play off - osmifinále
25.06.2006 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

MARIÁŠ VYHRÁLI PORTUGALCI

Portugalská galeona přejela zvadlé tulipány. Velice emotivní a divoké utkání plné šarvátek i šancí rozhodla jediná branka v podání Maniche. Rozhodčí v zápase nešetřil kartami, celkem jich udělil šestnáct, z toho čtyři červené.

Trenér Marco van Basten postavil zahajovací sestavu bez Ruuda van Nistelrooije. Neposlal ho do zápasu dokonce ani ve zbytku utkání a slovutný kanonýr prodřepěl celých devadesát minut na lavičce. Místo něho nastoupil Dirk Kuijt a že by svým výkonem nějak ohromil, se zrovna dvakrát říci nedá. To brazilský trenér ve službách Portugalska Scolari namíchal, zdá se, ten správný vítězný koktejl, díky kterému před čtyřmi roky dokráčela jím vedená Brazílie až k mistrovské trofeji.

Nizozemci se zakousli do Portugalců hned od prvních minut. V prvních okamžicích byl všude vidět Mark van Bommel. Nejprve vypálil z hranice šestnáctky těsně vedle a o několik vteřin později dal hodně důrazně okusit Ronaldovi, jak těžko se bude procházet před branku hájenou vad der Saarem. Jeho počínání se ale neslučovalo s pravidly, takže viděl hned ve druhé minutě žlutou kartu. Ronaldo byl ale i nadále středem zájmu holandských tvrdých zákroků a Boulahrouz mu dal pocítit, jaké to je, mít zaražený kolík z kopačky ve stehně. Proto musel být portugalský hračička už po půlhodině se slzami v očích vystřídán.

Něco vymyslet se snažil zpočátku především Arjen Robben, ale výborně si ho hleděl Miguel, který mu nedal téměř nadechnout. Rychlostně si byli oba téměř vyrovnaní a na to Robben zvyklý nebývá. Do své jediné příležitosti se dostal v šestnácté minutě, kdy si nabíhal na střed z druhé strany, než z té, kterou obhospodařoval Miguel. Ovšem jeho kličky vedly pouze k tomu, že se ze slibně rozvíjející se šance stala šance zazděná.

Na nervy fandů Holanďanů zabrnkal Edwin van der Sar, když si stahoval přihrávku pod podrážku a míč mu pod kopačkou proběhl a pomalu nabral směr síť, ale gólman Manchesteru United své zaváhání včas stihl napravit.

Ve dvacáté třetí minutě už ale Teamgeist ve Van der Sarově svatyni skončil. Deco přihrál Pauletovi, ten si pokryl míč a vykulil ho proti Manichovi, který zúročil své zkušenosti ze svého minulého angažmá. Udělal krátkou kličku, vystřihl ruský blafák a propálil nekompromisně brankáře Nizozemska.

Nechybělo mnoho a vyrovnal Van Persie. Posadil dva obránce Portugalska na zadní část těla a vypálil šajtlí jen těsně vedle. Kdyby si však všiml volného Sneijdera, mohl by si nejspíš připsat gólovou asistenci. Sneijder pak zlostí div nepřekopl tyč.

Portugalci mohli vstřelit gól do šatny, místo toho se poroučel do kabin dříve než spoluhráči Costinha. Simao nejprve našel Pauletu, který střílel z malého vápna, ale van der Sar reflexivně vyrazil. Poté Costinha zablokoval rukou holandskou přihrávku a viděl v ruce rozhodčího Ivanova nejprve kartonek barvy žluté a pak i ten červený, bylo to totiž už jeho druhé setkání se žlutou barvou. Zdaleka to ale ještě nebyla poslední karta, kterou ruský arbitr vytáhl ze své náprsní kapsy...

Zdálo se, že trenér van Basten udělal v kabině vítr ala Petržela, protože Nizozemci nastoupili do druhé půle nažhaveni a není od věci poznamenat, že do ruda. Hned od rozehrání se usadili před Ricardovou brankou, kroužili kolem vápna, jako hejno hladových šelem. Jejich úsilí znamenalo ale pouze břevno v podání Cocuho a dělovky van Bommela, z nichž především ta první volala po gólu, to by však nesměl být v bráně skvělý Ricardo. Na druhé straně se nenechal zahanbit ani další střelec s dynamitem v noze - Maniche. Figo zatancoval čardáš před nizozemskou obranou, přihrál právě na Maniche, ale vyznamenal se i čahoun v holandské kleci.

Nádherný fotbal plný střel a průniků do šestnáctky a který měl spád se přestal hrát v šedesáté minutě. Figo se patrně domníval, že se nachází v nějaké zakouřené putyce a Van Bommelovi uštědřil "hlavičku". Rozhodčí Ivanov portugalského kapitána nevyloučil a tím nejspíš rozpoutal karetní hrátky. Postupně byli ještě kromě Costinhy vyloučeni po druhé žluté Boulahrouz za loket v obličeji Figa, Deco za nesportovní chování, když bránil rozehrání volného přímého kopu a van Bronckhorst, když zbytečně ztratil míč před vlastním pokutovým územím a Simaa mohl zabrzdit pouze za cenu svého druhého žlutého faulu. Krom toho se strhla i mela, v níž měl prsty Heitinga, který měl sportovně odevzdat míč. Leč nestalo se, na trestnou výpravu se vydal Deco a milého nizozemského obránce vzal pěkně zezadu. Poté se utvořil hlouček strkajících se hráčů, kterým byly za odměnu uděleny žluté karty.

Fotbal se ale úplně hrát nepřestal, pouze se více válelo, simulovalo, protestovalo... Takže z druhé půle se i se šestiminutovým nastavením odehrálo tak nanejvýš pětatřicet minut, za kterých se klidně mohlo skóre měnit na obou stranách.

Nejdříve Robben zacentroval do vápna, obrana odvrátila míč pouze k Sneijderovi, jemuž do rány lehl hokejově Carvalho, takže jediným výsledkem této pumelice byl vyražený dech stopera Portugalska. Největší svoji šanci a zároveň šanci na vyrovnání odpískal v osmdesáté minutě Kuijt. Našel si místo mezi stopery, dostal kolmici od Van der Vaarta, ale Ricardo mu správně načasovaným vyběhnutím akci pokazil. Definitivně mohl rozhodnout Simao, když mu přihrával Miguel, ale přihrávka bohužel pro Portugalce směřovala příliš blízko Van der Sara.

Určitě se bude hodně spekulovat, proč do zápasu nenaskočil van Nistelrooij. Zda by s ním Nizozemsko dokázalo vyhrát, či přinejmenším vyrovnat. Jsou to sice jen dohady, ale jisté je už teď, že trenéra van Bastena čekají perné dny. Ty ostatně čekají i na Scolariho, protože dva záložníci ze základní sestavy jsou pro čtvrtfinále vykartováni a navíc není jistý zdravotní stav Ronalda.

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (361)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele