Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 10. kolo
20.11.2023 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Útok Čechů vyléčila přítomnost Chorého. Reprezentace blamáž nepřipustila a Euro ji nemine

Česko zvládlo na Andrově stadionu zápas o všechno v rámci svého posledního vystoupení v kvalifikaci o Euro 2024, když porazilo Moldavsko 3:0. Vítěznou trefou se ve 14. minutě zaskvěl po vydařeném úniku David Douděra a dočkal se prvního zásahu za seniorskou reprezentaci. Obměněná sestava kouče Jaroslava Šilhavého si následně v početní výhodě důležité vedení pojistila i díky tvrdé hlavičce dalšího premiérového střelce Tomáše Chorého, shodou okolností olomouckého rodáka, a konečným druhým místem ve skupině E si vybojovala místenku na evropském šampionátu.

Nervózní měsíce okolo české reprezentace završila víkendová kauza, po níž byla hned trojice důležitých hráčů vyřazena z kádru po těžko uvěřitelném porušení interních pravidel týmu. Konzervativnímu Šilhavému to logicky pořádně narušilo plány, a tak pro klíčový souboj ukázal při skládání základní sestavy například na debutanta Martina Vitíka. Čistě ze sportovního hlediska byli Češi dál výraznými favority minimálně na zisk bodu, který je mohl poslal na Euro.

Natěšené publikum na Andrově stadionu muselo již ve čtvrté minutě vkládat důvěru do Jindřicha Staňka, jenž pohotově vytěsnil nečekanou ránu pod břevno od Vadima Raty. Povedený náběh Douděry po levé lajně v 11. minutě přímo vybízel k nebezpečnému centru, slávista ovšem kostrbatě zasekával na dominantní pravačku.

Důvěra v ní se mu však vyplatila při zakončení jen o pár minut později, kdy využil své rychlosti a díky přesnému pasu pelášil vstříc brankáři. Fauly Moldavanů kouskovaný zbytek půle nabídl pár nadějných míčů za obranu pro Adama Hložka, v daných situacích si ale s míčem nerozuměl.

Hra Čechů byla kostrbatá a středopolaři se rychle zbavovali míče, čímž otevřeli dveře pro nečekaný nátlak hostů. Ještě více však fanoušky překvapilo vyloučení po dvou rychlých žlutých Vladyslava Babogla, pro něhož bylo osudné přísné rozhodnutí sudího po souboji s Chorým.

Další vydařená šance přišla poté, co se krajem vápna protančil Vasil Kušej, zpětná přihrávka však v branku nevyústila. To samé platilo i po povedeném centru Lukáše Provoda, na nějž Tomáš Souček nedosáhl, a navíc zablokoval výhled nadějně postavenému Chorému.

Ten se dočkal díky přesné hlavičce v 72. minutě, kdy mu na premiérovou reprezentační trefu nahrál debutant Kušej. Neúnavný Souček potvrdil svůj cit pro góly v závěru, kdy přízemní trefou zapečetil místenku Čechů na Euro.

Rozporuplná česká cesta na Euro tak byla vítězstvím na Andrově stadionu úspěšně završena. Pro hosty se sice jednalo o teprve druhou kvalifikační porážku, přesto nakonec skončili na předposlední příčce skupiny.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (1576)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele