6. kolo
22.09.2013 21:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Paris Saint-Germain - AS Monaco 1:1

Očekávaný střet mezi dvěma nejbohatšími celky soutěže vítěze nenašel - Monako uhrálo v Paříži remízu 1:1, když na Ibrahimovicův gól odpověděl Falcao. Knížecí klub tak uhájil první příčku v tabulce, PSG se posunulo na druhou.

Zaplněný Park princů nečekal na úvodní branku dlouho - jestliže bylo nasnadě, že rychlý gól může tempu utkání jen a jen prospět, vzali si to domácí plně k srdci a už po pěti minutách otevíral skóre fenomén Ibra poté, co vysokánský míč z hloubi pole dobře zpracoval asistující Maxwell. Švédskému šutérovi stačilo nastavit před Subašićem nohu: rychlá, jednoduchá a efektní akce.

Jinak se však úvod utkání nesl spíše ve znamení opatrného, fyzicky náročného fotbalu ve vysokém tempu; na hráčích bylo znát nasazení a snaha nenechat soupeři nic zadarmo. Až zhruba po čtvrthodině hry se aktéři trochu uklidnili, a bylo to Monaco, kdo začal místy ovládat hru; Ranieriho svěřenci dokázali udržet míč a zatlačit domácí do obranného bloku, ale vyjma propagační střely Ferreiry, která mířila přímo do Siriguovy náruče, bez patřičného efektu. Větší ránou pro Pařížany bylo nucené střídání zraněného Thiaga Silvy, místo něhož vyběhl na hřiště Camara (v tuto chvíli má tedy Laurent Blanc oba stabilní stopery na marodce).

Zlepšená hra hostí, podpořená několika pěknými kombinacemi, nakonec po zásluze vyústila ve vyrovnávací branku - Moutinho poslal do vápna načechraný centr, na který si naběhli v jednom chumlu Kurzawa, Falcao a bránící Camara, a byl to právě kolumbijský kanonýr, kdo projevil nejvíce odhodlání, probil se dopředu a v pádu přesně zavěsil. Pařížané odpověděli prvním z řady nebezpečně vypadajících přímých kopů, leč bez úspěchu. Atraktivní a vyrovnaný zápas se přeléval ze strany na stranu: na jedné straně se ve vápně včas nezorientoval Ferreira, na druhé zase Cavani po Ibrově efektní patičce pálil v dobré pozici těsně vedle zadní tyče.

Ibrahimovic byl vůbec ústřední postavou prvního poločasu. Zatahoval se do hloubi pole, rozesílal přihrávky, hned několikrát si dovolil nějakou tu frajeřinku, a samozřejmě také zakončoval - po půlhodině hry z úhlu mimo, krátce poté ve vápně nikým nehlídán hlavou příliš vysoko, a pak přišla zřejmě největší neproměněná šance zápasu (a také největší Švédovo selhání). Marco Verratti, nejlepší muž na hřišti, vyslal z hloubi pole jednu ze svých geniálních nahrávek a Ibra šel sám na bránu; místo toho, aby střílel, se však zasekl a zastavil, obtočil se kolem dvou vracejících se beků a následně technickou střelou netrefil zadní tyč. Lavezzi se sice po míči ještě natahoval, ale marně.

Pařížané zakončovali první půli v pozici herně lepšího týmu, a v té druhé už to byli převážně oni, kdo držel herní taktovku; hodně byl vidět Blaise Matuidi, kterému jako by změna stran prospěla, a hned ze začátku dvakrát nebezpečně zahrozil (nejprve v dobré pozici pálil mimo, poté po další Verrattiho skvělé pobídce napálil soupeře a míč se odkutálel na roh). Větší šanci však měl v 51. minutě Ibrahimovic, jehož lajdáctví dnes zřejmě stálo PSG tři body - tentokrát zakončoval tváří v tvář Subašićovi frajersky po zemi vedle brány. Ezequiel Lavezzi, který ho pohotovým pasem zleva vyzýval ke skórování, pouze skryl hlavu do dlaní.

I ve druhé půli bylo příležitostí dostatek, ale gólové parametry jim povětšinou chyběly - ani Ferreira na jedné, ani další akce kliky Verratti - Ibra - Matuidi na druhé straně diváky ze sedadel nezvedli. Po hodině hry se oba trenéři rozhodli oživit hru svých týmů, a zatímco Blanc vysláním Lucase a stažením Lavezziho udržel formaci a pouze vyměnil post za post, Ranieriho rozhodnutí nahradit Kondogbiu Jamesem Rodríguezem vyslalo jasný signál - z kompaktního 4-3-3 bylo najednou vyloženě ofenzivní 4-2-3-1 se středovým dvojblokem Moutinho - Obbadi (a to ještě Obbadi dostal okamžitě poté žlutou kartu za předčasné vyběhnutí ze zdi při přímém kopu).

Pro Pařížany se tak naskytla mimořádná šance zatlačit soupeře ve středu pole, a přesně to se stalo - s blížícím se koncem se utkání navíc ještě více vyostřilo, nikdo nechtěl prohrát, a největší nebezpečí tak obstarávaly standardní situace, kterých Monaco dopřálo svému soupeři opravdu (až příliš!) požehnaně. Ibrahimovicovy exekuce však mířily s železnou pravidelností do zdi, a když už domácí rozehráli nakrátko, pálil Lucas z dobré pozice volejem těsně nad.

Samotný závěr utkání byl pak už pouze čekáním na osudovou chybu - bylo jasné, že kdo dá gól, bere vše. PSG hned dvakrát doplatilo na starou známou bolest, totiž individualismus svých hráčů (Lucas mohl krásně nahrávat Ibrovi nebo Lavezzimu, ale rozhodl se pálit sám z nějakých pětadvaceti metrů, a Menéz zase po obehrání dvou protihráčů neochvějně zamířil ke třetímu a narazil); Monaco pak kontrovalo pouze nepříjemnou dalekonosnou střelou Jamese. V samém závěru se ještě dvakrát ke slovu dostal Cavani - ale tomu dnes zkrátka nebylo přáno, a přestože se jednalo o velmi slušné šance, intervence střídajícího Andrey Raggiho a jen malinko nepřesná muška mu ve skórování zabránily. Oba kandidáti na titul se tak nakonec rozešli smírně 1:1.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2 2xCavani,Pastore Falcao,Abidal

Reagovat
smazaný uživatel

remízový zápas 1:1 ASM: Kurzawa

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, tipoval jsem to stejně

Reagovat
smazaný uživatel

3:1, Monaco dostane

Reagovat
smazaný uživatel

AS Monaco nezaváhá a v PdP zvítězí.

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas prachy vs prachy

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2-0

Reagovat
smazaný uživatel

2-1

Reagovat
Veselac

oba gól

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

jak jsem říkal 1:1 ASM jedemeeee!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.dailymotion.com/video/x150yt3_par1-1asm_webcam#from=embediframe

Karate kid Ibra a killer Falcao se předvedli...jen mohlo Monaco přidat ještě góla páč mi to podělalo jeden z tiketů

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele