Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
10.10.2015 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Turecko zvítězilo v Praze a přiblížilo se k účasti v baráži

Česká reprezentace podlehla Turecku 0:2 a může si oddychnout, již má postup v kapse. Češi dnes nebyli horším týmem a klíčovým momentem celého zápasu byl přísný pokutový kop, který proměnil Selcuk Inan. Pojistku následně přidal Hakan Calhanoglu.

Od úvodních minut se na Letné rozhodně nehrál žádný strhující fotbal a fanouškům, stejně jako oběma brankářům, musela být v chladném sobotním večeru zima. Tato slova potvrzují i statistiky, během prvního poločasu totiž ani jeden z týmů nevystřelil mezi tři tyče. Přesto jedna velká šance k vidění byla a měl ji na svědomí domácí tým. Bořek Dočkal rozehrál doprava na Kadeřábka, na jehož centr si naběhl osamocený Josef Šural, v nadějné pozici však mířil hodně nepřesně.

Docela povedeně se při svém reprezentačním debutu prezentoval Filip Novák, který na levé straně obrany nahradil Davida Limberského. Po jednom z ofenzivních výpadů exjabloneckého zadáka přihrál do vápna Dočkalovi a ten z nadějné pozice přestřelil. Záložník pražské Sparty se chvíli nato postaral o premiérovou střelu na bránu v dnešním utkání, jeho tečovaný pokus ale brankář Babacan ztlumil ve svých rukavicích.

Turci byli neškodní až do 62. minuty. V tu chvíli po centru Novák ve vápně lehce přidržel Serdara Azize, ten se teatrálně skácel k zemi a sudí Atkinson odpískal velmi přísnou penaltu. Nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Selcuk Inan a poslal hosty do vedení. Nutno poznamenat, že se jednalo o první střelu Turecka na branku v zápase.

Dlouho hodně neviditelný byl v Generali Aréně Arda Turan, pro něhož jsou reprezentační duely v současné chvíli jedinou příležitostí, kde po přestupu do Barcelony může nastoupit. Nicméně v 71. minutě si mohl připsat asistenci, když vyhrál hlavičkový souboj se Suchým a vyslal do nadějné příležitosti střídajícího Volkana Sena, jenž ale naštěstí z úhlu trefil pouze tyč.

Svěřenci Pavla Vrby pak hru otevřeli, jenomže místo vyrovnání podruhé inkasovali. Nikým neobtěžovaný Arda Turan prokázal, že když dostane trochu volného prostoru, dokáže s míčem velké věci. Nádherným obloučkem našel zcela osamoceného Hakana Calhanogla a hráč Bayeru Leverkusen přesnou dělovkou propálil Tomáše Vaclíka.

Gólman Basileje na dnešní klání nebude vzpomínat v dobrém, neboť z dvou nechytatelných střel dvakrát inkasoval a svůj jediný těžší zákrok si připsal až v nastaveném čase, kdy zlikvidoval samostatný nájezd Özbayrakliho. Jeho spoluhráči se v závěru na žádné zdramatizování stavu nezmohli, v ofenzivě dnes působili dosti bezzubě a po zásluze přenechali všechny body Turecka.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1389)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele