Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 3. kolo
17.06.2023 20:45 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Václav Černý (© AFP)

Češi se faerským klimatem rozhodit nenechali. Šilhavý se volbou sestavy trefil do Černého

Česká reprezentace zvládla utkání třetího kola skupiny E kvalifikace o postup na Euro 2024 na Faerských ostrovech, kde vyhrála 3:0. Hostující celek se dostal do vedení v 15. minutě, kdy po tečovaném centru Adama Hložka přesně zakončil hlavou Ladislav Krejčí. Své první soutěžní trefy v národním dresu si následně připsal Václav Černý, jenž vyslal z dálky dvě nechytatelné rány. Češi tak po sedmi zápasech na venkovních trávnících opět okusili chuť tří bodů a stejně jako ve všech předchozích duelech si od Faeřanů nenechali dát gól.

Svěřenci Jaroslava Šilhavého měli s Faerskými ostrovy poměrně čerstvou zkušenost, když je v listopadu vyzvali v přátelském klání. Při jasné výhře 5:0 se stal hrdinou tehdy debutující Mojmír Chytil, jenž zaznamenal hattrick. Nová posila Slavie se v nominaci nacházela i tentokrát, na hrotu útoku ovšem dostal přednost Jan Kuchta. Čeští fotbalisté byli sice znovu favority, podobný debakl se však na umělém severském trávníku nečekal. Na stejném stadionu porazili Faeřané v září například Turecko.

S úvodním hvizdem se hostující celek chopil iniciativy a zamkl svého soupeře před vápnem. To hned ve druhé minutě vyústilo v první zakončení, hlavička Adama Hložka po přesném centru Davida Juráska ale gólem neskončila. Po nezdaru v Moldavsku bylo hlavním úkolem českého výběru vstřelit rychlou branku, což se v 15. minutě podařilo. Nakrátko rozehraný roh využil Hložek, jenž poslal přetažený míč na zadní tyč, kde byl připravený Krejčí a tradiční hlavičkář se nemýlil. Vedoucí trefou se favorit výrazně uklidnil a pustil do hry také domácího outsidera, jehož útočné snahy ovšem nejčastěji končily nepřesnostmi v předfinální fázi. Krátce před odchodem do šaten opět zapli čeští fotbalisté, konkrétně pak ve formě hrající Černý, který si převzal míč za vápnem, oklamal dva obránce a nechytatelně zavěsil ke vzdálenější tyči.

Stejný hráč získal ihned po návratu na hřiště balon u středového kruhu, vyvezl jej až k šestnáctce a přesným pasem vyzval ke skórování Kuchtu, tomu ale střela vůbec nesedla. Čerstvý mistr Fortuna ligy opět hrozil zhruba po hodině hry, kdy k němu doletěl další přesný Juráskův centr, jeho hlavičku však zneškodnil Teitur Gestsson. Jasná převaha Šilhavého svěřenců se potřetí zhmotnila ve vstřelenou branku čtvrthodinu před koncem, kdy se Černý objevil v takřka totožné pozici jako na konci první půle a poslal Gestssonovi další nechytatelný pozdrav.

První vzájemné soutěžní klání od roku 1999 tak skončilo stejně jako všechna předchozí, tedy výhrou Česka. To 20. června vyzve v přípravném utkání Černou Horu. Pro Faerské ostrovy tentýž den pokračují kvalifikační boje, když přivítají Albánii.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (346)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele