základní skupiny - skupina D, 2. kolo
17.06.2006 15:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

PORTUGALCI POSTUPUJÍ DO OSMIFINÁLE

Portugalsko porazilo 2:0 Írán a se šesti body na kontě je jistým postupujícím do osmifinále. V prvním poločase to sice bylo nudné pokračování prvního utkání s Angolou, po přestávce a gólu Deca už ale Portugalci soupeře přehrávali a zaslouženě zvítězili.

Trenér Luis Felipe Scolari udělal v portugalském týmu hned tři změny a všechny v záloze, kromě uzdraveného Deca dostali šanci i Costinha a Maniche místo Petita, Tiaga a Simaa. Íránci nastoupili s jedinou změnou oproti duelu s Mexikem, místo zraněného Ali Daeiho se na hrotu objevil talentovaný 21letý Madanchi.

Portugalci začali naplňovat roli favorita, drželi míč a ostřelovali Íránskou branku, za půl hodiny se však na nic moc nezmohli, až na pár nepřesných střel Maniche, pěknou individuální akci Miguela zakončenou zblokovanou střelou, Decův pokus, s nímž si poradil brankář a Carvalhovu nepřesnou hlavičku po rohovém kopu.

Íránci poprvé vážněji zahrozili ve 31. minutě, když se za obranou objevil Teymourian a vystřelil do tyče, byl mu však máván těsný ofsajd. Ve 34. minutě Portugalci zahrávali už sedmý roh a moc nechybělo, Ronaldovu hlavičku po Figově centru odvrátil až obránce z brankové čáry. Cristiano Ronaldo byl při chuti a o pár desítek vteřin později znovu ohrožoval Mirzapourovu branku, tentokrát z rohu vápna trefil jen vnější stranu tyče.

Čtyři minuty před přestávkou se opět osmělili fotbalisté z Asie, ve vápně se v dobré pozici ocitl Hašemian, dostal však přihrávku na paty. Gól do šatny mohli nakonec dát Portugalci - Miguel, krátce předtím ošetřovaný po srážce se soupeřem, se prodral do vápna a mnoho nechybělo, z úhlu prostřelil brankáře a míč se podél branky dokutálel do zámezí.

Místy až nudná podívaná pokračovala i po přestávce. Akce Portugalců byly pomalé, bez nápadu, rozehrávka statická a zdlouhavá. Až v 54. minutě přišlo první ohrožení branky, Pauleta usměrňoval centr efektně patičkou, ale nad. O chvilku později byl o poznání nebezpečnější Cristiano Ronaldo, proti jeho pokusu musel zasahovat Mirzapour. Ten si poradil i s umístěným, ale slabým pokusem Figa.

V 63. minutě jako blesk z čistého nebe přišla branka Deca. Na levé straně na sebe Ronaldo upoutal pozornost obránců, ti tak dali Figovi potřebný prostor, portugalský kapitán poslal míč proti noze Decovi a ten krásnou ranou k tyči nedal brankáři Mizrapourovi šanci - 1:0.

Íránci museli přidat a v 69. minutě jim málem k vyrovnání pomohla chyba Meiry, který za sebe trestuhodně pustil Khatibiho, ten si zpracoval dlouhý pas a křížnou střelou z úhlu jen těsně minul tyč. V 78. minutě ještě hlavou zahrozil Hašemian, to však bylo ze strany Íránu vše. O minutu později totiž Figa v rohu vápna nedovoleně zastavil Golmohammadi, k penaltě se postavil Cristiano Ronaldo a nekompromisní ranou rozhodl o osudu zápasu - 2:0.

Poslední minuty se měly dohrávat už spíš jen z povinnosti, přesto přinesly šance. V 89. minutě z přímého kopu Cristiano Ronaldo mířil do boční sítě. V pětiminutovém nastavení se pěkně proplétal Hašemian a vybojoval roh, po němž hlavičkoval mimo Nekounam. Portugalci mohli pečetit vítězství, ale Pauleta po protiútoku selhal v zakončení, Petita vychytal Mirzapour a Cristiano Ronaldo v samém závěru rozvlnil síť z ofsajdu.

Portugalsko se tak může těšit na osmifinále, ještě jej ale čeká utkání s Mexikem. K prvenství ve skupině mu bude stačit bod. Írán se po utkání s Angolou s turnajem rozloučí.

Autor: Petr Starý

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Som velice rad, ze Deco bol zvoleny hracom zapasu.

vazquezi

Reagovat
smazaný uživatel

A nevyhlašují to náhodou ti samí "experti", kteří nazařadili Puyola do nominace na Zlatý míč?

Reagovat
smazaný uživatel

a co tym chcel basnik povedat

Reagovat
smazaný uživatel

nic, hrál dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Co to jako mělo znamenat? Ten si evidentně přijel na mistrovství honit svoje ego. Jenom kličkuje a vůbec nepřihrává A ještě se mu to moc nedaří, góly zase museli zařídit jiní

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Přesně tak. Ale zklamalo mě víc hráčů, kteří překvapivě hrajou jenom na sebe. Třeba Arjen Robben - hrát vedle něj za Holandsko, tak mu po deseti minutách dam sprchu.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Shevchenko

už ten smajlík nefunguje

Reagovat
HOST*

jsem zvědav jakou udělá Scolari konečnou zakladní sestavu, respektive kdo bude hrát na pozici defen. záložníku asi nemá stále jasno ale já bych to viděl na dvojici Maniche Costinha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele