základní skupiny - skupina C, 2. kolo
19.06.2014 18:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Kolumbie během šesti minut prakticky rozhodla o postupu

Protrápená první půle od obou celků vystřídala druhá, plná emocí, nebezpečných akcí a především gólů. Kolumbie zvládá i druhý zápas skupiny a téměř stoprocentně se může těšit na osmifinále. Pobřeží slonoviny se k výrazným šancím opět odhodlalo až při dotahování manka, tentokrát už bylo pozdě.

Los Cafeteros sice v útoku působili více svěže a rychlou kombinací nějakého toho obránce vyšachovali, do vápna se ovšem kvůli četným nepřesnostem prakticky nepodívali. Jen o něco málo hůře na tom byli Sloni, jenž se prezentovali především silovým a bojovným vstupem do utkání.

Nebylo tak divu, že se ve 28. minutě Guttiérez zesměšnil, když po rychlém brejku a centru Rodrígueze zakončoval osamocen tváří v tvář brankáři. Jeho pokus se ale nedal nazvat střelou ani vzdáleně. To na druhé straně donutil ve 31. minutě k solidnímu zákroku Ospinu Aurier, jenž povedeně zmátl obránce na vápně a prudkou přízemní ranou k bližší tyči konečně ohrozil kolumbijskou branku.

Afričané se o něco častěji zdržovali s rozehráním útoku, což jim sice nakonec do přestávky zajistilo vítězství na střely, gólově se však také neprosadili. Zajímavostí může tak být například obrat při detailním pohledu na přihrávky - zatímco Sloni obstarali 53 % všech výměn balónů, v útočné třetině se už v tomto oboru specializovali Los Cafeteros s 57 procenty.

Do druhé půle vstoupili s větší chutí svěřenci trenéra Lamouchiho, nicméně po hodině hry mohli vést Kolumbijci. Do šestnáctky dostal perfektní pas nepříliš výrazný Cuadrado, obelstil Boku a jen díky Barryho konečkům prstů rozezněl pouze břevno.

Brzy nato přišel na hřiště Didier Drogba a fanoušci Pobřeží slonoviny věřili v podobný scénář jako v prvním klání MS. Místo toho však přišel zasloužený gól pro Jamese Rodrígueze, jenž si při rohovém kopu naskočil mezi zkušeného Zokoru a právě příchozího Drogbu a přesnou hlavičkou otevřel skóre utkání.

Tlak, který poté směřoval na branku Ospiny, dával jasně najevo, že je pouze otázkou času, kdy se hráz prolomí a bude vyrovnáno. Nicméně Yaya Touré i Aurier neuspěli a mohla tak propuknout ohromná americká radost. Serey Die by v tu chvíli nejraději zemřel, právě on totiž lehce ztratil míč a po příhře Guttiéreze do vápna si z očí do očí hravě s brankářem poradil střídající Juan Quintero.

Sloni ovšem zdaleka nic nevzdali a pouhé tři minuty od inkasování druhé rány dokázali snížit. Veškerá zásluha přitom patří Gervinhovi, který se proklestil přes tři obránce od lajny až do hloubi vápna, odkud přes dalšího hráče napálil balón k bližší tyči a Ospina už vyrazit nestačil.

Nejblíže k dalšímu přesnému zásahu byl ovšem opět Quintero, jenž se z první z padesáti metrů snažil překvapit Barryho, ten ale stihl doběhnout zpět do branky a dlouhý pas vyrazit. Pobřeží slonoviny tak potřebuje proti Řecku zabodovat, pokud chce konečně postoupit mezi šestnáct nejlepších.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (408)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele