základní skupiny - skupina A, 1. kolo
12.06.2014 22:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Šampionát otevřela výhra Brazílie. Dvakrát se trefil Neymar

Utrápená cesta k prvnímu kroku za ziskem tolik toužené trofeje nakonec skončila pro Brazilce úspěchem. Tedy alespoň tím výsledkovým, jinak se totiž Chorvaté nemuseli před favoritem při odchodu ze hřiště v žádném případě klanět. Opravdovým vítězem se pak může cítit Neymar, ten výkonem nikterak nezklamal a dvěma zásahy dal své zatížené psychice alespoň trochu oddechnout.

Chorvati si nelámali hlavu s utajením svého defenzivního vyčkávání už od úvodního hvizdu, přesto se díky rychlým a sebevědomým průnikům po krajích starali až nečekaně často o rozruch u Césarovy branky. Hlavu do dlaní schoval jako první Olić, jenž po centru Perišiće neměl u zadní tyče k otevření skóre daleko.

Jen pár momentů poté si ale náladu zlepšil opravdu náramně. Další dobrá práce u lajny vygradovala k přízemnímu centru do šestnáctky a Jelavić tečoval tak šikovně, že si překvapený Marcelo usměrnil balón do vlastní sítě.

Kanárkům chvíli trvalo, než se ze šoku dokázali otřepat, vše ale přežili bez další brankové úhony a brzy začali trestuhodně volně létat mezi pomalejší chorvatskou defenzívou. Ve 22. minutě se prosmýkl do vápna Neymar, jehož přihrávku před odkrytou část branky odvrátil Srna pouze k Oscarovi, který parádní technickou ranou z devatenácti metrů řádně protáhl Pletikosu.

Jako z čistého nebe pak mohl udeřit Jelavić, ten však osamocen tři kroky od Césara zapomněl při hlavičce na důraz. A hned následný protiútok tak rozjásal výraznou většinu stadionu. Oscar se přes chorvatský dvojblok probojoval k přihrávce Neymarovi, který zkusil štěstí zpoza vápna přes hradbu obránců levou nohou a jeho táhlá střela přilepená k trávníku putovala od tyče za záda marně se snažícího Pletikosy.

Vyrovnávající gól ovšem také pohřbil vše fotbalově zajímavé pro poslední čtvrthodinku úvodní půle. Brazilci se sice ujali ještě dominantnější role na hřišti a některé individuální momenty musely potěšit oko každého diváka, k žádnému ohrožení nicméně nevedly.

Ve stejném duchu bohužel pokračovaly týmy i po změně stran, snad jen outsider utkání opět začal cenit zuby, spolupráce Perišiće a Oliće však nepřinášela nic víc než nicotné vrčení. Vše pak dokreslovala vcelku pochopitelná komornější atmosféra v produkci zklamaných fanoušků ve žlutém.

Vůbec první vzrušení v druhém dějství přichystal svou ledabylostí Ćorluka, který tragickou přihrávkou pobídl Neymara, jehož pak zastavil až za cenu žluté karty. Alvés to z přímého kopu zkusil i přes osmadvacet metrů dálky, ale prudkou ranou přestřelil.

Jenže vzápětí přišlo první zaváhání japonského sudího, který letmý Lovrenův dotyk ocenil díky slušnému herectví Freda jako penaltový faul. Neymar se po pětimetrové chůzi k míči rozhodl pro levou stranu, kam skákal i Pletikosa, exekuce však byla zahrána s důrazem gólových parametrů a Brazílie tak mohla slavit úspěšný obrat.

Sympatická snaha svěřenců trenéra Kovače, která zavdala důvěry v taktickou vyzrálost mužstva, ke srovnání kroku vedla, byl to ovšem znovu Nishimura, kdo rozesmutnil příznivce Vatreni a diskutabilně odpískal faul Oliće na Césara. Ten si brzy poté poradil s dalekonosným pokusem Modriće i Perišiće a udržel tak pro favorita důležité vedení. Minutu po uplynutí řádné hrací doby tak mohl definitivně rozjet oslavy Oscar, jenž z dvaceti metrů vyslal dokonalou střelu přesně k tyči a zaslouženě se zapsal do análů úvodního klání letošního šampionátu.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (2092)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele