Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 10. kolo
21.11.2023 20:45 CET
2 : 2
(0:1)
Stadión:
OPAP Arena, Atény

Reportáž

Youssouf Fofana (© AFP)

Francie se bez ztráty kytičky neobešla, řeckou senzaci překazil až nástup Mbappého

Závěrečný duel kvalifikační skupiny B o postup na mistrovství Evropy mezi domácím Řeckem a Francií skončil remízou 2:2. Skóre sice podle očekávání otevřel díky brance Randala Kola Muaniho favorit, po změně stran se ale jihoevropskému celku podařilo vývoj utkání dvěma brankami otočit. Pak ovšem nastoupil do té doby odpočívající kapitán Les Bleus Kylian Mbappé a pomohl k vyrovnávací trefě Youssoufu Fofanovi. Hosté už pak na rozhodující gól nedosáhli, a na poslední chvíli tak přišli o dosavadní stoprocentní bilanci v rámci tohoto cyklu bojů o Euro.

Fotbalisté Francie vstupovali do utkání proti Řecku po historické výhře s Gibraltarem, který na vlastní půdě porazili 14:0. Hlavní hvězdou zápasu byl při debaklu Mbappé, který zaznamenal hattrick gólů i asistencí. Zároveň si na konto připsal svou 300. trefu. Fantastický počet branek mohl tentokrát navýšit proti jihoevropanům, kteří už ve skupině o nic nehráli a jejich myšlenky se upínaly na play off. Ani Les Bleus neměli díky jistému vítězství ve skupině výraznou motivaci, útočník PSG tak začal jen mezi náhradníky.

Jako první na sebe v 15. minutě upozornil francouzský kapitán Antoine Griezmann, jehož střela z dálky směřovala do pravého horního rohu, ale Odisseas Vlachodimos předvedl skvělý zákrok. Také v další velké šanci se krátce po půlhodině hry ocitla opora Atlétika. Ousmane Dembélé našel Griezmanna fantastickou přihrávkou za obranu, ten však z voleje trefil pouze tyč. Ve 42. minutě Francie přeci jen dokázala otevřít skóre, protože Kolo Muani využil sklepnutí Oliviera Girouda a z velkého úhlu propálil vše včetně Vlachodimose.

V 56. minutě nedokázal odklidit míč do bezpečí Lucas Hernández a domácí si před francouzskou brankou vytvořili závar. První dvě střely byly sice zablokovány, ale Anastasios Bakasetas nakonec z voleje skóroval. Toto varování bylo Francii málo, a tak se o pět minut později dostalo Řecko dokonce do vedení.

Dimitrios Giannoulis obešel Julese Koundého a předložil přihrávku Fotisovi Ioannidisovi, který zakončoval z bezprostřední blízkosti. Didier Deschamps nechtěl prohrát ani poslední zápas skupiny a do hry se dostal mimo jiné i Mbappé. Ten si hned v 74. minutě stihl připsat asistenci, když po jeho přihrávce vyrovnával ránou z velké dálky Fofana. Les Bleus nebyli spokojeni ani s bodem, závěrečný tlak již však v gól nepřetavili.

Řecko tak zaskočilo Francii a doma získalo cenný bod. Dobře se tak naladilo na nadcházející březnové play off, ve kterém bude bojovat o postup na Euro.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele