základní skupiny - skupina H, 2. kolo
22.06.2014 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Belgičané v závěru udolali Rusy a mohou slavit postup

Belgie předvedla další bezkrevný výkon, který jí však znovu stačil na zisk plného počtu bodů. Tentokrát porážku v samotném závěru zápasu utrpělo Rusko, které dvě minuty před koncem potopil Divock Origi. Rudí ďáblové tak již mají postup do osmifinále jistý.

Marc Wilmots po nevýrazném výkonu s Alžírskem sáhl do sestavy hned na třech postech, vždy to odnesli kmenoví hráči Tottenhamu. Dembelého, Vertonghena a Chadliho nahradili Fellaini, Vermaelen a Dries Mertens, střelec vítězného gólu z úvodního zápasu. Wilmotsův slavnější protějšek Fabio Capello udělal změny dvě: Ješčenka na pravém kraji obrany vystřídal Kozlov a místo Žirkova nastoupil mladý Kanunnikov.

Jako první zahrozili po úvodní desetiminutovce Rusové. Po pěkné akci Šatova pálil zpoza vápna Fajzulin, ovšem Courtois byl připraven a odražený míč již uklidila belgická obrana do bezpečí. Rudí ďáblové kontrovali rychlou akcí De Bruyneho, kterou však Mertens místo zakončení posílal směrem k Lukakovi, jehož kvalitně pohlídal Ignaševič, který odehrál svůj jubilejní stý zápas v národním týmu. Mertens byl vůbec v úvodní pětadvacetiminutovce aktivní až až, jeho další dva průniky skončily vždy ranou asi metr vedle Akinfejevovy branky. To ruská muška byla přesnější, Fajzulin znovu zdálky testoval Courtoisovy kvality, skóre zůstalo neměnné.

Za zmínku stojí i zákrok Alderweirelda na Kannunikova z osmadvacáté minuty na hranici pokutového území. Z pohledu Rusů jasná penalta, z pohledu sudího Brycha čistý souboj. Jinak se ale činil jen a pouze Dries Mertens a ani ofenzivní záložník Neapole ve finální fázi nedokázal na ruskou defenzivu vyzrát. Když pak v největší šanci první půle osamocený Kokorin trestuhodně poslal svou hlavičku z hloubi pokutového území několik metrů vedle, odcházelo se do kabin za bezbrankového stavu.

V unylém výkonu Belgičané pokračovali i po změně stran. Zvláště Eden Hazard byl utopený na levé straně, a i když se snažil sbíhat do středu hřiště, nic kloudného se záložníkovi Chelsea nedařilo vymyslet. Hůře si na hřišti počínal snad jen Romelu Lukaku, jehož ještě před uplynutím hodiny hry vystřídal Origi. Ani to však na hře Rudých ďáblů nic nezměnilo, dokonce i Dries Mertens se ze hry úplně vytratil. Byli to tak spíše Rusové, kdo se dostával do zakončení, vesměs ze standardních situací a vždy nepřesně.

Snad až v jednaosmdesáté minutě si znovu mohli diváci na stadionu Maracaná zahučet při brankové příležitosti. Rusové si kvalitní kombinací otevřeli pravou stranu hřiště, kam dosprintoval střídající Ješčenko, ovšem ranou z první asi metr vedle nakonec Courtoise neprotáhl. Tři minuty nato na sebe upozornil i náhradník na druhé straně, Kevin Mirallas. Z přímého kopu vypálil skrytou přízemní ránu, která skončila na tyči Akinfejevovy branky.

Utkání rázem nabralo na obrátkách a probral se konečně i Eden Hazard, jehož ránu z hloubi šestnáctky musela na poslední chvíli tečovat ruská obrana na roh. Dvě minuty před koncem již šikovná hvězda Chelsea připravila úvodní gól. Bez větších potíží pronikl po levé straně do pokutového území, našel zasekávačkou připraveného Origiho a ten již prudkou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Po dalším Hazardově průniku do již otevřené obrany soupeře mohl přidat druhý zásah večera Mirallas, ovšem své zakončení uspěchal a nechal jen vyniknout Akinfejeva. Zápas tak skončil umolousanou výhrou Belgičanů 1:0.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (694)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele