základní skupiny - skupina F, 3. kolo
22.06.2006 21:00 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

AUSTRÁLIE POSTUPUJE DO OSMIFINÁLE!

Austrálie v divokém zápase s Chorvatskem uhrála remízu 2:2, která ji posouvá do další fáze turnaje. Utkání však nezvládl zkušený anglický rozhodčí Graham Poll a na jeho výsledku se jeho přehmaty jednoznačně podepsaly.

Překvapení přichystal na chorvatské fotbalisty Guus Hiddink. Na lavičce nechal dosavadní jedničku Schwarzera a do brány poslal Zeljko Kalace, který předvedl několik učebnicových příkladů, jak se brankář nemá v žádném případě chovat.

Kalac měl šanci osahat si zápasový míč brzo. Hned první střelu lovil ze své sítě. Už ve druhé minutě ho totiž překonal technickou střelou z přímého kopu Srna. Plán Austrálie, udržet nulu co nejdéle a pokud možno celý zápas, se tak zbortil hned na začátku. Borcům ze země klokanů stačila remíza, tedy za předpokladu očekávané výhry Brazílie nad Japonskem. Prohra by znamenala postup Chorvatů.

Proto se Australané vrhli hned do útoku. Vynikal především kapitán Viduka, který si klestil cestu k bráně stylem Chorvat - nechorvat. Snažil se vymodlit si i penaltu, jenže v prvním poločase měl rozhodčí Poll vyhlášen stav bdělosti a na žádnou z jeho hereckých etud neskočil.

Do chorvatského vápna létal jeden centr za druhým, obrana odvracela nebezpečné centry se stále většími potížemi. Chorvaté byli zataženi hodně hluboko před svým pokutovým územím. Zdálo se, jako by běžely už poslední minuty zápasu. Chvílemi to vypadalo, že se trenér Kranjčar pokouší před svou lavičkou i o nějakou gymnastickou sestavu, jen aby vylákal své svěřence více napadat.

Defenzíva Chorvatů nemohla ten tlak vydržet. Sice přečkala pokusy Culliny, kterému gólovou radost zkazil Pletikosa, Viduky a Kewella, ale vyrovnávací trefa přesto přišla. Ve vápně totiž zasmečoval rukou stoper Stepjan Tomas a správně nařízenou penaltu proměnil Craig Moore. Nutno dodat, že Pletikosa mu situaci značně zjednodušil. Když Moore kopal, Pletikosa se už dávno válel u své levé tyče.

Při tomto výsledku by postupovala Austrálie, a tak se do útočení vydali zase Chorvati. Těsně před koncem poločasu přestřelil v solidní příležitosti Pršo. Stačil se "blýsknout" i gólman Kalac, když Chorvatsko rozehrálo roh, vcelku v pohodě si došel pro míč, ale pak také moc nechybělo a hodil si ho do brány, naštěstí pro něj se mu ale neposednou kulatou věc podařilo dostat opět do své moci.

Role se tedy do druhé půle otočily, Austrálie se snažila bránit remízu, naopak Chorvatsko se pokoušelo o vstřelení nějaké té branky. Za zmínku ještě stojí, že rozhodčí Poll si v kabinách o přestávce nejspíše přihnul něčeho ostřejšího (anglický čaj to rozhodně nebyl), protože se mu malinko otupila mysl.

Evropané tak dlouho bušili na australská vrata, až povolila. Přesněji řečeno otevřel jim je rezavým klíčem brankář Kalac. V minutě padesáté šesté vystřelil Niko Kovač z hranice pokutového území a střela rozhodně nepatřila do kategorie dělových a nechytatelných. Kalac se k ní rozvážně skládal, že ji v pohodě lapí. Jenže všichni hráči Austrálie se asi pořádně divili, když míč Kalace najednou přeskočil a dvoumetrový brankář se jen smutně ohlížel a přemýšlel, kde se asi stala chyba...

Ráz utkání se nijak nezměnil. Rozdíl nastal pouze v tom, že tím, kdo se zakopal před pokutovým územím, byli Chorvaté a o vstřelení gólu usilovali Australané. Moc nechybělo a o vyrovnání se postaral Kewell, to by ale nesměl mířit svoji bombu do míst, kde stál připravený Pletikosa. Útočníci protinožců ukázali hlad po vyrovnání, když se pokoušeli natlačit Pletikosu i s míčem do brány, ale ani tato cesta prozatím k úspěchu nevedla. Do obraného postavení Chorvatů mířil opět jeden vysoký míč za druhým. Pro velký úspěch si zopakoval svoji volejbalovou vložku i Tomas, jenže arbitr Poll dělal, že nic nevidí.

Australské kleště se stále více svíraly a před Pletikosou byl vzduch asi pěkně dusný. Snaživým svěřencům trenéra Hiddinka se ale chorvatskou obranu rozvrátit povedlo (opět navzdory skvělému spartakiádnímu cvičení trenéra Kranjčara, který byl po zápase asi více zpocený než jeho syn, nastoupivší v základní sestavě). Jedenáct minut před koncem přišel centr z pravé strany, míč se dostal až ke Kewellovi (stál ovšem patrně v ofsajdu) a liverpoolský legionář propálil všechno, co se mu připletlo do cesty.

Žádná branka už ve zbytku utkání nepadla, i když svoji šanci měl Tudor, ale než se dostal ke střele, stačil mu Moore míč vypíchnout. Poslední minuty patřili však rozhodčímu Pollovi. Nejprve rozehrál červený mariáš, když vyloučil Šimiče a aby mu nebylo ve sprchách smutno, poslal za ním za tři minuty i Emertona. Už se zdálo, že se za nimi vydá i Simunič. Dostal druhou žlutou a to se normálně chodí ze hřiště. Ale v Anglii asi ne a Poll ho chtěl nechat asi dohrát. Vše ale nakonec dopadlo jinak, Simunič dostal po závěrečném hvizdu třetí žlutou kartu a byl vyloučen dodatečně taky.

Guus Hiddink si po senzační jízdě šampionátem s Koreou může zopakovat triumfální cestu mistrovstvím i s Austálií. Jen asi už nenastoupí v bráně Kalac a jeho mužstvo těžko bude pískat Graham Poll.

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (15)

Přidat komentář
Shevchenko

1:1 (Klasnic-Viduka)

Reagovat
HOST*jampadampa

Pokud to klokanům nepro*ere brankář

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes sa skončí sen a ospevovanie Australanov. Balkánci vyhrajú 2:0

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*

Reagovat
Xavi

No tak Chorvatsko pro mě nejvědší zklamání turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě to jsou Francouzi. Asi se dalo čekat, že to nebude v jejich podání nic extra, ale stejně jsem tak nějak doufal, že se probere Zidane, zazáří Henry, Domenech přestane bláznit...

Reagovat
Xavi

Francouzi mě nepřekvapili, to jsem čekal.

Reagovat
HOST*jampadampa

Dát jednomu hráči 3 žluté v jednom utkání to je fakt síla na téhle úrovni To se nestává ani v okresním přeboru.

Reagovat
PJ

Docela by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby po tý druhý žlutý dal Simunič gól...

Reagovat
Mata

Tak to by byla dost sranda

Reagovat
smazaný uživatel

Na todle utkání sem koukal na ČT2 ze záznamu a upřímě řečeno-chorvati mě moc nenadchli... Jejich zápas s Brazílií-to byla paráda... Tam sem jim tu plichtu i přál, ale podle mýho proti Austrálii hráli prvních 20 minut... Pak měli ještě pár šancí, ale vyrovnávací goal za zbytečnou ruku v pokutovém území je srazil do kolen... Ale Austrálii sem postup přál

Reagovat
HOST*merengues

Něco neuvěřitelného. Zápas plný neskutečných přehmatů Kalace, Polla i samotného Jardy Hřebíka, který občas zapomínal, že právě nekoučuje v Německu, ale pouze spolukomentuje přenos a že ho třeba někdo v tuto noční hodinu může poslouchat Nejvíce jsem se zděsil, když po druhém gólu Australanů začal docela drsně nadávat na laxně bránícího Chorvata, divže se tam za ním nerozjel a neinzultoval ho.

Tenhle zápas musíte vidět (a slyšet)! Zachvíli je na ČT4

Reagovat
Mr.Jindros

Jarda Hřebík je Bůh.

Reagovat
HOST*

A slyšels, jak si Jarda prozpěvoval? To jeho melodický pobrukování bylo fakt skoro na slavíka Kam se hrabe Čapek se svoji motorkou hmmmm hmmmm

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele