základní skupiny - skupina A, 2. kolo
19.06.2014 00:00 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Chorvatsko živí naděje na postup, odstřelilo Kamerun

Chorvaté zvládli mnohem lépe zápas o všechno s Kamerunem a díky snadnému vítězství 4:0 si udrželi naději na postup ze skupiny A, kde se v závěrečném duelu utkají s Mexikem. Naopak africký celek se s turnajem rozloučí na závěr skupiny s domácí Brazílií a pravděpodobně zakončí skupinu na posledním čtvrtém místě. Chorvatsko bylo po většinu času lepším týmem a vysoké vítězství si zcela zasloužilo.

Kamerun se musel obejít bez své největší hvězdy Samuela Eto'a a nutno podotknout, že tento hráč svému výběru opravdu velmi citelně chyběl. Africký výběr přitom začal mnohem aktivněji než evropský protivník a v úvodní desetiminutovce se snažil útočit. Nejvíce vidět byl Moukandjo, který značně motal hlavy svým protivníkům. Ovšem v 11. minutě utrpěl Kamerun první velkou ránu a od té doby se obrázek hry naprosto změnil.

Ivan Perišić se dostal k odraženému balónu v pokutovém území a na levé straně našel volného Ivicu Oliće, který byl velmi nedůrazně bráněn Mbiou a snadno skóroval. Krátce po čtvrthodině hry mohli Chorvaté zvýšit svůj náskok, avšak aktivní Perišić nedokázal po rohovém kopu na hranici malého pokutového území dotlačit balón do branky, výtěčný zákrok předvedl Itandje. V dalším průběhu byly k vidění střelecké pokusy na obou stranách, více jich však měli "Plavi".

Klíčový moment se zrodil ve 40. minutě utkání. Song totiž neudržel nervy na uzdě, na vlastní polovině nebyl schopen reagovat na sprint Maria Mandžukiće a naprosto zbytečně ho udeřil loktem do zad, za což uviděl od rozhodčího naprosto po zásluze červenou kartu. Chorvatsko se mohlo uklidnit tři minuty po přestávce, kdy se za záda brankáře Itandjeho trefil Perišić.

Vše začalo nepřesným rozehráním brankáře Itandjeho, míč zachytil právě Perišić, po sprintu od půlící čáry se probojoval až do pokutového území a střelou k bližší tyči nedal kamerunskému strážci žádnou šanci na úspěch - 0:2. V 51. minutě se mohl do listiny střelců poprvé zapsat Mandžukić, po chytré kolmici Sammira ale nedokázal tváří v tvář gólmanovi přesně zamířit a míč poslal těsně mimo.

Africký výběr mohl oživit své naděje o minutu později, jenže Nounkeu z voleje mířil těsně nad. Definitivně rozhodnuto bylo krátce po hodině hry, kdy se poprvé na šampionátu trefil ostrostřelec mnichovského Bayernu Mandžukić. Ten byl po rohovém kopu Pranjiće ve správný čas na správném místě a bez větších problémů rozvlnil hlavou síť. Kamerun hrál v celém průběhu utkání velmi křečovitě a s přibývajícím časem se jeho krize prohlubovala.

Když už se dostal do příležitosti, tak selhal v koncovce, jako kupříkladu Aboubakar v 67. minutě. Chorvaté přidali další pojistku v 73. minutě a podruhé v zápase skóroval Mandžukić. Po zpětné přihrávce z pravé strany pálil ke vzdálenější tyči Eduardo, a i když dokázal Itandje ještě vyrazit míč před sebe, tak ho už chorvatský kanonýr s přehledem uklidil do sítě - 0:4.

V samém závěru Kamerunci dvakrát trefili konstrukci branky zásluhou Weba a Moukandja, Chorvaté nepřidali pátý gól po naprostém selhání v koncovce od Rakitiće. Chorvatsko tak bude do závěrečného duelu s Mexikem vstupovat s velmi dobrou náladou, africký celek se alespoň částečně pokusí napravit svou reputaci proti Brazílii.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (367)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele