základní skupiny - skupina G, 2. kolo
19.06.2006 15:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

ŠVÝCAŘI SE PŘIBLÍŽILI K POSTUPU

Švýcarsko porazilo brankami Freie a Barnetty Togo 2:0, ale vítězství se nerodilo snadno. Po celý první poločas byli Afričané lepším týmem, nedokázali však využívat šance. Švýcaři se po přestávce zlepšili a zápas dovedli k zaslouženému zisku tří bodů.

V prvním poločase překvapivě neměli navrch Švýcaři, lepší gólové příležitosti si vypracoval jejich soupeř a hlavně velmi aktivní Mohamed Kader. Ten byl blízko úspěchu už v páté minutě, kdy Adebayor prodloužil dlouhý výkop na Kadera, ten se zbavil Senderose a byl sám před Zuberbühlerem, toho však neprostřelil. I další akci Toga obstarala dvojice Adebayor - Kader, po centru prvně jmenovaného ten druhý jen těsně nedoskočil, míč se pak ještě před branku vrátil a tentokrát Adebayor hlavičkoval mimo.

V 16. minutě měl po akci Mamama další příležitost Kader, ale udeřilo na druhé straně - Magnin se prohnal kolem obránců, přetáhl centr na volného Barnettu, ten místo střely do odkryté brány ještě z první přihrál Freiovi a útočník francouzského Rennes se zblízka nemýlil - 0:1. Do té doby Švýcaři předvedli jen jednu nepříliš nebezpečnou hlavičku.

Obdržený gól Tožany nerozhodil a dál se drali do zakončení. Do vápna se opět probil Kader, ale vystřelil slabě, po chybě Senderose netrefil bránu osamocený Dossevi, ve 35. minutě pak Švýcarům pomohl i rozhodčí, když přehlédl Müllerův penaltový zákrok na Adebayora. Dvě minuty nato se stoper Lyonu předvedl v lepším světle, když skluzem v poslední chvíli obral volného Kadera. Z protiútoku to zkoušel Frei, ale jeho pokus obránci zblokovali, vyrovnat mohl pět minut před přestávkou Mamam, Zuberbühler si však poradil.

Druhý poločas byl v podání Švýcarů o poznání lepší a šance počítali téměř výhradně oni. Jako první pálil po pěkné kombinaci Barnetta a brankář Agassa měl co dělat, chvilku nato těsně mimo mířil střídající Yakin, pak Nibombe zvedl střelu Freie a v 64. minutě při další velké šanci Yakina podržel Tožany brankář.

Afričané ve druhém poločase vážněji zahrozili jednou, v 78. minutě našel centr za obranu osamoceného Kadera, ten však hlavičkoval mimo a navíc mu byl máván patrně neexistující ofsajd. Za dvě minuty si Frei všiml vyběhnutého brankáře a zkusil jej z půlky přehodit, míč však přistál jen na horní síti.

Důležitý druhý gól tak Švýcaři přidali až dvě minuty před koncem. Střídající Sparťan Lustrinelli ideálně našel nabíhajícího Barnettu, ten z první vypálil a míč se po lehké teči obránce odrazil od tyče do branky - 0:2. V nastavení mohli švýcarskou radost ještě zmírnit Salifou povedenou ranou zdálky a Adebayor hlavou po následném rohu, oba však branku minuli.

Švýcaři tak nejenže splnili povinnost a nebezpečné Togo porazili, ale připsali si lepší výsledek než Korejská republika - v závěrečném vzájemném měření sil, které bude s velkou pravděpodobností přímým soubojem o postup, jim tak bude stačit remíza. Togo už ze hry o postup vypadlo, ale může ještě zkomplikovat život Francii, kdyby ji dokázalo obrat alespoň o bod, poslalo by ji také domů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Šanca pre Togo bola, keby zapískal sudí čistú penaltu. Potom to už Švajčiari druhú polku mali pod kontrolou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele