11. kolo
20.11.2020 21:00 CET
3 : 2
(0:2)

Reportáž

Monaco ve výborném zápase překvapivě zdolalo PSG

Knížecí klub se v uplynulých dvou sezonách trápil. V té aktuální však opět bojuje o Ligu mistrů. A že to u Středozemního moře myslí s milionářskou soutěží vážně, pocítil ve druhém poločase obhájce titulu. Na Stade Louis II o všem rozhodla 84. minuta, ve které byl vyloučen Abdou Diallo a ve které zároveň proměnil Cesc Fàbregas penaltu.

V minulosti bývaly vzájemné partie častokrát jednoznačně v režii pařížského velkoklubu. V mistrovské sezoně 2016/2017 sice dokázalo Monaco soupeře v Ligue 1 jednou porazit, nicméně v pohárech dostalo v obou případech nepěkný příděl - jednou ve finále Coupe de la Ligue (1:4), podruhé v semifinále Coupe de France (0:5). Jistě si někteří vzpomenou na duben 2018, ve kterém PSG protivníka rozdrtilo 7:1.

Jenže teď máme rok 2020 a vedle koronaviru sledujeme knížecí klub po dvou špatných sezonách, z nichž jedna málem skončila sestupem, opět na vzestupu. Na domácím stadionu mohl jít do vedení v 10. minutě, kdyby Keylor Navas nevyrazil Vollandův pokus. Ve 25. minutě o sobě dal vědět nepolapitelný Kylian Mbappé.

Ángel Di María mu poslal ideální přihrávku. Mladý útočník rozkmital svoje rychlé nohy. Axel Disasi pozoruhodně zase tolik neztrácel, jenže nakonec se hlavně nechtěl dopustit faulu, takže mohl obávaný útočník zavěsit pod břevno - 0:1. Ve 32. minutě si ve vlastní šestnáctce nepočínal nejoptimálněji Layvin Kurzawa, čehož málem využil Willem Geubbels (nikoli Goebbels), kdyby ovšem jeho hlavička neskončila nad.

Ve 36. minutě našel svou přihrávkou Di María číhajícího kolegu Rafinhu, jenž z pravé strany přihrával před bránu. Youssouf Fofana přispěchal se svým skluzem pozdě a zkušený rozhodčí Clément Turpin nařídil penaltu. Vito Mannone sice uhádl směr, ale i tak Mbappému radost z devátého gólu nepřekazil - 0:2.

Následně šel Moise Kean sám na monackou svatyni, avšak jeho zásah nemohl platit kvůli ofsajdu. Pět minut poté vymyslel Kylian Mbappé šikovný lob. Jenže ani tenhle zásah nebyl v souladu s pravidly. Monacká skvadra byla jistě ráda, že do šaten neputovala za daleko nepříznivějšího stavu. Někteří borci si přesto jistě vzpomněli na minulá utkání, která skončila hodně nepříznivým výsledkem.

Do druhé půle vstoupili svěřenci Nika Kovače jako vyměnění. A už v 52. minutě se dočkali snížení. Gelson Martins si sám rozjel akci, v jejímž závěru se podařilo balon procedit přes Presnela Kimpembeho na malé vápno před bránu, kde už to pro Kevina Vollanda věru nebyla žádná složitá práce - 1:2.

Monaco vycítilo příležitost a zaslouženého vyrovnání se dočkalo v 66. minutě. Centr na zadní tyč stihl Fàbregas posunout opět na Vollanda, jenž znovu zakončoval z bezprostřední blízkosti do odkryté branky - 2:2. To už byl na trávníku i Brazilec Neymar, který se sice snažil, a to i za cenu nějakého toho filmování, pro sebe bohužel stále typického.

V minutě čtyřiasedmdesáté se hráči PSG domnívali, že Fàbregas stál v ofsajdu. Jenže španělský mistr světa i Evropy mohl pokračovat ve hře. A o to více jej mrzelo, že tuhle slibnou šanci zazdil. Jeho chvíle však měla přijít o deset minut později. Ještě předtím ale své možnosti zahodili Pablo Sarabia a Aurélien Tchouaméni.

V 81. minutě obral Kevin Volland o balon Abdoua Dialla. Sudí ukázal na penaltový puntík a obránci PSG udělil nejprve žlutou kartu. Po poradě s videem svoje rozhodnutí přehodnotil a poslal jeho tým do deseti. To už se psala čtyřiaosmdesátá minuta, která tudíž přinesla Monaku dvojnásobnou radost, neboť Cesc Fàbregas mířil dostatečně přesně, aby Kostaričan Navas na kulatý předmět nedosáhl - 3:2.

Ve zbývajících minutách se výběr Thomase Tuchela už k ničemu nepropracoval a připisuje si třetí prohru v sezoně. Naopak ASM má po šesté výhře a dvou remízách na kontě už dvacet bodů a bude doufat, že Lille zaváhá proti Lorientu. Příště Kovačova družina přivítá rovněž v domácím prostředí Nîmes Olympique. PSG, které zůstává se čtyřiadvaceti body první, se střetne v Parku princů s Girondins Bordeaux.

Autor: Tomáš Kordík / ligue1.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele