základní skupiny - skupina F, 1. kolo
12.06.2006 15:00 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

AUSTRALANÉ OTOČILI ZÁPAS S JAPONSKEM

Úvodní utkání skupiny F přineslo velké drama se šťastným koncem pro Austrálii. Protinožci s Japonskem dlouho prohrávali 0:1, zásluhou drtivé závěrečné desetiminutovky ale otočili skóre na konečných 3:1. Hvězdou zápasu se stal střídající Tim Cahill, autor dvou branek vítězného týmu.

Trenér Guus Hiddink nechal trochu překvapivě pouze na lavičce záložníka Tima Cahilla, jehož místo v základní jedenáctce zaujal Luke Wilkshire.

Australané začali hodně aktivně a byli to právě oni, kdo si vypracoval první šanci zápasu. V 6. minutě nevěnovali Japonci dostatečnou pozornost Vidukovi, který dokonce dvakrát prověřil kvality Kawaguchiho. Ve 13. minutě pálil nad Fukunishi, na druhé straně se podobně vedlo Brescianovi. Ve 22. minutě se před pokutovým územím pěkně uvolnil Takahara, ale namířil mimo.

Ve 25. minutě Viduka nádhernou patičkou uvolnil nabíhajícího Bresciana, záložník Parmy ve výborné pozici zvolil střelu první, s níž si Kawaguchi poradil. A jak už to tak bývá, ke slovu se dostalo otřepané nedáš, dostaneš.

O minut později přišla hodně diskutabilní situace a především úvodní branka. Z pravé strany odcentroval Nakamura, nejistě vybíhajícího Schwarzera rozhodila srážka s Takaharou a míč k údivu všech doskákal do sítě. Ještě větší překvapení pak Australanům přichystal egyptský rozhodčí Isam Fatah, když i přes vehementní protesty gól uznal – 0:1.

Inkasovaná branka jakoby nabudila Harryho Kewella, jehož rána z 27. minuty olízla břevno. Ve 33. minutě se kolem statických obránců prohnal Yanagisawa, avšak nezakončil přesně. Tečku za prvním poločasem pak ve 41. minutě udělal často střílející Bresciano, když z trestného kopu rozvlnil boční síť.

Po změně stran přišel v 53. minutě klíčový moment urkání. Guus Hiddink se rozhodl pro oživení ofenzívy a místo Bresciana poslal na hřiště Cahilla. V 61. minutě pak nizozemský kouč vsadil všechno na jednu kartu, ze hry stáhl obránce Moora a nahradil ho vysokým Kennedym.

Ještě předtím si druhou slabší chvilku v zápase vybral Schwarzer. Ten špatně rozehrál a nabídl tak šanci Alexovi, naturalizovaný Japonec však promeškal vhodný moment pro střelu a jeho následný slabý pokus zblokoval Neill.

Urostlý Kennedy o sobě po svém příchodu na trávník dával vědět. V 67. minutě těsně nedoskočil na rohový kop, o dvě minuty později vybojoval trestný kop a Kawaguchi měl co dělat, aby vyrazil ránu Viduky.

Patnáct minut před koncem propásli obrovskou příležitost Takahara s Yanagisawou. Japonští reprezentanti postupovali samotní na jediného obránce, ale přihrávka prvně jmenovaného přišla pozdě a následnou slabou střelu Yanagisawy bez problémů kryl Schwarzer. Tato promarněná příležitost nakonec vyslance země vycházejícího slunce hodně mrzela.

Australané se snažili o překonání soupeřovy obrany stereotypní hrou středem hřiště, byli však aktivnější a v 84. minutě se dočkali první odměny. Po dlouhém autovém vhazování zazmatkoval do té doby jistý Kawaguchi, nedoskočil na míč a Cahill snadno srovnal na 1:1.

Japonci dlouho sahali po důležitých třech bodech a blízko k nim měli ještě jednou. V 88. minutě se ve středu hřiště uvolnil Fukunishi a střelou těsně vedle řádně vystrašil fanoušky Austrálie.

Minutu před koncem řádné hrací doby pak přišel nejkrásnější moment utkání. Střídající Tim Cahill převzal přihrávku od Aloisiho, připravil si míč a parádní ranou od tyče srazil Japonce do kolen – 2:1.

A ze strany australanů to ještě nebylo všechno. Již v nastaveném čase se až před brankáře probil Aloisi a ke gólové přihrávce si připsal také zápis do listiny střelců – 3:1.

Šance Japonců na postup do osmifinále se tak řádně snížila. To Australané si čárku na účast mezi nejlepšími šestnácti mohou reálně dělat i nadále, stejně jako Guus Hiddink na účast ve třetím semifinále po sobě.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (16)

Přidat komentář
Shevchenko

2:0 (Kewell,Viduka)

Reagovat
Marv

2:2 ( Viduka, Kewell- Nakata 2)

Reagovat
HOST*tominho

myslím,že postoupí z druhého místa za Brazílií.Austrálie má velmi dobrý tým jehož hráči hrají převážně anglickou ligu.Navíc jejich trenér Guus Hiddink má úspěch snad všude.

Reagovat
HOST*Saša Ferguson

1:0 pro Japonce po chybě Schwarzera

Reagovat
Shevchenko

Drsny tip!

Reagovat
Radin

co sem viděl v přípravě Australany tak to bylo hrozné:-(((ale nehrál Viduka,bacha na fauly pač Australané hrají někdy jak hovada,aji bych favorizoval Japonsko

Reagovat
smazaný uživatel

nefim..japonci nejsu slaby..skor tipujem ze vyhraju sikmooky

Reagovat
Shevchenko

Lol taka chybka! a hned brevno Kewella!

Reagovat
Shevchenko

Caaaaaaaaaaahil!

Reagovat
PJ

Socceroooooooooooos

Reagovat
Xavi

V eurolize jsem měl 1:1! Stačí Vám to? Horší zápas jsem neviděl. Austrálie hrála v prvním poločase celkem dobře, ale druhej katastrofálně. Jenom nakopávala balony od půlky hřiště, vůbec nic nebyli schopni vymyslet.

Reagovat
HOST*jampadampa

Ale pěkné goly jim dali. Vyhráli po zásluze. Už před MS jsem říkal, že půjdou ze skupiny spolu s Bryzilci.

Reagovat
Xavi

Pěkné goly to byly, taky je mám v tipu na postup. První poločas byl podle mojich představ - Australani byli lepší. Věděl jsem, že jsou dobří ve vzduchu a silní v osobních soubojích, věřil jsem jim, protože mají Hiddinka, se kterým se měli podle mých plánů zlepšít i kombinačně, což se taky v první půli dělo... Ale druhá půle? Úplně jiné mužstvo! Nakopávali balony od půlky, záloha prakticky neexistovala, útočníci potřebovali snad 5doteků aby spracovali pořádně míč a když už jsem to vzdával, tak vyrovnali na 1:1, což jsem bral jako satisfakci za to že jsem se na tu hrůzu musel dívat! No a na závěr jsem chytl nerva, jakýho jsem už dlouho neměl. Kdyby si to aspoň zasloužili, ale takhle...

Reagovat
HOST*jampadampa

Ale brousili to pěkně co? Ale i tak to ten rozhodčí s těma kartama trochu přehnal. Ten systém všechno na Viduku byl moc okatý. Jsem zvědavý co uhrajou proti Brazilcům. Japonci už můžou pomalu balit. Ani případné 3b. asi na postup stačit nebudou.

Reagovat
Xavi

Brousili to pěkně od podlahy! Bylo vidět, že jich dost hraje ang. ligu. Jo jinak sem se asi trochu upsal, protože teď sleduju, že mám na postup Chorvaty...

Reagovat
Marv

Ze skupiny nepujdou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele