základní skupiny - skupina B, 1. kolo
10.06.2006 18:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

TRINIDAD ŠOKOVAL REMÍZOU SE ŠVÉDSKEM

Velké překvapení se zrodilo v Dortmundu, kde dokázal fotbalový trpaslík z Trinidadu a Tobaga uhrát bezbrankovou remízu se silným mužstvem Švédska. Ačkoliv Švédsko mělo po celý zápas převahu a téměř celý druhý poločas hrálo proti deseti, nedokázal jeden z nejproduktivnějších celků evropské kvalifikace vstřelit rozhodující branku.

Od prvních minut bylo jasné, kdo je favoritem. Seveřané drželi míč na svých kopačkách mnohem častěji než jejich protivník z Karibiku, do vážnější šance se ale dlouho nemohli dostat.

V 15. minutě střílel akrobaticky Ibrahimovič, jeho pokus ale mířil vysoko nad. Hráči Trinidadu a Tobaga hráli obětavě a v defenzivní činnosti byli téměř bezchybní. Ve 34. minutě se k míči dostal Edwards a prudce vystřelil, švédský brankář Shaaban dokázal zasáhnout.

Postupem času Švédové přece jen dokázali najít recept na obranu soupeře. Ve 38. minutě Ljungberg centroval do vápna a našel hlavu Larssona, který však mířil těsně nad branku. O dvě minuty později se k odraženému míči dostal Wilhelmsson a z dvaceti metrů krásně vystřelil, brankář Hislop střelu dokázal vytlačit nad břevno. DO poločasu mohl ještě otevřít skóre Ibrahimovič, ale ani jeho pokus z otočky z 16 metrů neslavil úspěch.

Hned po začátku druhé půle byl vyloučen John, který nebezpečně fauloval Wilhelmssona. Švédům se tak naskytla příležitost využít početní převahu, k čemuž měli skoro celé druhé dějství. Obrana "Pirátů z Karibiku" ale pracovala zodpovědně a přiváděla ofenzívu mužstva ze Skandinávie k šílenství. V 59. minutě z ojedinělého protiútoku pořádně vystrašil švédské příznivce Glenn, jenž se krásně opřel do míče a orazítkoval břevno. Během několika vteřin bylo velmi rušno před druhou brankou, když se jinak poměrně nevýrazný Ibrahimovič pokusil o efektní zakončení, Hislop byl však opět na svém místě.

Poslední čtvrthodinu mělo švédské mužstvo téměř nepřetržitý tlak, obránci Trinidadu a Tobaga nevěděli, kam dříve skočit. V 76. minutě Allbäck pálil pouze doprostřed brány, kde stál připravený gólman. O čtyři minuty později Švédská ofenzíva dokonale rozebrala protivníkovu obranu, Allback ale v rozhodujícím momentu zklamal, když tváři v tvář Hislopovi poslal míč pouze do brankáře West Hamu. V 82. minutě Jonson po delším sprintu po pravém křídle hledal před bránou nabíhajícího útočníka, míč však pouze proletěl vápnem. Poslední šance zoufalého švédského týmu se zrodila v 88. minutě, kdy převzal ve vápně míč Ibrahimovič, po rychlé kličce vystřelil, ale míč opět zamířil nad.

V posledních minutách už se hráčům Trinidadu a Tobaga podařil ubránit historický bod a postarali se tak po výhře Ekvádoru nad Polskem o další překvapení turnaje, naopak Švédsku se tak teoreticky mohl zkomplikovat boj o postup do osmifinále.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

trinidad 1.0 yorke goool

Reagovat
Marv

2:2 (John, Yorke-Melberg,Zlatan)

Reagovat
Xavi

Reagovat
Shevchenko

0:5 (Larsson,Ibrahimovic,Ljunberg,Larsson,Rosenberg)

Reagovat
Shevchenko

Dobrý začátek jako na ME04

Reagovat
Marv

A Bulhari byli silnejsi nez je ted Trinidad...

Reagovat
smazaný uživatel

ZAtím na pohled nejlepší zápas...

Reagovat
Shevchenko

Zatím není gól, ale mě se ten zápas líbí. Ekvádor - Polsko byl normal a celkem o ničem Anglie - Paraguay. Nejvíc se mi líbil Německo - Kostarika

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi se nenajde nikdo, kdo to těm klukům sympatickým nepřál. Super

Reagovat
smazaný uživatel

tak zatial NAJvecsie prekvapenie turnaja..obdivujem Trinidad&Tobago.ich 1. zapas na MS vobec,,proti Svedsku a to museli hrat cely druhy polcas s 10 hracmi...a moc nechybalo aby dali aj gol po krasnej prudkej strele do spojnice...Svedi sa predbiehali kdo zahodi viac sanci.Paradne chytal Hislop

Reagovat
HOST*nefan

Ja to tedy nevidel, ale doufam, ze s nejakou priblblou obranou a jednim brejkem nevyhrajou MS - jako Rekove ME.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele