základní skupiny - skupina D, 3. kolo
21.06.2006 16:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

PORTUGALSKO VYHRÁLO I POTŘETÍ

Vyprodaný stadion v Gelsenkirchenu v úterý odpoledne viděl třetí portugalské vítězství na turnaji způsobené z velké části individuálními chybami hráčů Mexika. Portugalsko tak vyhrálo skupinu D, spolu s ním postupuje do osmifinále právě Mexiko, které zachránila remíza Angoly s Íránem.

Luis Scolari dle očekávání do zápasu nepostavil nikoho z pětice Cristiano Ronaldo, Nuno Valente, Costinha, Deco a Pedro Pauleta. Tyto hráče se portugalský kouč rozhodl šetřit, protože jim hrozila druhá žlutá karta a následný stop v osmifinále. Mexiku opět chyběl nejlepší útočník Jared Borgetti, jenž laboruje s lýtkovým svalem.

Portugalcům se vyvedl vstup do utkání, už v šesté minutě se Simao zleva probil do pokutového území a ačkoliv byl bráněn hned třemi Mexičany, dokázal přihrát na Maniche, který placírkou prostřelil Oswalda Sancheze. Mexiko brzká branka rozhodila a v dalších minutách působilo dezorientovaně, čehož ale Portugalsko nedokázalo využít.

Další zajímavé momenty přišly až ve 23. minutě. Po Manicheově nasimulaném pádu Luis Figo nejprve napálil přímý volný kop přímo do blízko postavené zdi, následoval roh, a další centr Luise Figa, do kterého zcela zbytečně strčil ruku barcelonský obránce Márquez. Následnou penaltu Simao s přehledem proměnil a získal pro Portugalsko příjemné dvoubrankové vedení.

O tři minuty později to mohlo být už 3:0, do mexické obrany se přiřítil Helder Postiga a takřka nebráněn se dostal k ráně. Oswald Sanchez jeho střelu ale vyrazil a Tiago z dorážky překopl bránu.

Mexičané odpověděli obrovskou šancí Raula Brava, který se po standartní situaci dostal až ke střele a Ricardo musel předvést výtečný zákrok. Po následném rohu se už ale zelenobílí mohli radovat, centr doplachtil až na hlavu Jose Francisca Fonsecy, ten nezaváhal a snížil stav zápasu na 2:1.

Závěr poločasu patřil Mexiku, které bylo velmi blízko vyrovnání. Nejdříve Pavel Pardo střelou z 25 metrů protáhl Ricarda a o chvíli později v situaci po rohu Fonseca před Ricardem o kousek minul míč a místo něj trefil nohou nebohého portugalského brankáře, jenž pak musel být chvíli ošetřován. Už v nastaveném čase se pak severoamerický tým prokombinoval až na hranici malého vápna, tam ale Bravo v tísni a trochu z úhlu střílel pouze nad. Po prvním poločase tak Portugalci vedli nad Mexikem 2:1.

Do druhé půle nastoupili Mexičané s jednou změnou - nenastoupil obránce Rodríguez a místo něj do zálohy přibyl Zinha, jenž se jako žolík osvědčil už v utkání s Íránem, kdy jeden gól připravil a druhý vstřelil. Své schopnosti prokázal i v 57. minutě, kdy chytrou přihrávkou dostal Mexiko do pokutového území, kde při závaru Portugalec Miguel spadl rukou na balon a kopala se druhá penalta zápasu. Míč si postavil Omar Bravo, nicméně nabízenou šanci trestuhodně zahodil a poslal míč vysoko nad bránu.

V 61. minutě přišla další rána pro Mexiko, Luis Peréz oslabil svůj tým, když si chtěl na Michelovi vyhádat penaltu. To se mu, vzhledem k tomu, že jednu žlutou kartu viděl už v prvním poločase, vůbec nevyplatilo a slovenský rozhodčí ho poslal zchladit do sprch.

O pár minut později si Omar Bravo mohl připsat další čárku do kolonky nepovedených střel, když jeho pokus z velkého vápna opět dolétl až na tribunu. Portugalci zahrozili v 72. minutě, Nuno Gomes, jenž vystřídal Postigu, chtěl nejprve přihrávku z levého křídla pustit za sebe nabíhajícímu Manicheovi, ale když míč zastavil mexický obránce, rozhodl se pro střelu sám a ze slibné pozice přestřelil.

V dalším průběhu zápasu už nepřišla jediná velká šance, Portugalci kontrolovali svůj postup z prvního místa, útočné snažení Mexika vycházelo naprázdno a utkání tak skončilo stavem, jenž byl znám už po poločase - 2:1.

Autor: Tomáš Bělonožník

Komentáře (35)

Přidat komentář
Shevchenko

1:0 (Pauleta)

Reagovat
HOST*jampadampa

Tak dneska se hrajou sice dva atraktivní zápasy, ale o mnoho v nich nejde. Holandsku i Argentíně bude asi v celku jedno zda narazí na Mexico či Portugalsko a lotež platí asi i opačně. Takže jedinému Mexicu, které ještě nemá jistý postup ještě o něco jde.

Argentína - Mexico

Portugalsko - Hollandsko

Včera mi tipované dvojice vyšli a dneska vyjdou zas.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že jim to bude jedno? Podle mě by Portugalci radši Holanďany, takže se mi od Scolariho nezdá moudré nechávat sedět tolik hráčů ze základu. Uvidíme.

Reagovat
Xavi

No já bych řek, že z dvojce Argentina - Holansko si moc nevybereš...

Reagovat
smazaný uživatel

Holandsko ale dají spíš než Argentinu...

Reagovat
HOST*jampadampa

To těžké říct na koho se jim bude víc dařit.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak jsem rád, že opět můžu přispívat ze svého počítače a ne z různých přímořských internet kaváren. Mundial jsem sledoval, jak jsem mohl, takže tady je pár pozitiv a negativ:

1.Radost mi dělá Španělsko, Portugalsko a Argentina. Jestli Španělé udrží výkonnost, mohou konečně něčeho dosáhnout. Klidně i medaili. Konečně se rozstřílel Niňo

2. Smíšené pocity mám z našich, po dobrém zápase proti USA přišla Ghana a už jsme se vezli. Vím, že nám chyběli oba elitní útočníci, ale proti USA se dvakrát trefil záložník... S Itálií to bude pekelně těžké.

3. Co mě celkem zklamalo je Brazílie. Viděl jsem je proti Austrálii a žádná sláva to nebyla. "Nemají" krajní obránce v útoku jako před čtyřmi lety, Parreira Cicinha nebo Gilberta prostě nenasadí, byť třeba na dvacet minut a skoro 70 let Cafúa s R.Carlosem dohromady je znát. Lúcio se zase na můj vkus moc sere dopředu, občas hrál málem křídlo. Ale jinak výborný, do Realu by se hodil. Moc se mi líbil Zé Roberto, jediný z Brazilců společně s Kaká "dřel". Ronaldinho sice stál u zrodu prvního gólu, ale zatím se mi nezdá, že by exceloval tak, jak by se od něj čekalo. To Kaká (neprodejný ) se mi zdá mnohem aktivnější, tahá útoky a snaží se. Ronaldo tápe, Adriano víceméně taky. Bylo to vidět, když Ronalda vystřídal Robinho, jaká to byla změna. Parreira tedy vymění "magický čtverec" 4-2-2-2 za 4-2-3-1 s krajními záložníky Robinhem a Kaká, Ronaldinho uprostřed a vepředu klasická "devítka" čili buď Ronaldo nebo Adriano. Tak uvidíme.

Brazilci sice vyhrají skupinu (pokud rozhoduje lepší zápas a ne skore, to ke své hanbě nevím), ale všechno směřuje ke čtvrtfinále se Španělskem a pokud se Brazilci lehce nezmátoří, tak by mohli ošklivě narazit

Jinak menší offtopic: Vydržel jsem měsíc nereagovat na Kyslíka, který zbaběle předstíral nezájem o mou výzvu, ač v zákulisí plácal cosi o tom, že by mě vyprovokoval jednou větou

Reagovat
smazaný uživatel

Vitaj.

Sledujem toho tvojho Adriana, ale zatiaľ neviem - neviem. Navyše teraz je na druhej koľaji, lebo naši madridčania sa rozhodli za každú cenu vytvoriť trojičku Robinho - Ronaldo - Kaká. A ten bude pekne drahý - min. 70 mil. eur už teraz..

Reagovat
smazaný uživatel

Kaká nedaj´, mrzáci rossoneri, hlavně že se sápou po Cassanovi. Italové jsou holt spíš z Berouna než z Dejvic

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si aj tak myslím, že by tam mal byť najprv tréner, aby si poskladal mančaft podľa nejakého systému, nie jak doterajší chaossystém : nakúpme čo je voľné a zaujímavé a potom sa uvidí .

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, přesně tak, v pořadí: Prezident - trenér + sportovní ředitel a pak hráči. Nicméně, jak jsem už párkrát naznačil, každý vidí, kde Real tlačí bota, takže není od věci se obhlížet už napřed. CB, LB, CM, DM, LW, CF, Hala Madrid!

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť som sa spoliehal aj na tieto MS, ale doteraz som tam nič zaujímavé, o čom by sme nevedeli nevidel. Nejaká vychádzajúca hviezda zatiaľ nič. Možno niekto ešte vyskočí.

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť som sa spoliehal aj na tieto MS, ale doteraz som tam nič zaujímavé, o čom by sme nevedeli nevidel. Nejaká vychádzajúca hviezda zatiaľ nič. Možno niekto ešte vyskočí.

Reagovat
HOST*merengues

Neboj, oni ho dají. A rádi. Ještě totiž nemají licenci na příští ligový ročník, a pokud nezakročí Berlusconi, tak ji ani nedostanou

Reagovat
Shevchenko

naserte si!

Reagovat
Shevchenko

...to by nás zabilo zbavit se Shevy i Kaká

Reagovat
Shevchenko

1.body

2.skóre

3.Vzájemné zápasy

4.los

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna jsme s tebou vůbec nehrál a jednak si se se mnou v zákulisí normálně bavil a tím, kdyby se hrálo, jsi prohrál...takže asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrál ty si na divadle Kecala???

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa za mňa, keď Scolari nechá sedieť aj pol mančaftu - Figo hrá a to stačí. Tip 2:0 a Angola ide ďalej.

Reagovat
HOST*jampadampa

Tak vítej zpět. Jen mi v tom tvojem výčtu chyběli Australané. Co říkáš jejich výsledkům a hře? Jinak Afričani vyhořeli jak jsem říkal. Po už vyřazeném dobře hrajícího Pobřeží a slaboučkého Toga půjde dneska i Angola a pozítří Tunis to podle mě taky nedá. Šanci má tak už jenom Ghana. No uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Australáci hráli dobře, proti Brazílii by jim bod slušel

Reagovat
HOST*

Márquez....katastrofa, to že je jeden z nejlepších stoperů šampionátu. Každý zápas není ideální a v záloze hraje asi naposled.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Tak tohle jsem přesně čekal. Teď se Rafy zastanu, protože je muj oblíbený hráč a hraje za muj nejmilovanější klub, ale stejně kus objektivity v tom bude.

První poločas - katastrofa. A nevěřim, že to bylo těma kopačkama, i když možný je všechno. Ale - Rafa ještě včera měl svalovou horečku. Já jsem jí měl několikrát a fakt to neni nic příjemnýho a navíc v takovim vedru a potom - trenér ho postaví do zálohy, aby tvořil hru On je rozenej stoper, tak nechápu proč tam trenér vymyslel takovou komedii.

Druhej poločas to zas byl Rafa, jakýho znam. Důslednej, důraznej v obraně, skvěle přihrával. Druhej poločas odehrál perfektně.

Nechápu proč tolik kritiky a nejen od tebe. I Bosák s Táborskym to dost přeháněli. Jednou se mu nepovede 45 minut a všichni by se z toho mohli posrat. Navíc v předchozích dvou zápasech hrál dokonale. Byl tahounem celýho týmu.

A ještě k Mexiku. Hrozně jsem jim to přál, ale oni se sami pohřbili. Dneska je Potugalci nepřehráli. Stejně jako v zápase s Angolou se zabili sami. Měli vyhrát.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Nevim co je na tom k smíchu, úkáčko?! Ale třeba mi to řekneš sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci druhou půlku odchodili. Márquez hrál spíš DM nebo se pletu? Takže od tvoření hlavně nebyl. Pravdou je, že Márquez si v Barceloně hraje na Hierra a zkouší 30metrové pasy, ale moc se mu nevedou. Kopačkama to klidně bejt mohlo, třeba blbý kolíky nebo tak... Hlavní je ale, že postoupili oba favorité a mí oblíbenci, ačkoli pro ně bude asi osmifinále konečná

Reagovat
HOST*merengues

Měl hrát DM (místo Torrada, kterého trenér šetřil), ale bylo to spíš něco mezi CM a AM. Dost to podcenil, zřejmě počítal s tím, že trojka Petit - Tiago - Maniche bude v ofenzivě neškodná. Asi i proto tam nechával díry jak vrata

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm, no myslím, že mu jdou více než dobře...

Reagovat
HOST*Mára

že se mu nevedou

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám krátký pasy kolem deseti patnácti metrů, to je OK, ale občas prostě zkouší od vlastního vápna nebo křížem přes celé hřiště najít hodně za půlkou někoho z útoku a fakt nic moc, povede se mu jedna z pěti, Hierrovi se povedly tak čtyři z pěti.

Reagovat
smazaný uživatel

Jde vidět, že jsi hru nejlepšího týmu Evropy moc nesledoval...

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Marquéze jo, právě kvůli té jeho "schopnosti"

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych řekl, že (nejen) po technické stránce patří Márquez mezi nejlepší obránce. Pasy má výborné, spíše je problém, že je zkouší až moc často a je z toho dost nevynucených ztrát míče.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele