základní skupiny - skupina E, 1. kolo
15.06.2014 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Francie na úvod šampionátu porazila Honduras 3:0

Francouzi zdolali ve svém prvním utkání na mistrovství světa v Brazílii outsidera skupiny E Honduras 3:0. Díky dvěma trefám Karima Benzemy a vlastnímu gólu brankáře Noela Valladarese přerušili sérii čtyř zápasů bez výhry na světovém šampionátu.

Galský kohout se utkal s Hondurasem především v boji o čest. Poslední šampionát Francouzům vůbec nevyšel, na což tradiční gigant není zvyklý. Nadšení fanoušci nejen u televizních obrazovek se v základní sestavě dočkali jmen jako Karim Benzema, Paul Pogba nebo veterán Patrice Evra. Honduras tolik hvězd na výběr nemá, takže se musí spoléhat na jiné schopnosti. Organizátoři se zase stále více spoléhají na techniku, ale ta je dnes zradila - z důvodů technických potíží se místo hymny ozývalo jen ticho.

Rozruch tedy museli obstarat diváci. První dotyky s míčem si připsala dvojice Cabaye - Varane. Té později vypomáhali další záložníci jako Mathieu Valbuena nebo Blaise Matuidi. Trenér Didier Deschamps sice omladil kádr, ale přesto se od Francie hodně očekávalo. Nejeden divák by ale asi řekl, že francouzští hráči spolu hrají úplně poprvé. Kombinace jim příliš nevycházela a především agresivita Deschampsovu týmu scházela. Tou naopak hýřil soupeř, který využíval nedůrazné a průchozí záložní řady Francie.

Francie se dostávala do tempa utkání jen velmi ospale, ale postupem času se agresivita Hondurasu měnila ve fauly. A když se k jejich trestání staví technik Mathieu Valbuena, pak si soupeřův brankář musí vždy dávat velký pozor. Po sérii přímých kopů se míč dostal k Matuidimu, který se pokoušel obstřelit brankáře Valladarese. Ten se však vymrštil a pomohl míči na břevno!

Po levé straně se Francouzům příliš nedařilo, takže na řadu přišla strana pravá. Po mnoha centrech Valbueny se ke slovu dostal také mladík Antoine Griezmann, který oslovil širokou veřejnost především v dresu Realu Sociedad. Na další centr vyskočil nejvýš a Honduras zachránilo opět břevno! Větší pozornost soustředili silově hrající reprezentanti Hondurasu Paulu Pogbovi. Někdy jej strážili až za hranicí pravidel, což se projevilo na zvýšeném počtu karet a rozzlobené Pogbově reakci směrem k Palaciosovi.

A nebyla to jediná karta pro brouska se zkušenostmi z anglické kopané. Pět minut před koncem poločasu totiž Palacios tvrdě atakoval Paula Pogbu v pokutovém území, což mělo za následek jedinou možnost - penaltu ve prospěch Deschampsova týmu. Co víc, především tím ale skončila Palaciosova mise v dnešním utkání! Sudí Ricci neváhal a k radosti Francouzů nařídil penaltu. K ní se postavil Karim Benzema a s jistotou proměnil - 1:0.

Francie přišla na schéma, kterým vyšachovat obranu Hondurasu - jeden ze záložníků se dostal do vápna a nahrával lépe postaveným spoluhráčům. To se sice dařilo, ale zpravidla se jim nevedlo. Honduras šel do kabin s hodně skleslou náladou, ale nutno říct, že za celý první poločas brankáře Llorise příliš často nezaměstnal.

Poprvé jsme se dnes dočkali využití technologie. Toto téma bývalo hodně diskutováno a především s narůstajícím počtem sporných situací ve fotbale bylo veřejností stále více žádáno. Velký mezník ve vývoji fotbalu se udál pět minut po návratu ze šaten, když si Karim Benzema skvěle naběhl na pas za obranu a poslal míč do tyče. Celým objemem míč sice ještě brankovou čáru nepřekročil, ale brankář Valladeres si jej srazil do brány! Ani tehdy to možná nebylo zrovna průkazné, takže sudí využili novou technologii, která rozjásala francouzské fanoušky - 2:0.

Tato situace samozřejmě vyvolala množství vášní a diskuze obou trenérů chvílemi vypadala velmi ostře. Blaise Matuidi dnes odvedl velké penzum práce, několikrát si plnil nejen defenzivní, ale především ty ofenzivní. Jeho průniky do vápna dělaly Hondurasanům velké problémy. Na jeho kopačky mířil balon Patrice Evra, ale nakonec jej Matuidi napálil těsně vedle tyče.

O mnoho lépe se dařilo Karimu Benzemovi. Ofenzivní klenot Realu Madrid možná nebyl vidět pořád, ale je nesmírně produktivní. Jeho jméno bude v análech utkání navěky, protože po rozehrání volného přímého kopu se k ráně z větší vzdálenosti odhodlal Debuchy, ale projektil od jeho kopaček mířil do skrumáže před ním. Naštěstí pro Les Bleus byl poblíž Karim Benzema, který poslal míč pod břevno.

Zpočátku utkání možná francouzská reprezentace nehýřila pohybem či agresivitou v napadání, ale postupně svého soupeře dostala pod soustavný tlak a sama se pustila do ofenzivních akcí. To jí vyneslo pohodlné vedení, na které již oslabený Honduras neměl sílu ani schopnosti.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1348)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele