základní skupiny - skupina B, 2. kolo
15.06.2006 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

ŠVÉDOVÉ NAKROČILI DO OSMIFINÁLE

Pokud byly mezi Švédy nějaké neshody, na hřišti nebylo absolutně nic vidět. Zaslouženě si připsali tři body a už jen velká smůla by je mohla připravit o postup do osmifinále. Dlouho to sice vypadalo, že se seveřané protrápí k další bezgólové remíze, ale Fredrik Ljungberg dělbu bodů odmítl.

Tak jak Śvédi končili minulý zápas s Trinidadem a Tobagem, začali ten proti Paraguay. Pokus o totální ofenzívu měl ale stejný výsledek, jako v zápase předešlém. Na kontě vstřelených gólu svítila nula hodně dlouho, borci ze Skandinávie hledali cestu do pokutového území soupeře dlouho a marně. Ono se také není čemu divit, protože Paraguayci hned v úvodu ukázali, že se s nikým jen tak mazat rozhodně nebudou a tomu kdo se přiblíží na dostřel brány pořádně naloží.

Když to tedy nešlo ve vápně, zkoušeli to svěřenci trenéra Lagerbäcka zpoza šestnáctky. Odstartovali tím takové přebory ve střelbě z dálky. Ve kterých potom pokračovali především ve druhém poločase Paraguayci. První vážnou střelu zápasu měl na svědomí Kälsström, když mu míč přiťuknul hlavou Ibrahimovič. Brankář Bobadilla však předvedl, že robinzonády jsou jeho specialitka. Akce jako přes kopírák následovala o chvilku později, jen se změnili aktéři. Sklepával Larsson a střílel Wilhelmsson, leč výsledek zůstal stejný.

Švédsko mačkalo Paraguayský citrón vytrvale. Kdyby se hrálo na umělecký dojem a ne na góly, určitě by Ljungbergova družina po prvním poločase vedla. Do toho druhého trenér Lagerbäck provedl jednu nečekanou změnu. Hvězdu Ibrahimoviče poslal sprchovat a na jeho místo postavil Marcuse Allbäcka z FC Kodaň. Chvílemi se zdálo, že to zapomněl oznámit mužstvu, protože dlouhé pasy stále jakoby hledaly vytáhlého Zlatana. Možná stačilo houknout na Ljunberga a ten by srovnal nakopávající hráče do latě. Mellberg by mohl vyprávět...

První minuta druhé půle mohla fanoušky zmást, že Paraguay přestává bránit a začíná útočit. Ale Valdéz byl spíše ta jedna vlaštovka, která žádný tlak nedělá a střílí do boční sítě. To byl jediný střelecký pokus Jihoameričanů uvnitř pokutového území.V jejich podání střelba ze třiceti metrů rozhodně nebyla vyjímkou. Paraguay se v druhé půli do žádných nebezpečných výpadů nepouštěla. Zdálo se, jakoby hrála vyloženě na remízu.

To Švédi byli jiného názoru a utkání se snažili rozhodnout. Aktivitou hýřili především Allbäck s Ljungbergem. Čerstvý Allbäck se prezentoval ale také jako hrobař a smolař. Jako smolař, když uháněl sám na bránu Paraguaye a rozhodčí mu neprávem pískli ofsajd, jako hrobař o minutu později, kdy se do samostatného úniku skutečně dostal, na velkém vápně přehodil vyběhnutého brankáře Bobadillu, ale toho zastoupil před brankovou čarou Caniza a míč mířící do brány vykopl. Šanci na reparát dostal Švéd deset minut před koncem. Po Larssonově přihrávce vystřelil z otočky sice celkem přesně, ale slabě a Bobadilla míč v pohodě chytil.

Snaha Švédských hráčů pomalu přerůstala spíše v křeč. Záložníci a krajní beci centrovali do vápna jeden míč za druhým, ale s nimi neměla obrana Paraguaye vážnější problém. Fotbalový Bůh byl ale alespoň pro tento večer spravedlivý a za přísně defenzivní taktiku Paraguay potrestal. Elmander minutu před koncem nacentroval, Allbäck zpětnou hlavičkou vrátil na Ljungberga, který vystřelil hlavou přesně do protipohybu brankáře Jihoameričanů, který byl bez šance. Švédi se tak mohli radovat z premiérového gólu na šampionátu, který zároveň znamenal i první plný bodový zisk.

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (10)

Přidat komentář
Marv

1:2

Reagovat
HOST*Bucks

0:1 pro Paraguay

Reagovat
HOST*Pája

Jasně 3:1, góly: 32´ Ibrahimovič, 61´ Haedo Valdez, 83´ Santa Cruz červená, 83´pen. Larsson, 90+2´Edman...

Reagovat
HOST*Andy

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Santa Cruz je dobrej hráč. Co proti němu máš?

Reagovat
smazaný uživatel

No, jestli bude hrát Paraguay stejně jako proti Anglii, tak si Santa Cruz moc nezahraje. Švédi navíc musí napravit tu blamáž s Trinidadem a tak to tipuju na výhru Švédska.

Reagovat
smazaný uživatel

No tohle sem si doteď taky myslel, ale co předvádí na MS je bída s nouzí, zatim je snad nejhorším hráčem celýho turnaje...

Reagovat
smazaný uživatel

hm Svedi mali cas

Nefim,nefim tento rok to Svedsko akosi nedava..som zvedavyna match Svedsko-Anglicko ci SVedi udrzia tu 30 (ci kolko) rocnu neporazitelnost s Anglanmi

Reagovat
smazaný uživatel

no zeby anglani . . .

Reagovat
smazaný uživatel

Paraguaj hral na moje prekvapenie veľmi kultivovaný futbal, taký trochu až európsky, ale taká smola proti Anglii pech gól a proti Švédom zrovna tak. A to Švédov ešte k tomu absolútne nemám rád. Zvlášť toho ich telocvikára na trénerskej lavičke..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele