základní skupiny - skupina D, 1. kolo
11.06.2006 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

NEMASTNÉ NESLANÉ VÍTĚZSTVÍ PORTUGALSKA

Portugalsko uhrálo povinné vítězství nad týmem Angoly, ale výkonem rozhodně nepřesvědčilo. Jediný gól padl už ve čtvrté minutě, kdy se po akci Figa prosadil Pedro Pauleta, ve zbytku utkání už mnoho zajímavého k vidění nebylo...

Týmy se v historii střetly dvakrát v přátelských zápasech a v obou případech dostala Angola pěkně nařezáno, v roce 1989 prohrála 0:6 a na podzim 2001 1:5. V tomto utkání nebyl ani tak důležitý výsledek, ono se totiž nedohrálo - po čtyřech vyloučeních v dresu Angoly bylo předčasně ukončeno.

Portugalci byli v utkání jasným favoritem, ale ještě před začátkem museli řešit jeden nepříjemný problém - tvůrce hry Deca totiž do hry nepustilo zranění kotníku, které si přivodil při tréninku.

Angola zaspala začátek a hned na to doplatila. Už po pár vteřinách těsně minul Pauleta, ale vynahradil si to ve čtvrté minutě. Figo bez nejmenších problémů přesprintoval obránce, mohl zakončovat, ale naservíroval míč jak na zlatém podnose Pauletovi, který nezaváhal - 0:1. "Černé Antilopy" se probudily, ale nebezpečné nebyly, od toho byl na hřišti útočník Paris Saint-Germain Pedro Pauleta, v 15. minutě totiž zahrozil znovu.

K ohrožení branky soupeře se po 25 minutách dostali i Afričané, po centru zprava to efektními nůžkami zkoušel nejlepší střelec týmu Akwa, ale přestřelil a branku netrefil ani o chvilku později zdálky Figueiredo.

Portugalci měli i nadále navrch. Ve 35. minutě mohl druhý gól přidat Cristiano Ronaldo, jeho hlavička po rohovém kopu však jen zazvonila o břevno. Ve 42. minutě se Angolané dostali k ojedinělé útoční akci a dobrou možnost na vyrovnání měl André, ale poprvé se vytáhl Ricardo. Podobný zákrok vytáhl i druhý Ricardo, Joao, v brance Angoly, když vytěsnil pěknou ránu Ronalda.

I po přestávce zápas pokračoval v podobném duchu. Portugalci měli mírnou převahu a častěji se dostávali do střeleckých pozic, třeba jako opět Pauleta v 58. minutě nebo o něco později Tiago, ale v obou případech zakročil Ricardo. Angolané sice nehráli úplně špatně, ale s úspěšností před šestnáctkou soupeře na tom byli ještě hůře.

Od svěřenců kouče Scolariho se určitě čekalo, že přidají ještě nějaké góly, zvlášť po povedeném úvodu, který budil dojem, že projít obranou Angoly nebude nic složitého. Portugalcům se ale nedařilo, nedokázali se prakticky dostat do šancí. Buď jim stačilo těsné vedení, nebo si nevěděli rady. A to by vzhledem k nálepce jednoho ze spolufavoritů turnaje a kvalitě týmu Angoly bylo pro fanoušky poměrně znepokojující.

Až v 84. minutě přišlo vážnější ohrožení branky, po Figově centru hlavičkoval nad Simao. Nálepku gólová si však tato šance rozhodně nezasloužila. Závěrečné minuty se Portugalci často snažili strávit s míčem na kopačkách a na vlastní polovině, za což si vysloužili pískot publika. To přálo Angole a v 89. minutě se málem mohlo radovat, když Mateus nečekanou střelou prověřil Ricarda.

Tečku udělal v nastaveném čase pěknou ranou zdálky Maniche, proti níž musel zasahovat Joao Ricardo. Utkání tak skončilo hubeným vítězstvím Portugalců, které sice bylo zasloužené, ale rozhodně se od nich čekalo víc...

Autor: Petr Starý

Komentáře (12)

Přidat komentář
Marv

0:4 (Deco,Simao,Nuno Gomes,C.Ronaldo Tady nemaj Angolaci moc sanci..

Reagovat
HOST*K3

aby nepřekvapili

Reagovat
smazaný uživatel

uwidime ci Angola bude nasledovat svojich predchodcov a potrapi supera..bud ,anebo

Reagovat
HOST*cracker

co je s Decem? Zranění?

Reagovat
smazaný uživatel

Scolari je vrah fotbalu!

Dva drtiči mu proti Angole nestačili, tak tam poslal třetího

Reagovat
Radin

To byla ale nuda

Reagovat
HOST*1860

tj, popravu na portugalce piskali, maj navic a podle toho co predvedli se pres osmifinale nevyhrabou..

Reagovat
HOST*Miki

Větší nudu jsem nezažil od dob kdy skončila naše liga

Reagovat
Xavi

Figo je ale klasik! Na něho se fakt dá dívat!

Reagovat
smazaný uživatel

Figo a Cr. Ronaldo - vynikajúce. Táto záloha môže rozbiť hocikoho. Len dúfam, že keď tam príde Deco, tak sa s Figom nebudú hádať

Reagovat
HOST*Miki

Taky doufám protože záloha Figo, Deco, Ronaldo může být nejlepší

Reagovat
HOST*RafaelMarquéz

Tak ta rivalita tam bude pořád, ale myslím, že jsou profesionálové, tak by toho mohli nechat aspoň na Mundialu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele