Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina C - finále
26.03.2024 18:00 CET
0 : 0
4:2 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Gruzínští fanoušci (© AFP)

„Českou“ skupinu na Euru doplnila Gruzie. Řecký sen o postupu se rozplynul v penaltách

Reprezentace Gruzie vybojovala premiérový postup na Euro, když ve finále baráže porazila Řecko 1:0 po penaltách. Duel nabízel vyložené gólové šance až v půlhodinovém prodloužení, v němž byli blízko k rozhodnutí zejména hosté. Své příležitosti však nevyužili, což se jim stalo osudným v následném rozstřelu, v němž zklamali kapitán Anastasios Bakasetas a Georgios Giakoumakis. Tým ze Zakavkazska se tak stal posledním členem skupiny F mistrovství Evropy, v níž se kromě něj představí také Česko, Portugalsko a Turecko.

Navzdory neúspěšné kvalifikaci na Euro dělilo Gruzii díky výkonům v Lize národů a následné výhře nad Lucemburskem v semifinále baráže pouhých 90 minut od historicky první účasti na závěrečném turnaji. Na její půdu ovšem přijelo silné Řecko, nad kterým ještě nikdy v historii nevyhrála. Hosté byli navíc pozitivně naladěni, neboť v minulém klání rozdrtili Kazachstán 5:0.

Úvod utkání doprovázela velmi tvrdá hra na obou stranách. Sudí musel často přerušovat hru po faulech, po nichž hráči potřebovali ošetření. Na výraznou šanci tak diváci čekali marně, jelikož se míč většinu času pohyboval mezi šestnáctkami. Až v samém závěru prvního poločasu zamířil Giorgi Chakvetadze z přímého kopu mezi tři tyče. Prudkou ránu pod břevno však Odysseas Vlachodimos vytěsnil. S odpískaným koncem se hráči do kabin nepřesunuli, neboť se strhla mela, již musel přerušit až rozhodčí červenou kartou pro náhradního brankáře Gruzie.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Situaci na trávníku nerozproudil ani dalekonosný projektil Dimitriose Pelkase, neboť jej zblokoval jeden z domácích obránců. V 70. minutě se šikovně uvolnil Bakasetas a vypálil, avšak i tentokrát zasáhla defenziva Jvarosnebi. V posledních minutách základní hrací doby se ukázal navrátilec po disciplinárním trestu Khvicha Kvaratskhelia, jenž prošel kolem několika obránců, nicméně k přesnému zakončení se nedostal.

Základní hrací doba tedy nepřinesla jedinou úspěšnou střelu, a tak nastalo prodloužení. V něm se do velké šance dostal dorážející kapitán Bakasetas. Giorgi Mamardashvili ovšem bravurně zasáhl a udržel naděje svého týmu. Řekové cítili šanci a tlačili se vpřed. Po rohovém kopu nejvýše vyskočil Konstantinos Mavropanos, jenže zamířil pouze do břevna.

Následovaly penalty, v nichž hned v první sérii zaváhal Bakasetas, kterého vychytal Mamardashvili. Gruzínci sice jednou také zaváhali, ale chybu Giakoumakise následně domácí využili a zajistili si postup.

Gruzie tak klíčové utkání před vlastním publikem zvládla a poprvé v historii se představí na Euru. Řecké čekání na účast na evropském šampionátu se naopak protáhne minimálně na 16 let.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (49)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat
oli9

1:0

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Modroočko

Krásny príbeh. Gréci síce boli jasne lepší, ale Gruzínci to zvládli s nervami a bude fantastické vidieť Gurama, Džabu a Čakveho na Eure

Reagovat
Shevchenko

Jasně lepší, no tvl tak to jsme asi každý sledovali jiný zápas

Reagovat
mastakillah

Tak jasně lepší opravdu nebyli Poměrně vyrovnanej zápas na obě strany

Reagovat
0:1

Stejně je ten systém díky využití LN v kvalifikaci divný. Gruzie jde dál a Norsko které skončilo ve skupině v tabulce před ní ani nedostalo šanci v baráži.

Reagovat
mayday

Tak protože se vysrali na ligu národů, odkud bylo právě tohle místo v baráži.

Reagovat
0:1

Marně jsem doufal, že když to sám zmíním, že mi to nikdo nebude vysvětlovat. Ale i tak Norsko bylo 2. ve skupině LN kategorie B a Gruzínci vyhráli svoji skupinu v Céčku, kde měli lehčí soupeře. Noři jsou mi u zadku, jen nechápu proč se musel spravedlivý a nekomplikovaný způsob kvalifikace změnit na nespravedlivý a komplikovaný. Jen aby si LN zvedla důležitost?

Reagovat
Perzifláž

LN si nemusí zvedat důležitost, ona jí prostě má

Reagovat
fenixLFC

nema, je to najzbytocnejsia "sutaz"

Reagovat
Benfica

To je fa cup

Reagovat
Neutron

keby povies Carabao Cup, ale toto

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Front hell

Ten je nejstarší popleto

Reagovat
Benfica

A?

Reagovat
Front hell

Že si napsal blbost

Reagovat
Benfica

Reagoval som len na blbost nadomnou

Reagovat
Neutron

vseobecne medzinarodny futbal ma nejak netankuje, ale tak je fajn mat sancu postupit na turnaj aj pre taketo male krajiny ako teraz napriklad Gruzinsko...

Reagovat
didosh

No však takové sračka týmy jako je Gruzie, Maďarsko atp. se tam dostanou jen díky rozšíření, protože chybí kvalita.

Reagovat
Neutron

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Benfica

Reagovat
lampas

Reagovat
Maximm9

Reagovat
Sosi

Reagovat
Greny

Naprosto zaslouženě ostudné prohráli s námi a ještě větší ostuda byla remíza dneska se Slovenskem

Reagovat
0:1

To je mi jedno. Prostě byli 3. ve skupině, kde byli Gruzínci 4. a šanci nedostali a Gruzínci jo.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
KingMaster13

Tohle musí bejt v tý skupině za 3 body! I když u nás je možný všechno viz U21, která s nima rupla

Reagovat
Mistřizbystří

Tak zase na to Euro se Gruzínci nedostali jen shodou náhod, jako třeba my.

Reagovat
monty25

Nepleteš si Gruzii s Izraelem?

Reagovat
KingMaster13

Možná jo ale mám fakt pocit že jsme rupli s nima

Reagovat
monty25

Nemohli jsme rupnout s Gruzií, když jsme s ní nikdy nehráli...

https://www.fotbal.cz/repre/tym/souperi/2

Loni na Euru U21 jsme prohráli s Izraelem, ten pak vyřadil i Gruzii a postoupil do semifinále.

Reagovat
KingMaster13

Proto se mi to plete, aha

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
zurix_new

Spíš proto, že se ta část turnaje hrála v Gruzii

Reagovat
kilobyte

Nešetřil náhodou Psychopárek hráče právě na Gruzii?

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
0:1

Teoreticky by měli dopadnout asi jako Makedonci loni. Ale proti nám stylem beton a pár rychlých útoků něco uhrát můžou, ale hlavně mají šanci proti Turkům ti zrovna proti těmto soupeřům dost ztrácí.

Reagovat
KingMaster13

Tak my bychom je 2:0 měli udělat, my máme tendenci hrát to stejné co oni a to by jim nemělo sedět. Turky mohou obrat ale nám by ty 3 body hypoteticky mohli i stačit k postupu když se sejdou okolnosti, kdyžtak remíza s Turkem by se taky mohla udělat nějak a to je tutovka pak už.

Reagovat
JakubOcko

Mamardashvili

Reagovat
Sosi

Lepsi jak Mamrdashvili

Reagovat
Pablos

Tak Poláci Měli jsme nabušenou skupinu

Reagovat
0:1

Jen ze tří skupin z deseti postoupili nakonec tři týmy. Byla to skupina smrti! A Šilhavka z ní vybruslil s náskokem čtyř bodů.

Reagovat
Witcher

9 bodů v suchém triku

Reagovat
ratusek

Gruzie Budu jim fandit

Reagovat
didosh

Reagovat
Neutron

ach, skoda Island...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele