Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina A - finále
26.03.2024 20:45 CET
0 : 0
4:5 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Wojciech Szczęsny (© AFP)

Wales šňůru postupů neprodloužil. Posledním účastníkem Eura se stalo Polsko

Reprezentanti Polska se díky vítězství 1:0 ve Walesu po penaltách probojovali už na páté mistrovství Evropy v řadě a zároveň se stali posledním celkem, jenž si zajistil místenku na letošním šampionátu v Německu. Taktikou svázané utkání nabízelo vyrovnanou podívanou s minimem šancí, rozhodující momenty tak přinesl až závěrečný rozstřel, v jehož páté sérii selhal Daniel James. Draci tedy zůstali před branami závěrečného turnaje poprvé od roku 2016, kdy se mezi evropskou smetánkou představili vůbec poprvé.

Polsko nenechalo nikoho na pochybách a příznivý semifinálový los proměnilo ve velmi snadný postup. Estonsko bylo od začátku outsiderem, už od 27. minuty navíc hrálo v oslabení, čehož favorit využil k celkem pěti gólům. Jen o jeden méně nastřílel Wales do brány hájené jedničkou lídra Bundesligy Lukáše Hradeckého, kapitána Finska.

Úvodní minuty utkání takové gólové hody nenaznačovaly. Oba celky se soustředily především na obranu a nepouštěly se do větších ofenzivních akcí. První vážnější zakončení měl na svědomí v 17. minutě Ben Davies, jenž vyskočil po rohovém kopu nejvýše, jeho hlavička však skončila pouze těsně nad brankou. V následujících minutách diktoval tempo především velšský národní tým. Tento tlak vyústil dokonce v branku, o kterou se v úplném závěru první půle postaral Davies, kapitán Draků se ovšem nacházel v ofsajdu, takže se skóre neměnilo.

Reprezentanti země červeného draka vstoupili aktivně i do druhého dějství. Chvíli po změně stran musel Wojciech Szczesny vytáhnout dobrý zákrok proti nebezpečnému zakončení, o které se hlavou postaral Kieffer Moore. V 65. minutě propadl míč na malé vápno k Jakubu Kiwiorovi, jenž se z výborné pozice výrazně mýlil a poslal míč vysoko nad, čímž zahodil jednu z mála šancí, kterou Velšané bíločerveným nabídli. Ani jeden z týmů se během základní hrací doby tedy nedokázal prosadit, a utkání tak dospělo do prodloužení.

Přesně ve 100. minutě mohl rozhodnout Jakub Piotrowski. Jeho pokus z dálky směrovaný na zadní tyč jen těsně proletěl kolem brankové konstrukce, kterou střežil Danny Ward, jenž si musel pořádně oddechnout. Kromě této situace se ani jedno z mužstev nedostalo do větší příležitosti, a na řadu tak přišly pokutové kopy. V nichž do čtvrté série byly oba celky stoprocentní, v té páté však už pouze Krzysztof Piatek.

Poláci tak ovládli sedmý vzájemný duel v řadě a můžou začít střádat plány na letní Euro. Na něm změří síly s Francií, Rakouskem a Nizozemskem.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (22)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat
oli9

2:0

Reagovat
Moshe Dajan

Skvěle, dřevění betonáři nebudou smrdět na Euru Můžou si založit vlastní mistrovství, kde půjde o dosažení co největšího počtu výsledků 0:0, to jim půjde líp. Možná k fotbalu ani nepotřebují míč.

Reagovat
Shevchenko

Super

Reagovat
0:1

Po herní stránce to není pro Euro žádná výhra. Poláci jen běhají a zakopávají o míč. Ale po stránce chování a morálky jsou Walesani největší mamrdi. Lokty do držky v každým výskoku, bavení se s rozhodčím o poločase, neustále držkování na hráče soupeře a na rozhodčího, vhazování autů potom co to kopli do autu a pět metrů kolem nich nikdo nebyl a šílené divení se, když

jim to rozhodčí vezme, gestikulace k divákům soupeře, jakože nechtěné kopání a šlapání na ležící protihráče, plus je z nich cítit typický Britský ničím neodůvodněný pocit morální nadřazenosti. Chybět mi nebudou.

Reagovat
JeséRodriguez

Tak Wales na tom není s technikou o moc líp.

Reagovat
0:1

No třeba proti nám vypadali individuálně vždy líp a byli dost rychlí a ne tak defenzivní jako my nebo Poláci. Ale od bronzu na ME 2016 už jen upadají.

Reagovat
ratusek

Reagovat
krisa

Reagovat
andkoo

pekne si to zhrnul, nemam ich rad rovnako ako Irov

Reagovat
raduinho

sympatický byly jenom na EURU 2016

Reagovat
Kucka

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Kucka

souhlas, Pšóni nejsou žádný zázrak, ale určitě je uvidím radši než Wales

Reagovat
veikko

S Velšany mám i dost negativní osobní zkušenosti.

Reagovat
Puskas

Reagovat
Braunau-jihozápad

škoda, Wales lepší ve všech herních činnostech, ale urputná defenziva tentokrát slavila úspěch. kažodpádně Polsko nemá turnaji co dát a bude opět trapné.

Reagovat
nafukovaci.tucnak

Rozhodně naše severní sousedy než Wales..

Reagovat
oli9

No fotbalove je Polsko posledni dva roky naprosto šílené

Reagovat
Braunau-jihozápad

uklohnili to, ok. ale sledovat jejich zápasy na turnaji bude utrpením.

Reagovat
oli9

Naštěstí jsou proti nim týmy ktere baví a v momentálním rozpoložení jim všechny jsou schopny dát 3:0

Reagovat
Shevchenko

No na druhé straně stačí se podívat co předvedl Wales na posledním MS.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele