16. kolo
15.12.2023 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Lyonu (© AFP)

Lopes se pod tlakem Monaka nesložil. Lyon už není po bleskové souhře žolíků poslední

Fotbalisté Monaka prohráli v 17. kole Ligue 1 s Lyonem 0:1. Poslední celek soutěže sice vstoupil do zápasu aktivně, postupem času se však uchýlil k čistě defenzivní taktice a od inkasování ho držel jen dobrý výkon brankáře Anthonyho Lopese. O to překvapivější byla rychlá akce z 85. minuty zakončená Jeffinhem, k jehož gólu vedla souhra dalších dvou střídajících hráčů. Les Gones díky tomu poskočili v neúplné tabulce na 16. příčku.

Alexandre Lacazette sice v minulém kole hattrickem dotlačil Lyon k výhře nad Toulouse, tým, jemuž dělal zkušený Francouz kapitána, však nadále setrvával na poslední příčce tabulky. Úkolem Les Gones v pikantní předehrávce proti Monaku bylo nepustit soupeře do vedení. Knížecí klub byl totiž jediným celkem soutěže, jenž dotáhl do vítězného konce všechna utkání, v nichž skóroval jako první. Tentokrát mu však situaci komplikovaly disciplinární tresty, kvůli kterým scházeli Vanderson a Aleksandr Golovin.

Prozatimní kouč hostů Pierre Sage vsadil na totožnou sestavu jako před necelým týdnem proti Toulouse a na souhře Lyonu to bylo znát. Jako svěží vítr působil mladík Ernest Nuamah, ve 14. minutě si ovšem v klíčový moment nepohlídal ofsajdové postavení, které ho v konečném důsledku obralo o gólovou radost. V dresu Monaka byl nejnebezpečnějším mužem úvodního dějství Folarin Balogun, z jeho dvou soubojů s Lopesem ale pokaždé odešel jako vítěz zkušený portugalský gólman. Flexibilitu svého 33 let starého těla pak prokázal i ve 41. minutě, kdy se musel pořádně natáhnout k pravé tyči proti chytrému pokusu Maghnese Aklioucheho.

Už v první půli se sice hrálo zejména okolo vápna Lyonu, po změně stran se to však nezměnilo, ba naopak. Ofenzivní choutky v sobě objevili i střední záložníci Monaka, když nejprve z hranice vápna rozezvučel pravou tyč Mohamed Camara a o chvíli později nebezpečně zakončoval Youssouf Fofana. V tom případě si Lopes mohl oddechnout, jelikož kapitán červenobílých z ideální pozice mířil vedle, v 68. minutě už ovšem opět musel do akce při dalším souboji s Balogunem. Olympique naprosto rezignoval na snahy vstřelit gól a plně se soustředil na udržení nerozhodného výsledku. Tomuto dojmu podlehla i Knížata a v 85. minutě za to krutě zaplatila. Bleskový protiútok, který měla na svědomí trojice střídajících hráčů, nekompromisně zakončil Jeffinho.

V domácím prostředí extrémně silné Monako vyhořelo a přenechalo utrápenému soupeři všechny body. V příštím kole se představí 20. prosince v Toulouse, Lyon tentýž den přivítá Nantes.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele