základní skupiny - skupina C, 3. kolo
21.06.2006 21:00 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

VÝBORNĚ HRAJÍCÍ SLONI PORAZILI SRBSKO

Velmi pohledný zápas byl k vidění v mnichovské Allianz Aréně, kde se s turnajem loučily týmy Pobřeží slonoviny a Srbska a Černé hory. Srbové brzy po fatálních chybách stoperů vedli 2:0, Sloni však trpělivě obléhali soupeřovu branku a vývoj zápasu otočili, zcela zaslouženě zvítězili 3:2.

Trenér Pobřeží slonoviny Henry Michel se rozhodl v posledním utkání, v němž už o nic nešlo, dát příležitost náhradníkům. Na hřiště se tak poprvé na turnaji dostali druhý gólman Barry s obránci Domoraud a Kouassi, poprvé od začátku nastoupil dosud jen střídající Dindane. I na straně Srbů došlo k několika změnám oproti utkání s Argentinou, hrát nemohli suspendovaní Koroman s Kežmanem, od začátku nenastoupili také Nadj a Miloševič. Šanci dostali Nenad Djordjevič, Žigič, Ergič a poprvé na turnaji Ilič.

Už začátek utkání plně charakterizoval dosavadní výkony Pobřeží slonoviny. Afričané drželi míč, vytvořili si i první šanci, když ve čtvrté minutě pěkně prošel Dindane, ale špatně odcentroval. Srbové se k první akci dostali po deseti minutách a byl z toho gól. Krásný pas Stankoviče si v šestnáctce zpracoval Nikola Žigič a zakončoval do prázdné brány - 0:1. Kouassi jej místo bránění jen stínoval a gólman Barry neodhadl let míče a špatně vyběhl.

Jakoby se ani nic nestalo, Sloni dál obléhali srbskou branku. V 19. minutě měli obrovskou a hned dvojitou šanci - Keita krásně prošel do šestnáctky, předložil jak na zlatém podnose Dindanovi, ten zkoušel po zemi do protipohybu brankáře, ten však ještě stačil míč vykopnout. Dorážet mohl Akale, měl před sebou prázdnou branku, ale pořádně netrefil míč. Za minutu přišel trest. Tentokrát chyboval druhý stoper Domoraud, místo odvrácení centru míč jen zpracoval pro Sašu Iliče a ten bez větších potíží doklepl do sítě - 0:2.

Do rozvrácené obrany se Srbové dostali brzy ještě jednou, tentokrát Žigič hlavičkoval mimo. Obraz kdy byl stále stejný. Sloni se usadili na polovině soupeře, měli 70% držení míče. Ve 35. minutě se konečně dočkali. Dudič ve vápně úmyslně rukou zastavil vysoký centr, dostal žlutou kartu a kopala se penalta. Aruna Dindane proměnil, ale mexický sudí Rodriguez nechal opakovat, neboť do vápna předčasně vběhl Kone. Dindane si míč postavil znovu a úplně stejně jako v prvním případě, tedy s přehledem na druhou stranu, než kam šel brankář, proměnil - 1:2.

Zajímavý zápas pokračoval, první poločas ještě nekončil. Ve 40. minutě to pěkně zdálky zkoušel Predrag Djordjevič a Barry srazil na roh. Za minutu byl v gólové šanci na druhé straně Dindane, sám před Jevričem trefil však jen jeho nohy. O další minutu později a opět před brankou Pobřeží slonoviny - tentokrát byl na hranici vápna, možná i uvnitř faulován Predrag Djordjevič, rozhodčí nařídil přímý kop metr za vápnem a Gavrančič trefil jen zeď. Opět za minutu a opět na druhé straně - do vápna se po krásné přihrávce dostal Dindane, sestřelil jej brankář Jevrič, ale mexický sudí místo penalty odměnil útočníka Pobřeží slonoviny žlutou kartou. Ani to ještě nebyl konec. V nastaveném čase totiž Albert Nadj fauloval zezadu, dostal druhou žlutou a šel do sprch o něco dříve, než jeho spoluhráči. Nadj přitom nebyl v základní sestavě, na hřiště se dostal po čtvrthodině místo zraněného Krstejiče. První žlutou dostal po pár vteřinách...

Druhý poločas měl pomalejší rozjezd, ale ještě než odbyla hodina, začali Sloni přehlídku gólových šancí. 57. minuta - přímý kop z hranice vápna, střela Boky zblokována a dorážka Akaleho, tečovaná obráncem, trefila nohy padajícího gólmana. 61. minuta - Arouna Kone těsně minul. 62. minuta - 30 metrů od branky se do míče opřel Kouassi a jeho dělovka, za níž se Jevrič jen otočil, zazvonila na břevno. 63. minuta - centroval Boka a Dindane hlavou jen o centimetry minul. Srbové nemohli tomuto tlaku odolat. Za pár minut také kapitulovali - centr Keity našel osamoceného Arunu Dindaneho a ten už hlavou mířil přesně - 2:2.

Po vyrovnání se hra trochu uklidnila. V 77. minutě mohli Sloni opět doplatit na špatnou obranu - stopeři nechali na malém vápně úplně volného Stankoviče, ten však hlavou nezamířil přesně. Podobně si počínal i o dvě minuty později na druhé straně Yaya Touré, také on po rohovém kopu hlavičkoval mimo.

Rozhodující okamžik přišel v 84. minutě. Yaya Toure vypálil, míč trefil znovu ruku Dudiče a mexický rozhodčí nařídil druhý pokutový kop. Míč si postavil Bonaventure Kalou a stejně jako v první půli Dindane s přehledem proměnil - 3:2.

Srbové jakoby rezignovali na jakoukoli snahu o vyrovnání, Sloni bez jakýchkoli potíží drželi míč a čekali na závěrečný hvizd.

Pobřeží slonoviny určitě zanechalo velmi dobrý dojem a bez přehánění se o něm dá říci, že bylo na turnaji nejlepším ze všech již vyřazených týmů. Nebýt taktické nevyzrálosti a velkých chyb obrany, mohlo dojít hodně daleko...

Autor: Petr Starý

Komentáře (10)

Přidat komentář
Shevchenko

3:0 (Drogba,Eboue,A.Kone)

Reagovat
HOST*

3 : 1

Reagovat
HOST*

3 : 1

Reagovat
smazaný uživatel

Didier, musíš dať cca. 6 gólov, vsadil som si, že budeš najlepší strelec MS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

nemá náhodou stop za dvě žluté karty...............

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

No tak to jsem rád...

Reagovat
smazaný uživatel

Aruna měl hrát už dřívější zápasy, byla to chyba a ted se to ukázalo

Reagovat
HOST*kuba

jsou nejlepší a škoda že nepostoupili takový krásný fotbal..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele