play off - čtvrtfinále
01.07.2006 17:00 CET
0 : 0
1:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

RICARDO OPĚT POSLAL ANGLII DOMŮ

Angličanům se nepovedla odveta za předloňské Euro a ve čtvrtfinále podlehli Portugalsku opět na penalty, jejichž hrdinou byl znovu brankář Ricardo. Utkání samotné mnoho krásy nepobralo a opět přineslo červenou kartu, za nesportovní chování ji dostal Wayne Rooney.

Kouč Albionu Sven-Göran Eriksson opět vsadil na kritizované rozestavení 4-5-1 s Rooneym jako jediným útočníkem a pětičlennou zálohou, kde obvyklou čtveřici doplnil Owen Hargreaves. Posunul se tam z pravého kraje obrany, na němž v osmifinále nahradil zraněného Garyho Nevilla. Ten si vyléčil lýtkový sval a proti Portugalsku tak mohl nastoupit ke svému druhému zápasu na turnaji.

Portugalci museli řešit problém na dvou místech, ve vyhroceném osmifinále s Nizozemskem dostali červené karty Deco a Costinha, šanci zahrát si od začátku tak dostali Petit a Tiago. Nastoupit naopak mohl Cristiano Ronaldo, nad jehož startem až do poslední chvíle visel otazník kvůli poraněnému stehnu.

Úvodní oťukávací desetiminutovku ukončil prvním střeleckým pokusem Wayne Rooney, když z hranice vápna ozkoušel pozornost Ricarda, hned po něm oplatil budíček pro brankáře na druhé straně Cristiano Ronaldo. První větší šanci měli ve 13. minutě Portugalci, obrana Albionu nedokázala odvrátit Figův centr z přímého kopu a Tiago se jen těsně nedostal k zakončení z bezprostřední blízkosti.

Pak na obou stranách nastoupila vyčkávací taktika. Velmi pozvolná rozehrávka, souboje ve středu pole, na hrotu hrající Rooney ani jeho protějšek Pauleta se dlouho nepotkali s míčem. V další skoro půlhodině byly k vidění pouhopouhé tři střely - dvakrát to zkoušel Ronaldo, nejprve mimo a pak jen do obránce, takže se pokus ani nezapočítal do statistik, a ve 39. minutě obstřelil společně s Robinsonem i jeho pravou tyč Figo.

To už byly oba týmy opět při životě a přišlo trochu vzruchu na obou stranách. Ve 41. minutě kopali Portugalci vůbec první roh v celém zápase, s hlavičkou Tiaga si však Robinson bez potíží poradil. V závěru došlo i na Angličany, nejprve Beckham trefil jen zeď z přímého kopu z pozice velmi podobné té, z níž zařídil postup přes Ekvádor a po něm Lampard zdálky jen provětral rukavice gólmana Ricarda.

Jestliže jsou na šampionátu často kritizováni rozhodčí, tak po tomto zápase tomu určitě nebude jinak. Beckhamovu přihrávku totiž ve vápně jasnou rukou zastavil Nuno Valente, argentinský sudí Elizondo však nepostřehl a penaltu neodpískal. Sražená přihrávka bylo to poslední, co anglický kapitán v zápase udělal, chvilku předtím se totiž zranil a na jeho místo přišel Aaron Lennon.

Dvě minuty nato měl velkou příležitost Lampard, k němuž se snesl Gerrardův rohový kop, záložník Chelsea však volej dobře netrefil a vysoko přestřelil. Brzy se poprvé vážněji připomněl Lennon, když krásně prošel od postranní čáry až do vápna, ale Rooney ve velmi dobré pozici netrefil míč a Joe Cole v tísni přestřelil.

V 62. minutě pak přišel incident, který hodně ovlivnil zbytek utkání. Wayne Rooney až moc zaníceně bojoval ve středu hřiště o míč, zřejmě úmyslně přitom šlápl na zemi ležícímu Carvalhovi do rozkroku, pak ještě odstrčil Ronalda a blízko stojící rozhodčí jej bez milosti vyloučil. Angličané vystřídali, místo Joe Cola přišel Crouch a Portugalci odstartovali marné obléhání Robinsonovy branky.

V 68. minutě ránu Maniche zblokoval obránce a Figův pokus mířil nad, čtyři minuty nato na poslední chvíli Neville odvrátil před Simaem, v 78. minutě se předvedl Robinson, když reflexivně vytáhl Figův centr, na nějž předtím nedosáhl Ronaldo. Gólman Tottenhamu měl práci i o chvilku později, když jej tvrdou přízemní ranou zdálky prověřil Viana, v poslední minutě pak přímo na brankáře mířil Maniche.

Největší šanci poslední půlhodiny však paradoxně měli oslabení Angličané. Teprve 19letý záložník Aaron Lennon vybojoval přímý kop 25 metrů od branky, Lampardovu bombu Ricardo jen vyrazil, ale stačil se pak včas přemístit na druhou stranu a lapit nepříliš prudkou Lennonovu dorážku. V nastavení pak ještě krásnou akci předvedl Hargreaves, když se po rohovém kopu sprintem vrátil pro ztracený míč k polovině hřiště a stejnou rychlostí se obloukem vrátil do vápna, z následného závaru však byl jen další roh, po němž nebezpečí nevzniklo.

Přišlo tak na řadu prodloužení a v něm pokračující tlak Portugalců, tentokrát však bez vážnějších příležitostí. Možná o něco nebezpečnější byly brejky svěřenců Svena-Görana Erikssona, ale ani z těch se moc neblýskalo. V poslední minutě první poloviny prodloužení zpoza vápna napřáhl Cristiano Ronaldo a mířil jen těsně nad.

Krátce po výměně stran dostali Portugalci míč do sítě, když přesně hlavičkoval Helder Postiga, byl však v jasném ofsajdu. Pak ještě Robinsonovu pozornost zdálky otestoval Petit a když Angličané přežili i velký tlak v samotném závěru, kdy do vápna létal jeden centr za druhým, došlo na penalty.

Po třech sériích byl stav 1:1, v první se trefil portugalský Simao a ve druhé zřejmě nejlepší hráč Angličanů Hargreaves. Jinak si Ricardo poradil se střelami Lamparda a Gerrarda, na druhé straně Viana nastřelil tyč a Petit minul. Ve čtvrté sérii mířil přesně Postiga, vyrovnávat přišel Jamie Carragher, který těsně před koncem prodloužení právě kvůli penaltám střídal Lennona, jenže i on kopl špatně a Ricardo vyrazil na břevno. Rozhodnutí měl na kopačce Cristiano Ronaldo, s přehledem proměnil a poslal Portugalsko do semifinále.

Stejně jako před dvěma lety na Euru, i tentokrát Anglie končí ve čtvrtfinále po penaltovém vyřazení od Portugalska. A opakovat se možná bude ještě jedna historie, byť o něco starší. Na MS v roce 1998 ve Francii se v osmifinále proti Argentině nechal vyloučit David Beckham a v následujících letech si prošel peklem, mnozí fanoušci mu nemohli přijít na jméno. Čeká teď něco podobného i Wayna Rooneyho?

Autor: Petr Starý

Komentáře (34)

Přidat komentář
Xavi

Konečně bude hrát Anglie proti silnému soupeři a konečně vypadne!

Škoda Deca, za Costinhu asi Tiago...

Reagovat
Shevchenko

2:3e (2Rooney-2Simao,Tiago)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale bohužel absence hráčů Portugalska se projeví a Anglie po neslaném nemastném výkonu, ovšem jako zatim na celym MS, postoupí po výsledku 1:0 dál.. Další výsledek 1:0

Reagovat
HOST*fanda

Další výsledek 1:0,ale pro Portugalce.

Reagovat
HOST*james

myslím ,že mají portugalci šanci i přesto že jim chybí deco.aanglie nehraje tak dobře.tipoval bych 1-2 pro port.

Reagovat
Marv

0:3 ( Tiago Mendes, Nuno Gomes, Simão Sabrosa)

Reagovat
Marv

Po Miguelove akci po leve strane se krasnou strelou k prave tyci trefi Tiago 1:0 Ronalduv nadychany centr posle Nuno Gomes nejprve do tyce, ale dorazkou uz se mu povede zvysit na 2:0 Simão se optre z 35 metru do mice, ktery doplachti presne do leveho horniho rohu brany 3:0

Good bay England

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně,na tento zápas se obvzlášť těším,nejen protože hrají proti silnému soupeři,ale protože proti Beckhamovi bude stát C. Ronaldo který si z něj bude dělat dobrý den a konečně se ukáže jaká že to je hvězda,prostě bude mít zadarmo od Cristiana kolotoč .....už se nemůžu dočkat až bude Becks jen nevěřícně kroutit hlavou

Reagovat
HOST*Stifmaister

Anglie do toho!!! Jediný gol rozhodne a dneska Anglie postoupí a nastoupí proti Brazilcům.

Reagovat
smazaný uživatel

Sem si říkal, s čim dneska naše dream duo přijde, ale Honzíkova cesta teda trumfla i mý nejodvážnější představy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsem taky nechápal.. A ještě, jak říkal Svěcený, že v kabině si něco řeknou a budou hrát odvážněji a Hašek na to, že si hlavně v kabině umejou hlavy..

Reagovat
smazaný uživatel

Já ještě pamatuju, jak Hašek v jednom rozhovoru říkal, že na svý pozici na hřišti musí hodně mluvit - jako při zápasech Sparty musí bejt sranda Ale takhle dvojka se vysloveně hledala, fakt že společně zadupávaj Čapouna do země

Reagovat
smazaný uživatel

Tak před začátkem prodloužení zase předvedli skvělý rozhovor.. Jak Hašek říkal, že je rád, že konečně uhádli výsledek, že doposavad to byla bída a Svěcený na to, že tipy Haška byla bída a Hašek jenom poděkoval..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Hašek tam řekl ještě jeden mega hlod, bohužel si teď nevzpomenu jakej

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Rooney ukázal, jak se do hry zapojují huevos

Reagovat
smazaný uživatel

Oléééééé! Portugal! Portugal! Portugal! Ricardoooooo je řízek!!! Kéž by bylo portugalsky mluvící semifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Za Anglii dost dobře Heargraves, Cole a Lennon...

Reagovat
smazaný uživatel

A ve Valencii by se měli naučit kopat penalty

Reagovat
HOST*james

3 hurá pro portugalsko a 4 hurá pro ricarda.to je chytač...ale myslím že si portugalci zasloužili postoupit.a nemyslím tím jenom ten dnešní výsledek ,ale celkově a moc jim to přeju.jednou bych se totiž tam chtěl asi odstěhovat.forca portugal........

Reagovat
HOST*PUYOL

Jooooooooooooo

Reagovat
Kily

nemyslim si, že si portugalsko zasloužilo postoupit, to, co předváděli proti oslabenému soupeři, bylo s prominutím k zblití, měli akorát štěstí, že maj ricarda a za blbost se platí, co předvedl rooney je stejná blbost jako osm let starej kousek beckhama a v tuhle chvíli mu přeju, aby mu to doma dali sežrat stejně jako beckhamovi

jinak ten fotbal jde do sraček už i na světový scéně, nejenom u nás, čtyři roky jsem se těšil na mistrovství světa a jsem obrovsky zklamanej, všichni hrajou jenom na obranu a týmy, co se snaží hrát otevřený fotbal, jsou už doma, mám takovej pocit, že se blíží doba, kdy trenéři budou nabádat hráče jenom k bránění a remíza 0:0 bude považovaná všemi za úspěch

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicko 0:1p Portugalsko

Na goly chudobnejsia repriza stvrtfinale z ME 04.

Paradoxne Anglani vypadnu ked prvykrat aj nieco hrali

btw: Ricardo wie tie penalty chytat velmi dobre,,nebolo to len o stasti

Reagovat
smazaný uživatel

Všimli jste si, že Robinson nestál při penaltách přesně uprostřed branky, ale vždycky trochu blíž své levé tyči? Hlavně při prvních dvou penaltách to bylo vidět. Tak nevím, jestli to byl záměr nebo ne...

Reagovat
smazaný uživatel

no mozno ( asi urcite) to bol zamer..to dokaze hraca pekne vyviest z miery..a asi to aj zaucinkovalo ale Ricardo to proste Portugalcom vychytal

Reagovat
HOST*

Konečně Eriksson ven!!! Já nechápu jak tak špatnej a zbabělej trenér může být tak uznávanej a placenej - tolik let a tak málo dokázal s takovými hráči:Lampard, Gerard, Beckham, Terry, Rooney..... Celý MS bylo ze strany Albionu veliká tragédie!!! Eriksson vždy (i v minulosti) jakmile vedl o gól všechno vystřídal a začal jen zbaběle bránit - naštěstí mu to nevycházelo a je dobře, že odchází... Vrchol bylo nešťastné a naprosto chromé 4-5-1 na tomto šampionátu - na příštím euru snad bude Anglie dobrá

Reagovat
smazaný uživatel

Ono mít zase někdy takový hráče není ku prospěchu věci - Lampard a Gerard vedle sebe viditelně hrát nemůžou, ale ani jeden nemůže za výkony v klubu sedět... Rooney pořád není a asi nikdy nebude extratřída, protože si nedokáže odpustit takový excesy jako předvedl včera a celkově Anglii chybí pořádní útočníci... Ale Eriksson na tom má velkou vinu, je až moc defenzivní, to je pravda...

Reagovat
smazaný uživatel

v 1. rade to pohonjil erikson vyberem hracu...v 2. rade to ale pohnojil...erikson-necha rooneyho samotneho v utoku a pak se divi ze chyti nervy.... v 3. rade to pohnojil..zase erikson-nevim proc daval na pentli lamparda, tam mel jit radsi beckham ......inak portugalci se uz mi jevi jako mozni mistri a to jim neijak nefandim

Reagovat
smazaný uživatel

Nesnáším Portugalce, nesnáším jak se tam vždycky válej jako by o nohu přišli, když se ho skoro nedotkli(nejzářnější příklad byl Tiago, napočítal sem 3x jak ležel skoro v kómatu, to nepočítám s holandskem křeče po dvou minutách na hřišti), nechápu jask mohli postoupit takovíto hráči, kteří celou dobu hráli hovno, a to i když měli přesilu.. Nic nepředvedli a díky rozhodčím jsou v semifinále..

Reagovat
smazaný uživatel

Taky z nich nejsem na větvi, to válení se fakt nemusim, ale v tomhle zápase sem si nevybral - Angláni zase hrajou hnusnej fotbal a sami si taky rádi přifilmujou a to mě sere ještě víc - nevystojim, když někdo na něco nadává a sám to dělá. Hráči Arsenalu budiž mým příkladem.

Reagovat
smazaný uživatel

no ono až zas tolik angličanů v arsenalu není...

Reagovat
smazaný uživatel

Já mluvim o tom, že se sami válej a pak maj kecy

Reagovat
smazaný uživatel

tak dejme tomu, že máš pravdu, o to se přít nebudu. ale jako příklad toho, že angličani sami simulují, jsi dal arsenal a tam těch angličanů až zas tolik nehraje...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní myšlenkou byla kritika simulujících, kteří na to sami nadávají, Arsenal se nabízel jako poslední a nejkřiklavější příklad ;) A navíc je Arsenal anglickej klub, měl by ctít tradice své země, resp. je nestít jenom ústně...

Reagovat
exmafie

Souhlas, je to portugalische simulanten bande

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele