play off - osmifinále
26.06.2006 21:00 CET
0 : 0
0:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

UKRAJINCI VYŘADILI IMPOTENTNÍ ŠVÝCARY

Utkání mezi Švýcarskem a Ukrajinou nemělo žádného střelce, a tak poprvé na šampionátu rozhodovaly pokutové kopy. Šťastnější nakonec byla Ukrajina a při své premiéře mezi smetánkou světového fotbalu se hned podívá do čtvrtfinále. Švýcaři doplatili na svou nulovou potenci při střelbě penalt.

Obrana zvítězila ve všech ohledech nad útokem. Švýcaři se sice snažili něco vymyslet, ale proti zataženému a dobře bránícímu soupeři, který spoléhal na rychlé brejky, to měli velice těžké. Navíc hráli prakticky bez útočníka. Kanonýra Freie si totiž osobně hleděl Gusin a moc by se asi Švýcar nedivil, kdyby na něho vyjukla Ukrajincova hlava i na pánských toaletách z umyvadla.

Švýcaři začali aktivněji, drželi míč více na svých kopačkách, jenže územní převaha k žádné šanci nevedla. První pokus o střelu a velice nesmělý zaznamenal Yakin, když napřáhl z dobrých třiceti metrů a to byla lahůdka pro brankáře Šovkovskiho. V jedenácté minutě pak zachyboval Timoščuk, míč získal Wicky a jeho podařená střela k pravé tyči znamenala už o poznání větší nebezpečí pro brankáře Ukrajiny, ale i s ní si poradil.

Když už se zdálo, že Ukrajinci svoji vyčkávací taktikou uspali i sami sebe, málem udeřili. Kaliničenko poslal z přímého kopu prudký střílený centr na hlavu Ševčenka a Švýcaři se řádně orosili, protože střela byla typu hlava - země - břevno. Na břevno si zahrál ale o chvilku později i Frei, když po jeho krásném přímém kopu zapružila ukrajinská branková konstrukce.

Jinak první poločas lze popsat slovy Járy Cimrmanna "nuda nuda, šeď šeď". Diváci sice už od dvacáté minuty posílali jednu mexickou vlnu za druhou, ale co měli asi také chudáci dělat, když sledovali spoustu soubojů uprostřed hřiště, nepřesných přihrávek a když už nějakou střelu, tak většinou mimo tři tyče. Nezbývalo, než dojít o poločase na párek a doufat, že se v dalších pětačtyřiceti minutách hra změní k lepšímu.

Kdo si nedal Bratwurst jenom jeden, ale šel na repete a uteklo mu nějakých pár minutek z druhé půle, rozhodně o nic nepřišel. Diváci si na nějaké útočné manévry mohli nechat zajít chuť. Jestliže první poločas nebylo k vidění nic, tak v druhé půli to bylo nic na druhou. Občasný záblesk, že se rodí něco zajímavého, většinou zkazila špatná přihrávka nebo zbytečný pokus o kličku.

Až v šedesáté sedmé minutě se něco dělo. Andrej Ševčenko si nejprve zpracoval míč rukou, rozhodčího Archundiu nechalo jeho počínání ledově chladným, ovšem švýcarské obránce ne. Díky jejich zuřivému máchání rukama získal Ševa nepatrný náskok, kdy odsoudil bránící hráče do role statistů a z brankáře Zuberbühlera udělal diváka, jenže jeho střela mířila těsně vedle.

Při neschopnosti ofenzivních hráčů překvapit něčím bránící šiky mohly rozhodnout snad jenom standartní situace. Třeba tak jako když hlavičkoval po rohovém kopu Gusev, Zuberbühler za ním jen proplachtil vzduchem, ale míč minul jen o centimetry levou tyč.

V prodloužení byli nebezpečnější hráči země pyšnící se bezpečnými bankami a čokoládou. Vogel to zkoušel z voleje z hranice vápna, jeho střele však chyběla razance. Ve druhé části nastavení se málem dostával do výhodné střelecké pozice Marco Streller, ale Gusev mu do střely včas lehl a pokus zablokoval.

Poté, co celých sto dvacet minut byli útočící hráči zcela plonkoví, došlo logicky na pokutové kopy.

V těch měli překvapivě navrch gólmani, ze sedmi pokusů skončil míč v síti jen třikrát. Ukrajinci začali elitou, míč na značku si postavil Ševčenko, ale Zuberbühler směr střely vystihl a vyrazil. Výhodu měl Streller, ale také gól nedal - nemastná neslaná střela doprostřed neměla šanci na úspěch.

Milevskij ukázal pevné nervy a lehounkým dloubáčkem doprostřed vymáchal brankáře Švýcarů - 1:0. Další v pořadí nastoupil Barnetta. Měl vyrovnat, zavřel oči a napálil břevno. Třetí hráč Ukrajiny byl Rebrov. Umístil míč k levé tyči, Zuberbühler skákal na druhou stranu - 2:0. Sebevědomím nehýřil Cabanas. Ani se nepodíval na Šovkovského a kopl nejhůře, jak mohl. Pomalá střela na střed, na kterou si ukrajinský gólman počkal. Rozhodnutí měl na kopačce Gusev a nezaváhal. Poslal míč do opačného rohu, než skočil Zuberbühler - 3:0.

Ukrajina se tak sice raduje z postupu, ale z její hry radost rozhodně nijak nesálá. Ve čtvrtfinále se potká se silnou Itálií a s dnešním výkonem by rozhodně neměla být pro hráče z Apeninského poloostrova nepřekonatelnou překážkou.

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (20)

Přidat komentář
Shevchenko

1:2pp (Lustrinelli-Shevchenko,Voronin)

Reagovat
smazaný uživatel

Voronin nemá formu a nevěřim tomu, že zrovna na tenhle zápas by se prbral... Schevcenko to sám neuběhá, a proto si proti Itálii zahraje Švýcarsko po vcelku hladkém vítězství 2:0... Sice bude chybět Senderos, ale i tak podle mého Švýcarsko postoupí...

Reagovat
smazaný uživatel

No... Tak sem to trochu podcenil, ale hlavně sem čekal, že Švýcaři budou proti pasivním Ukrajincům o něco aktivnější... Jinak ze 3 penalt dát dvě doprostřed brány... nevim no, ale co dělaj na MS??? Za aktivitu v prodloužení si Švýcaři postup zasloužili, jenže, jak správně tvrdí nadpis, Švýcaři byli setsakra střelecky upe někde jinde a jedou domu...

Reagovat
HOST*Bucks

tenhle rok je Ukrajina dosti vysoko a určite bude chtit vyhrat a postoupi přes Švycarsko do čtvrtfinale sice mě jejich vypadek proti spanelsku hodně zaskočil ale to se muže stat každemu mužstvu

Reagovat
Xavi

Já věřím spíš Švýcarům.

Reagovat
HOST*Andy

1:2 (Magnin-Shevchenko,Kaliničenko)

Reagovat
smazaný uživatel

No fandim Ukrajine..ale newem preco mam taky pocit ze Svajviaci su aktulane taky vyrovnanjesi,,,tipuje tak 2:1 pre Svajciarov..ale fandim Shevovi!!!

Reagovat
Marv

1:1 ( Frei- Rebrov) prodlouzeni- 1:1 ( Lustrinelli- Rebrov) penalty- 4:3 ( Vogel, Vonlanten, Magnin, Lustrinelli- Kalichenko, Rebrov, Tomoschuk)

Reagovat
smazaný uživatel

HEZKY!!!!§§

Svajciari ani jednu penaltu!

Reagovat
Votrok

Hurá!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

tak to nevím jestli tě PJ pochválí za tenhle nadpis

ale jsem rád že sis všiml že se Lustrinelli nedostal ani jednou k míči

Reagovat
Votrok

Hrál 2x 4 minuty...

Reagovat
smazaný uživatel

A i přesto stihl přihrát na jeden gól Švýcarů

Zase závistivý kecy zakomplexovanejch chacharů (a asi i votroků, což mě celkem udivuje )

Reagovat
smazaný uživatel

Pročpak?

Reagovat
smazaný uživatel

Možná proto, že na MS už zůstal Sparťan Lustr jako jedinej zástupce gambáčligy?

Reagovat
Votrok

Silná Itálie?

Reagovat
smazaný uživatel

No v porovnání třeba s Tuniskem, Saudskou Arábií a i se Švýcarskem, je to o "malinko" silnější soupeř. A když si vzpomenu, co s Ukrajinou udělal poslední tým většího jména - Španělsko, tak myslim, že buď to ukopou na penalty a 0 : 0, nebo dostanou zase kotel. Teda pokud nebude hrát Del Piero a ty dva zázračný střelci v útoku azzuri trefěj občas bránu

Reagovat
smazaný uživatel

Švajčiari ako jediní nedostali gól v hracom čase a napriek tomu idú domov

Reagovat
HOST*Andy

No, Artem Milevskij je zatím vynikající, když nastoupí dělá dobrý větr, včera ještě ta pentle, pro takové momenty se dívám na fotbal.

Jinak si myslím, že postoupilo lepší mužstvo. Jednak hráli lépe kombinačně a jednak byli nebezpečnější. Švýcarům chybí kreativita. Je fakt, že překonat tu jejich obranu by dalo zabrat i Brazilcům. Ale celkově bude zápas Itálie-Ukrajina určitě přitažlivější.

Zatím ze čtyř mých oblíbených mužstev, které jsem před MS uvedl posupují dál dva. Srbové se mi zhnusili a Češi trošku zklamali. Portugalci a Ukrajina se mi líbí. A to ještě můj dávný nejoblíbenější team, když se na MS neobjevovalo ČR, Argentina mě doslova uchvátila. Takže go Portugal,Ukraina a Argentina. Musím také vzdát hold Španělům, moc se mi jejich fussbal líbil. Škoda, byl by to good match s Brazílií. Hráli dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajinci zatiaľ nehrajú nič moc, ale je to taký svojský národ. Dokážu hrať stále lepšie a vždy sa zomknúť a navyše majú za trénera obrovskú persónu a vodcu. Prajem im semifinále.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele