran. Jak Kostarika, tak Řecko se koneckonců vyznačovali na celém turnaji především zodpovědným přístupem k defenzivní činnosti a podpoře útoku v nižším počtu hráčů. Z pohledu Los Ticos šlo navíc o novou roli - jako vítěz své základní skupiny D byli v osmifinále dokonce mírným favoritem.

Největší vzruchy vyvolávaly v první půli především standardní situace. Zahrozit z nich totiž mohl jak útočící tým, tak i jeho soupeř z rychlého protiútoku, jichž jiným způsobem takřka nešlo docílit. Finální fáze však byla mnohdy uspěchaná, případně Řeky v nadějných centrech na aktivního Samarase opakovaně zastavil praporek čárového rozhodčího. V celé první půlhodině tak stojí za zmínku jen šest nepřesných střel, které záhy doplnila první přesná, ovšem slabá rána Karagounise zdálky.

Až devět minut před odchodem do kabin se i mdlé publikum na stadionu probralo z letargie, když si na Holebasův skvělý centr na zadní tyč naběhl Salpingidis a kvalitním volejem poslal střelu gólových parametrů na protější tyč. To by však v kostarické brance nesměl být Keylor Navas. Gólman Levante vytáhl, jak je jeho dobrým zvykem, parádní zákrok a vytáhl míč na rohový kop. Navzdory mírné řecké převaze skončila úvodní pětačtyřicetiminutovka bez branek.

I po změně stran pokračovali v tvorbě šancí Řekové. Samarasova hlavička po dobře zahrané standardní situaci ovšem šla přímo do středu branky, kde ji Navas pohodlně sbalil do náruče. Ve dvaapadesáté minutě pak přišel šok. Campbell se zbavil svého strážce, posunul míč doprava na Bolaňose a ten chytře vyčkal, až mu naběhnou k šestnáctce spoluhráči z druhé vlny. Pak předložil přízemní přihrávku kapitánovi Ruizovi, jenž jemnou placírkou z prvního doteku na zadní tyč zaskočil celou řeckou obranu v čele s brankářem Karnezisem. Los Ticos šli do vedení a rázem bylo na hřišti živo.

Trenér Santos střelhbitě zareagoval nasazením kanonýra Mitrogloua, jemuž místo na hřišti uvolnil Samaris. Ještě větší vliv na zbytek utkání však měl zákrok stopera Duarteho na unikajícího Holebase z šestašedesáté minuty. Rozhodčí Williams bez váhání vytáhl žlutou kartu, která pro kostarického obránce byla již v zápase druhou, a tak musel jít předčasně do kabin. Řekové okamžitě přitlačili soupeře k vlastní šestnáctce, ovšem Kostaričané i nadále odolávali tak, jak se jim ostatně dařilo v celém dosavadním turnaji.

Řecká převaha byla pouze platonická, jediná nebezpečí hrozila z vymodlených přímých kopů, ovšem Karagounisův střelecký pokus i Holebasův centr se nesetkaly s úspěchem a Navas vůbec nemusel zasahovat. Los Ticos nejenže tyto nervózní momenty zvládali na jedničku, ale dokonce navzdory oslabení zvládli i přesunout hru na opačnou stranu hřiště, kde úspěšně drželi míč. Až tři minuty před koncem se po pravé straně probil do šestnáctky Lazaros a svým prudkým centrem zatopil kostarické obraně. Přesto stav zůstával nadále stejný.

A když už řecký tým vypadal s přelomem devadesáté minuty definitivně na odpis, přišlo vyrovnání. V závaru po odražené střele střídajícího Gekase dostal možnost dorážet stoper Sokratis, který si vyběhl na útočný výlet, a bez rozmyslu zblízka překonal bezmocného Navase. A Řekové stále neměli dost. Keylor Navas musel hned o dvě minuty později předvést špičkový zákrok po hlavičce Mitrougloua. Dramatický zápas tak dospěl do prodloužení.

Hned v samotném úvodu nastavení chybělo málo, aby Mitroglou dosáhl na dva nebezpečné centry a dokonal řecký obrat. Hrálo se jednoznačně na jedinou branku, unavení a oslabení Los Ticos měli najednou velké problémy byť jen na chvíli udržet míč na soupeřově polovině. Tatam byla jejich zarputilost a bezchybná obrana, Řekové sypali do jejich šestnáctky jeden centr za druhým a zdálo se, že druhý gól je jen otázkou času. Až ve 104. minutě se zablýsklo také před brankou Karnezise, jenže Sokratis skvělým skluzem zastavil příchozí centr a první nastavená čtvrthodina byla minulostí bez změny skóre.

Po změně stran okamžitě po rozehrání zahrozil střídající Brenes, ale mířil v rychlosti nepřesně. Na druhé straně se do úniku cpal Gekas, jeho povedený sprint za obranu ovšem zneškodnil včasným vyběhnutím Navas. Ke cti Ticos se však musí nechat, že v závěrečné čtvrthodině vystrkovali růžky o poznání více, než za celou předcházející hodinu. Zároveň tak ale nechávali i otevřená vrátka, která se Řeci snažili z protiútoků potrestat. V jednom případě šlo dokonce čtveřice hráčů v modrých dresech na trio Kostaričanů, přesto Lazarosova rána skončila pouze v rukavicích jistého Navase. Ve 121. minutě pak mohl rozhodnout osamocený Mitroglou, jenže Navas obstál i tentokrát a zařídil Kostarice pokutové kopy.

Jako první se ke značce pokutového kopu postavil kostarický Celso Borges a za přihlížení klečících spoluhráčů bezpečně proměnil. Za Řeky kontroval Kostas Mitroglou a rovněž nezaváhal. I kapitán Ruiz bezpečně prudkou ránou pod břevno proměnil a přelil tlak na Lazarose, který ovšem stejně tak na Navase vyzrál. Ani stoper González ve třetí sérii nezaváhal a stav 3:3 panoval po perfektní penaltě Holebase. S pomalým rozběhem následně uspěl i mladý Joel Campbell a pak přišel klíčový moment zápasu. Teofanis Gekas totiž na Navasovi se svou ranou ztroskotal a Michael Umaňa další perfektní penaltou posunul Los Ticos do čtvrtfinále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1343)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele