základní skupiny - skupina E, 3. kolo
22.06.2006 16:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

GHANA VYBOJOVALA POSTUP

Ghana nenechala nic náhodě a vítězstvím nad Spojenými státy si zajistila postup do osmifinále. Vše podstatné přinesla už první půle, na vedoucí gól Dramana ještě odpověděl Dempsey, penalta v nastaveném čase proměněná Appiahem se však už ukázala být rozhodující.

Oba trenéři udělali v týmu tři změny a na obou stranách byly dvě vynucené karetními tresty. V týmu Ghany dostali v utkání s Českem své druhé žluté Muntari a Gyan, jen na lavičku usedl Otto Addo, na hřišti se objevila trojice Boateng, Pimpong a Draman. Američanům chyběli v minulém utkání vyloučení obránci Mastroeni a Pope, mezi náhradníky byl Convey, v základní jedenáctce místo nich nastoupili Lewis, Conrad a Beasley.

Utkání pro Ghanu nezačalo příliš dobře, v páté minutě dostal žlutou kartu Michael Essien a protože si jednu odnesl i ze zápasu s Českem, bude v osmifinále chybět. Essien také jako první ohrozil branku soupeře, v osmé minutě mířil nepřesně. Za deset minut poprvé zahrozili Američané, přímo na brankáře hlavičkoval Dempsey.

Ve 22. minutě chyboval kapitán Claudio Reyna, o míč jej obral Haminu Draman a svůj první start na turnaji ozdobil gólem - 1:0. Reyna se navíc zranil, na hřišti sice ještě vydržel, ale pět minut před přestávkou musel střídat. Záložník Manchesteru City neměl svůj den, po půlhodině hry jeho nepovedenou přihrávku zachytil Essien, poslal vpřed samotného Pimponga a ten mířil těsně mimo.

Američané se opět dostali do hry, Donovan ve velké šanci přestřelil z malého vápna, s přímým kopem Lewise si poradil brankář Kingston. Ve 43. minutě byl ale krátký - Beasley využil chyby ghanské obrany, poslal přesný centr nabíhajícímu Clintonovi Dempseymu a ten z voleje vyrovnal - 1:1.

Nerozhodný stav však dlouho nevydržel. V nastaveném čase po minimálním kontaktu s Onyewem ve vápně upadl Pimpong, rozhodčí Merk nařídil neexistující penaltu s Stephen Appiah střelou do růžku nedal Kellerovi šanci - 2:1.

První vážnější šanci druhé půle si v 54. minutě vypracovala Ghana, když Amoah vyslal parádní volej a Keller se musel pořádně natahovat. "Černé hvězdy" se zatáhly do obrany a čekaly na brejky, Američané vystupňovali svůj tlak a byli blízko vyrovnání.

Po přesném Lewisově centru hlavičkoval v 66. minutě do tyče McBride, minutu nato hlavičkoval nad Onyewu, Bocanegra také přestřelil. Ghana mohla v závěru po rychlém protiútoku přidat třetí gól, Essienovu střílenou přihrávku usměrňoval střídající Tachie-Mensah a míč těsně minul levou tyč.

Ghaňané svůj náskok uhlídali a mohou se tak při své první účasti na světovém šampionátu těšit na osmifinále, kam se s největší pravděpodobností podívají jako jediný africký tým. Čekat je však bude soupeř z nejtěžších, mistři světa z Brazílie, pokud dnes neprohrají s Japonskem a Chorvatsko zároveň neporazí Austrálii.

Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
Shevchenko

0:2 (McBride,Beasley)

Reagovat
Shevchenko

Sakra ať to vyjde!

Reagovat
Shevchenko

ikdyž nejlepší by byla remíza, ale kdyby vyhrála Ghana, tak By jsme museli taky vyhrát.

Reagovat
HOST*jampadampa

Ten zápas zkončí remízou 1:1. Uvidíte a já to jdu vsadit. Ghana je momentálně lepší jenže pro Američany mluví zkušenost z velkých turnajů.

Reagovat
Shevchenko

dám to do tipligy, ale jestli ne...

Reagovat
HOST*jampadampa

Reagovat
smazaný uživatel

USA hraje sympaticky, ale je to jasná záležitosť.

Reagovat
smazaný uživatel

no Ghana druhi postupujuci..vedel som ze africke tymi su neprijemne ,a ze v skupine vedia potrapit ale postuoit z druhej skupiny smrti..fakt respect!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sem si myslel, ze uroven rozhodcich aspon na podprumeru udrzej evropsti rozhodci, jak bylo videt spletl sem se na plny care a vykon rozhodcich spadl do temnych sr*cek.. celkově jsou rozhodci na MS slabi..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele