play off - osmifinále
27.06.2006 21:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

POSLEDNÍM ČTVRTFINALISTOU FRANCIE

Francie se na šampionátu rozstřílela v pravý čas a postupuje do čtvrtfinále. K porážce Španělska přispěl třetí brankou Zinedine Zidane, který tak oddálil definitivní konec své veleúspěšné hráčské kariéry.

Oba trenéři nasadili do boje očekávané sestavy. Na straně Španělů hrál místo Senny Fabregas a Garcíu nahradil Raúl. Francouzi nasadili pětičlennou zálohu s jediným hrotovým hráčem Henrym.

Svěřenci Luise Aragonése začali podle koučova návodu a snažili se co nejvíc kontrolovat míč. V páté minutě byl poprvé vyrušen z klidu Barthez, když musel před Raúlm stáhnout centr Xaviho.

Po necelých deseti minutách hry pěkně zatočil přímý kop Pernía, skončil těsně nad. Až poté se poprvé ukázali i Francouzi, ale Henryho střela nemohla Casillase překvapit. Větší nebezpeční hrozilo španělskému brankáři za dvě minuty. Zachránil ho pomezní rozhodčí, který Zidanovi nesprávně odmával ofsajd.

Španělé dál kontrolovali ve středu hřiště balon, Francie odpovídala dlouhými pasy na Henryho, které však končívaly odpískaným ofsajdem. Výjimkou byl průnik Ribéryho a následná zblokovaná střela Zidana.

První velká šance přišla na řadu ve 23. minutě. Zidane poslal míč napravo Henrymu, ten se rozhlédl a po zemi nacentroval před bránu. Ve vynikající pozici stál Ribery, jenže byl tak překvapen nenadálou možností, že promáchl a Vieira na míč nedosáhl.

A tak se ukázali Španělé. Perníův roh vracel do vápna Xavi, Thuram šel do souboje s Pablem, nechal ho upadnout a rozhodčí Rosetti měl jasno – penalta. K ní se postavil David Villa a perfektním přízemním kopem po pravé ruce Bartheze poslal svůj tým do vedení.

Další roh přinesl Španělsku další možnost. Na velkém vápně byl v dobré palebné pozici Fabregas, ale střela mu vůbec nesedla a Barthez ji bez problémů lapil. Vedoucímu týmu perfektně fungoval ofsajd systém, soupeř ho poprvé překonal až ve 41. minutě.

Frank Ribéry se rozběhl s míčem a narážel si s Vieirou. Ten správně nenahrál Henrymu, který stál v ofsajdu, ale počkal na Ribéryho, poslal mu přesný míč a hráč Olympique Marseille obešel Casillase a zamířil do prázdné brány.

Po druhé brance se minutku hrálo nahoru dolů, ale týmům to moc dlouho nevydrželo a raději se vrátily k důsledné defenzivě. Před přestávkou už na sebe jen upozornil Torres, který prolétl do vápna a upadl přes Thurama. Penalta se správně nepískala.

Po změně stran nastoupily týmy v nezměněných sestavách a lépe začali Francouzi. Zidane našel za obranou Maloudu, proti jehož obloučku vytáhl Casillas akrobatický zákrok. Chvíli poté sáhl trenér Aragonés ke dvěma střídáním. Dolů šli Villa s Raúlem a do hry García a Joaquín.

Druhý poločas byl o hodně opatrnější, dlouho byly k vidění maximálně náznaky šancí. Až v 79. minutě proběhl kolem Abidala do vápna Joaquín, zakončil však vedle. Španělské křídlo využilo absence stopera Gallase, který se sbíral ze střely do rozkroku od střídajícího Senny.

Po Joaquínovi se zase ukázala i Francie. Ribéry připravil dobrou pozici pro Govoua, ten však z hranice vápna přestřelil. V 83. minutě v souboji s Puyolem upadl Henry, který nafilmoval obráncův úder do své tváře, Puyol dostal žlutou kartu a kopal se přímý kop.

Sice z velké dálky, přesto, jak se ukázalo, rozhodující. Zidanův centr nešťastně nadzvedl Xabi Alonso přesně na zadní tyč k nehlídanému Vieirovi a záložník Juventusu ještě s pomocí teče Ramose svou hlavičku nasměroval do sítě.

Španělé potřebovali nutně vstřelit branku, ale brankář Barthez spolehlivě odvracel centry a obrana se nenechala dostat pod tlak. Naopak Francouzi vystihli chybu v rozehrávce, Zidane běžel zleva sám na Casillase, ještě udělal zasekávačku Puyolovi a střelou do protipohybu brankáře skóroval potřetí.

Francie slaví, ve čtvrtfinále si zahraje s obhájci titulu z Brazílie. Naopak Španělsko opět z mistrovství světa odjede s nepořízenou.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (330)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele