základní skupiny - skupina D, 1. kolo
15.06.2014 00:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Italové vyzráli na Angličany, o výhře rozhodl Balotelli

Prokletí jménem Squadra Azzurra pro Anglii pokračuje! Italové po vyřazení na EURU přichystali Albionu další nepříjemnost. Na úvod skupiny je v tropickém Manausu porazili 2:1 a společně s Kostarikou vévodí postupovým místům. Nutno podotknout, že Anglie si minimálně bod zasloužila.

Dlouho se o tom mluvilo a psalo. S tropickým prostředím Manausu se nakonec lépe vypořádali Italové, byť Angličané měli v zápase více šancí. Cesare Prandelli vykouzlil poněkud překvapivou sestavu, když v obraně vsadil na méně reprezentačně zkušené Darmiana s Palettou. K tomu všemu chyběl Gigi Buffon, takže mezi tyče se postavila jednička francouzského PSG Salvatore Sirigu. Dalšími poněkud zajímavými jmény v sestavě byli určitě Marco Verratti a Antonio Candreva. V sestavě Roye Hodgsona jsme výraznější překvapení neshledali. Už v prvním poločase byla snaha Albionu patrná, ve čtvrté minutě práskl do míče Sterling a jeho rána rozvlnila boční síť. Vzápětí na to se odhodlal ke střeleckému pokusu Henderson, ale ani on nebyl úspěšný. Italové na sebe upozornili až po dvaceti minutách, netradiční zakončovatel Darmian způsobil Hartovi velké problémy, nicméně Anglie šanci Italů přežila v dobrém.

Ostrované byli nadále o něco nebezpečnějším týmem. Po dobré práci Welbecka nedosáhl na balón liverpoolský snajpr Sturridge a Rooneyho posléze odzbrojila defenzíva Italů.

Skóre se v těžkém prostředí Manausu pohnulo ve 35. minutě po dobře nacvičené akci Squadry Azzurry. Po rohovém kopu šikovně pustil Pirlo na Marchisia, jenž se opřel do míče a přízemní střelou překonal marně se natahujícího Harta - 1:0 pro Itálii. Radost Prandelliho svěřenců netrvala dlouho, dvě minuty po brance Marchisia vykouzlil Rooney přihrávku na Sturridge, který měl pohodlnou pozici pro skórování - 1:1. Vrátit vedení na italskou stranu mohl Mario Balotelli, jeho lob mu na brankové čáře odvrátil Jagielka. Ještě blíže pak byl v nastavení Candreva, za překonaného Harta tentokráte zaskočila tyč.

Anglie byla možná v prvním poločase o něco aktivnějším týmem, ale co jí to bylo platné, když musela dotahovat manko a navíc začátek druhého poločasu zle zaspala. Candreva se zbavil strážce Bainese a krásným centrem vyzval ke skórování Maria Balotelliho. Útočník AC Milán nabídkou nepohrdl a vstřelil svůj první gól na světovém šampionátu - 2:1 pro Itálii.

Albion se pochopitelně nevzdával a snažil se udávat tempo. Italové vlastně až do nastavení už branku Harta neohrozili, ale to bylo dáno vývojem utkání. Naopak v 62. minutě zahrozil Rooney, když v dobré palebné pozici vůbec netrefil branku. Sirigu se řádně protáhl po trestném kopu Bainese. Tlak Angličanů rostl, Gerrard ze standardní situace přestřelil a v pětiminutovém nastavení se hráči tlačili před Sirigua. Definitivně rozhodnout mohl obvyklý mistr Andrea Pirlo. Jak jinak, než ze standardní situace. Jeho kop měl opět gólové parametry a zastavil se až na břevně! Angličanům se vyrovnat nepodařilo a skupinu zahajují stejně jako Uruguay porážkou.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (1907)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele