základní skupiny - skupina C, 1. kolo
10.06.2006 21:00 CET
2 : 1
(2:0)
Stadión:
AOL Arena, Hamburg

Reportáž

ARGENTINA PORAZILA POBŘEŽÍ SLONOVINY

Německo vidělo nejkvalitnější zápas za první dva dny šampionátu, Argentina s Pobřežím Slonoviny hlavně v prvním poločase předváděly parádní fotbal. Šťastnější nakonec byla Argentina, nováčka porazila 2:1.

Poslední vzájemný zápas těchto týmů se hrál před čtrnácti lety. To si třeba ještě takový Lionel Messi plácal bábovičky na pískovišti a to, že Argentina tehdy na poháru FIFA vyhrála 4:0, ho asi moc nezajímalo. Dnes byl ale hrdinou zápasu Juan Ramón Riquelme. Jeho umu se podivoval i božský Diego, který tentokrát cestu na stadion našel. Pro borce z Afriky možná zápas skončil krutě, remízu by si zasloužili, ale snad si vezmou poučení do dalších utkání, že hurá fotbal na mistrovství světa zkrátka provozovat nelze.

Podle všech předpokladů měla Argentina černého koně (Slona?) turnaje hned od prvních minut zatlačit do hlubokého obraného bloku. Úvod byl ale více než opatrný. Argentina si uvědomovala nebezpečí, které může plynout ze smrtelně rychlých ataků Pobřeží Slonoviny, jehož borci si zase hleděli v patřičné míře postupného útoku Jihoameričanů.

Dlouho trvalo, než si nějaký brankář sáhl při nějakém zákroku na míč. Drogby si hned od začátku hleděli dva ostří hoši Heinze a Ayala. Oba týmy útočily především prostřednictvím svých levých beků - na straně Argentiny Sorina, na straně druhé to byl Boka. První vážnější moment nastal ve čtrnácté minutě, Riquelme zahrával roh, míč zasáhl Ayala a možná ani brankář afrického týmu neví, jestli míč nevytahoval už za čarou osudu, zvanou brankovou. O chvíli později si velice aktivní záložník Villarealu Riquelme šteloval mířidla, když pozdravil Teamgeistem dvanáctou řadu.

Ve čtyřiadvacáté minutě poslal střední záložník Argentiny nadýchaný balón do pokutového území Afričanů, kde tři bránící hráči chtěli odehrát nebezpečný centr, ale jak už to tak bývá, tři se snažili a smál se ten čtvrtý - Hernán Crespo. Využil nedorozumění a pohodlně dostal Argentinu do vedení.

Sotva se blížila první půlhodina ke konci, dal o sobě vědět i Saviola, který jinak působil dojmem, že se ho utkání moc netýká a spíše se kochá krásami Hamburského pažitu - věren své přezdívce králík. Avšak jeho střele moc nechybělo, aby se zapsala jako gólová. Chvíli po akci malého útočníka si poprvé sáhl na míč i argentinský brankáře Abbondanzieri. Ale že by musel vytáhnout nějaký extra zákrok, se říci zrovna nedá, míč po Keitově pokusu stáhl pohodlně do koše. Tím začala pětiminutovka Pobřeží Slonoviny. Ale jak Kalou, tak Yaya Touré mířili, tedy spíše nemířili a jejich pokusy končily vedle.

Když už to vpadalo, že se jedenáctka v oranžovém zvedá, vytáhl něco ze svého čarodějného šuplíku nápadů Riquelme. Mezi čtyřmi bránícími hráči vybídl k sólu Saviolu a tomu stačilo do míče už pouze lehounce píchnout špičkou, aby ho Tizie lovil už podruhé ze své sítě. Za zmínku stojí hra bránící čtyřky. Ta buď svému brankáři tak bezmezně věřila, nebo jim něco zlého udělal, protože připomínala japonské turisty na Pražském hradě - stála a fandila.

Do druhého poločasu nastoupily oba celky s jasným úkolem. Argentina ubránit vydobytý náskok, hráči Pobřeží Slonoviny naopak nějaký ten gól vstřelit. Maradonovým následovníkům se plán dařilo plnit na sto dvacet procent. Až na drobné vyjímky dlouho nepouštěli soupeře k žádnému vážnějšímu ohrožení branky. Vyjímkou byli pouze standardní situace, po té první se míč dvakrát odrazil, naposled od Drogby a Abbondanzieri nevěděl, kde mu hlava stojí. Míč však skončil v místech zapovězených - v zázemí. Ale od jednoho z favoritů mistrovství by se mělo čekat něco jiného, než jen jakýsi pokus o úpornou defenzívu.

Drogba se v útoku Slonů snažil, napadal, ale to bylo asi tak všechno. Hru jeho týmu by musel osvítit přinejmenším Duch svatý, aby mu vtiskl nějakou tu myšlenku. Skoro každý hráč sice ukázal, že to s kulatým nesmyslem umí, jenže bylo to na starou bačkoru. Téměř všichni hráli na sebe. Argentina ale hrála v těchto fázích zápasu až příliš pasivně.. Riquelme sice tu zahrál na housle, tu na kočku s myší, ale přímé ohrožení Tizieho branky z toho neplynulo. A tak dlouho se do lesa chodí, až...

Přišel trest za argentinskou bohorovnost. Osm minut před koncem Koné vypálil střílenou přihrávku od brankové čáry směrem ven, Drogba se dostal k první střele, dostal se i ke druhé a ta už znamenala snížení na rozdíl jediné branky.

Kdo by čekal, že Argentinci po tomto nakopnutí začnou hrát více aktivně, byl by velký snílek. Naopak jejich soupeř začal s celoplošným napadáním. Argentina sice ještě jeden gól vstřelila, ale díky ofsajdovému postavení nebyl uznán. Velký Diego a s ním všichni fandové Argentiny se tak museli klepat o celkový výsledek až do konečného hvizdu.

Jestli má být Argentina jeden z největších favoritů, tak by měla alespoň dva rychlostní stupně přidat, jinak si o trofeji pro mistry světa může nechat zdát asi tak, jako Maradona o přijetí u papeže. Překvapením je, že kouč José Pekerman prozatím nevyužil své dva útočné diamanty - Teveze s Messim, na něž se těšil nejeden fotbalový labužník...

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (46)

Přidat komentář
smazaný uživatel

didier hattrick..= velké ale zasloužené překvapení

Reagovat
Marv

1:0 (Tevez)

Reagovat
Shevchenko

3:1 (Tevéz,Crespo,Riquelme(pen.)-Drogba)

Reagovat
antimadrista

3:0

Reagovat
Mr.Jindros

Argentina vyhraje tento i zápas i celou skupinu. Sloni si to rozdají s Holanďany o druhé postupové místo. Postoupí Holanďané, protože Sloni ztratí se Srby, navíc jako jediní seberou body Argentincům (remíza). Srbové budou hrát dobře, ale bude jim v zápasech s Arg a Hol chybět trochu potřebného štěstí. Argentina 7 Nizozemí 5 Sloni 2 Srbáci 1. Já vím vše, ani se to nemusí hrát.

Reagovat
Marv

SCH je cerny kun turnaje.Pujdou minimalne do ctvrfinale

Reagovat
HOST*

ses chudak a vis hovno takhle to nebude na 99 procent

Reagovat
Mr.Jindros

Jistěže je opravdu malá šance, že to vyjde, ale alespoň jsem si tipnul, namísto bezpředmětného nadávání.

Reagovat
HOST*

Já bych jugoše nepodceňoval. Podle mně můžou i vyhrát skupinu.

Reagovat
Jajinek

Bez Messiho a Carlitose????

Proc???....a ja se na ne tak tesil.....

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Počítal jsem s jedenáctkou Abbondanzieri - Burdisso, Ayala, Heinze, Sorín - Mascherano, Cambiasso, Riquelme - Tevéz, Crespo, Messi. Ta je taky uváděná jako oficiální jedenáctka na Mundial. Perkeman to ale udělal ze strategickejch důvodů - nechtěl aby se mu Messi a Carlitos zranili hned v prvním zápase. Aspoň v to doufám. Pochybuju ale, že je nechá sedět víc zápasů než jeden... Carlitos a Messi jsou největší talenti Argentiny a možná celýho světa. Jinak držim palce a taky doufam, že ty dva uvidim.

Reagovat
antimadrista

Saviola určitě zařídí výhru.

Reagovat
smazaný uživatel

no tesim sa..na Teveza,Crespa,Drogbu..vsetci hraci figuruju medzi hracmi ktori mozno posilna ACM..tak som zvedavy na ich vykony.

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Vzhledem k tomu, že Tevéz miluje Manchester United a v současném klubu Corinthians je spokojený, tak s tim přestupem bych to neviděl nijak růžově. Navíc pro Carlitose by byla Itálie špatná volba. Raději by měl přestoupit do Anglie, nebo do Španělska.

Reagovat
HOST*

A Riquelme nahradi Verona v Interu

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina trochu zklamala, ale hlavně už vím, že Mascherano je trubka, kterou v Realu nechci. Zbytečně agresivní a statický - taková mladší verze Pabla Garcíi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Drogbovci podali velmi,velmi sympaticky vykon..zatial jeden z NAJlepsich futbalov na MS..lubilo sa mi ze Pobrezie neislo na zapas s cielom ubranit bod ale utocilo ,,hralo ofenzivne....ale Argentina si to ustrazila...skoda ze nehral Tevez

Reagovat
Pharrell

Velmi kvalitni utkani asi nejlepsi za 2 dny. Pobrezni slonoviny podali velmi sympaticky vykon, a jestli takhle budou hrat i dal tak si myslím ze by se mohli dostat do dalsiho kola!

Reagovat
antimadrista

HA HA HA...jako kdybych vám to neřikal Saviola zařídil výhru

Reagovat
HOST*vazquez

Nezvyknem kritizovať autorov, ale napísať, že hra Afričanov nemala myšlienku je totálna blbosť. Ty / Vy / si asi ten zápas nepozeral . Za druhý polčas si zaslúžilo Pobrežie aspoň bod, Argentína nehrala absolútne nič. Pozrite sa na pomery striel a podobné štatistiky. Argentína dala dva v podstate šťastné góly a to bolo / okrem prvých 30 minút / všetko. A vychvalovať v tejto situácii Riquelmeho na úroveň skoro Maradonu je takisto trošku z cesty. Nepodal žiadny výnimočný výkon a mňa osobne sklamal tak ako aj celé argentínske mužstvo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak napisat dva v podstate stastne gole, ked hlavne ten Saviolov bol nadherny

Mne sa na Argentine pacila variabilita systemu a vzajomne menenie si pozicii, ktore robilo pre mna akcie pestrymi a nemonotonnymi.

Zapas to bol velice slusny a prispelu k nemu oba tymi "rovnou" mierou. P.S. bolo fyzicky i technicky slusne pripravene, ale Argenitna zanechala vo mne vacsi dojem a nejde len o ofenzivu.

Riquelme prakticky pripravil oba gole, i ked ten prvy no . . .

Avsak treba si vsimnut, ze podrzal loptu, ked Sorin si zbiehal az na kridlo, ci Saviola si vyberal miesto. V tom vidim jeho velky prinos a nie len vo finalnych prihravkach ci branu ohrozujucich akciach. Obcas na mna posobil vsak tazkopadne.

Messi , Tevez na lavicke. uz sa tesim na stretnutia, kde ich uvidim na ihrisku. Mame sa naco tesit.

Reagovat
smazaný uživatel

Strach mít nemusíš(te), zápas jsem sledoval a troufnul bych si říct, že i celkem podrobně. Za tím že jejich hra neměla myšlenku si ale každopádně stojím. Jestli vidíš nějaký smysl hry v tom, že jeden hráč sebere balón a buď běží a běží (a po mně potopa), nebo udělá dva hráče a třetí mu to sebere, tak máme odlišný názor na fotbal. Kdyby hrál v záložní řadě Pobřeží právě Riquelme, který dokázal hru zrychlit přímým pasem dopředu, rozdat balóny, i se s ním labužnicky pomazlit, těžil by z toho především Drogba a hra by měla smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne skôr vadilo to skryté porovnanie. Napr. ten kto to nevidel by mohol mať dojem, že Argentína hrala výborne, všetko dirigoval iquelme a keď mala dva góly náskok, tak potom to už " zabalila" a dala šancu na hru aj Afričanom.

Pretože keď hre Pobrežiu chýbala podľa teba myšlienka / dajme tomu, že hej / tak potom bolo treba napísať aj to, že hre Argentíny chýbalo druhý polčas všetko. Navyše je jedno akým spôsobom sa mužstvo dostane k šanci.

Ale inak som nechcel sa hadáť, len z tejto reportáže cítiť precenenie Argentíncov a ich lídrov. Aspoň ja som to tak cítil.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně to neberu, jako nějaký hádání. Já sem vlastně rád, že moje články někdo čte a sem tam vzbudí i nějaký ohlas Jen si myslim, že jsem napsal, že Argentina nehrála moc dobře. Vždyť v úvodu je, že vyhrál šťastnější, nikoliv lepší a v závěru mám taky narážku na to, že by Argentina měla přidat, jestli chce pomýšlet na titul. Ale myslim, že se určitě shodnem, že jsme od ní oba čekali víc...

Ten Riquelme se mi ale fakt líbil. Nehrál sobecky, jako třeba Ch. Ronaldo, Robben...

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

První poločas krásnej - jak Argentina, tak překvapivě i Pobřeží slonoviny. Druhej poločas nuda.

Co se týče Argentiny, vyrazil byl jednoho z dvojice Mascherano - Cambiasso. Nebo možná oba. Riquelme kontroverzní výkon, bylo na něm vidět, že je nervózní, ale zařídil dva góly... Saviola perfekt, lepší než Crespo. Obrana působila hodně nejistě, ale největší problémy způsobil právě Javier Mascherano. Takže do příštího zápasu bych dal rozestavení 4-3-3. Sorín by stejně pendloval mezi obranou a zálohou a tak by ve středu hřiště ten čtvrtej záložník nechyběl. Jinak Rodrigo Palacio mě dost zklamal. sestava pro příští zápas Roberto Abbondanzieri - Nicolas Burdisso, Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Juan Pablo Sorin - , Esteban Cambiasso, Juan Riquelme, Maxi Rodriguez - Javier Saviola, Carlos Tevéz , Lionel Messi

Je to sice dost ofenzivní koktejl, ale myslim, že je to cesta k úspěchu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky moc nechápu, co s tou zálohou vymýšlejí. Cambiassovi tahle role nesvědčí, vždyť z Interu je zvyklý, že hlavní zodpovědnost za bránění leží na něm. Takhle ty jeho schopnosti tolik nevyniknou. Mascherano celý zápas stojí před stopery a takřka neběhá. Jsem hodně překvapený, že věčně ofenzivní Argentina přišla s něčím takovým

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Dát vedle sebe dva defenzivní hráče v týmu jako je Argentina a k tomu posadit Messiho a Tevéze na střídačku... fakt nesmysl. Mascherano po včerejším výkonu by měl do konce Mundialu sedět. To víc pohybu udělal i Maradona na tribuně.

Z mýho pohledu je záloha jasná - Maxi, Cambiasso, Riquelme.

Obrana stejná. Tu bych nechal. A útok? Rozhodně už bych nenasazoval Palacia. Takže bych v útoku střídal jen čtyři hráče - Messiho, Tevéze, Saviolu a Crespa. Doufam, že si to Perkeman přečte a pochopí Včera říkal, že postavil nejvyváženější sestavu - to je vtipný - hlavně druhej poločas na mě působili Argentinci sebejistym a vyváženym dojmem

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem ci ste nesledovali POHAR FIFA a preto ste prekvapeni, ze to nebola strhujuca ofenziva a ste z toho sklamani, tak ako som bol ja prave na Fife, ale pred zapasom UZ som vedel, ze to nebude ofenzivne galapredstavenie a preto som to ASI vnimal trocha inak a musim povedat, ze Argenitna ma slusny vyvazeny tym s nesmiernou kvalitou na kazdom poste a pasujem ich za favoritov turnaja. Maju nacvicene akcie pri prechode do utoku a ak tam pride do hry este Messi, tak to bude velice zaujimave.

Neviem preco odpisujes Palacia po 5tich minutach na ihrisku.

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Palacio tam byl 30 minut a jednou se dotknul míče. Navíc v tý konkurenci zaostává.

Reagovat
smazaný uživatel

a preto ho uz odpisujes ?

Reagovat
smazaný uživatel

Není to tak dlouho, co si na EF vychvaloval Palacia až do nebe.. A pak po 30 minutách na hřišti už se ti nelíbí..?

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Jo, vychvaloval jsem Palacia a pořád chci aby přišel do Barcy. A v argentinský lize je to fakt gólostroj. Ale to co předved včera bylo víc než ubohý, proto ta reakce. Takhle jsem reagoval i na Roque Santa Cruze, i když ho mam rád... Jsou to prostě jenom emoce, nic víc.

Reagovat
smazaný uživatel

tak odpisat ho pre zvysok sampionatu, pritom to je ako si pisal ligovy golostroj a vcera bol mozno nervozny, mozno sa zle vyspal . . . mozno mozno mozno.

Ked si spomeniem na Saviolu na pohari fifa, tak by som ho v repre tiez uz radsej nevidel . . . no a vcera to bol asi najlepsi hrac na ihrisku

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

S tim Saviolou je to trochu jinak. Pekerman ho povolal spíš za zásluhy, dřív táhnul celou Argentinu, pořád je miláček davů. Pořád ještě je mladej a až na pohár FIFA nikdy nezklamal. Včera se Sorínem a Riquelmem byl nejlepším hráčem, to je pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to skor myslel, ze saviolu som mal po pohari fifa tiez na odpis a vcera mi potvrdil, ze som sa mohol milit. takze palaciovi by som nechal rozhodne este nejaku tu prilezitost.

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Domluveno. Dáme Palaciovi na Mundialu ještě šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapomeň na to, že budou hrát Saviola, Tévez a Messi vedle sebe. Možná ani dva z těch tří se na hřišti nepotkají. Prezident argentinského fotbalu se nechal slyšet, že kdo v tohle doufá, ať si místo Mundialu raději pustí Sněhurku a sedm trpaslíků

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Tak to ať jde předseda argentinskýho fotbalu do prdele. Argentina vždycky byla útočná, tak proč nemůže být superútočná? Kvalitu a hráče na to má. Zdá se mi, že Pekerman je v tomhle případě brzda. Ta sestava včera se mi moc nelíbila a na hře to bylo taky znát. Argentina hrála dobře, ale mohla by hrát daleko líp. Se včerejším týmem Mundial zaručeně nevyhrajou.

Reagovat
smazaný uživatel

co konkretne sa ti na ich hre nepacilo ?

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Ten totálně odfláknutej druhej poločas. Tohle si nesmí dovolit nikdo, jinak má od všech kritiků nůž na krku. A už vůbec si to nemůže dovolit jeden z největších favoritů na Mundialu, kterej se hrozně chvástal, jak napraví historii a udělá pro to všechno... Mají po Brazilcích nejsilnější kádr. Jinak na obhajobu, ten první poločas byl dokonalej, hotová Joga Bonito.

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdy sme iny. Ja som si v hre Argentiny prisiel na svoje . . .

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je to taky nesmysl, aby Messi hrál v útoku s Tevézem a Saviolou..Argies potřebují dopředu zabijáka typu Crespa, který má vynikají výběr místa á vždy je tam, kde má jako gólový útočník být..Přikláněl bych se k variantě Messi-Crespo-Tevéz, i když včera mě Saviola mile překvapil..Pravda je také to, že kromě Poháru FIFA Saviola v reprezentaci nikdy nezklamal, takže nějaké řeči o nominaci za zásluhy jsou k smíchu.. V útoku se budou hráči dost střídat, Pekerman prohlásil, že hlavním jeho úkolem je, aby hráči byli po celou dobu turnaje fit, takže hlavně v útoku se budou střídat..

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Ale já sem psal, že Saviola kromě poháru FIFA nikdy v repre nezklamal. Přečti si to ještě jednou. A zásluhy jistě má.

Reagovat
VicenteRodriguez

Mělo to bejt 4-1, ale rozhodčí je mrtě zařízl, takže co říct, sloni si nezasloužili ani bodík !!!!

Reagovat
HOST*

Co všicni mají s tím, že hra Pobřeží byla překvapením? Copak jste ještě neslyšeli jména Eboue, Drogba, Dindane, Kalou nebo Touré?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle byl určitě nejlepší zápas na MS. Argentina hrála těžce pdo psa, ale hrozně se mi líbili sloni. Paráda

Doufejme, že trenér dostal za vyučenou a do příštího zápasu nepostaví největšího tragéda Argentiny Mascherana. Tohle byl první zápas, co jsem ho viděl a navzdory všem ohlasům, že je to nejlepší DM latinský Ameriky, hrál hrozně. Chudáci beci jenom koukali, jak na ně utíkají rozběhnutí forvardi slonů. Tento fakt překvapí o to víc, že hrála Argentina na dva DM ...

Jinak dobrej výkon podal Javier a líbil se mi i Burdisso. Naopak k tregédům bych vedle už zmíněného Mascherana přidal i druhopoločasové útočníky, kteří se VŮBEC neprosadili a útočná hra Arg. totálně odešla

Rezultát: Leo nebo Tevéz na plac

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele