36. kolo
04.05.2014 21:00 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Olympique Marseille - Olympique Lyon 4:2

Olympique Marseille může i nadále pomýšlet na účast v evropských pohárech, dnes před vlastními fanoušky ve šlágru kola udolalo Lyon 4:2 a silně tlačí na vedoucí pětku (ztrácí už pouze dva body). Hrdinou duelu se stal dvougólový střelec André-Pierre Gignac, který se trefil dvakrát v úvodu druhé půle.

Asi nikdo nečekal, že prvním hráčem, který na sebe v domácím trikotu upozorní, bude právě Souleymane Diawara - zkušený stoper není ani součástí základní sestavy, dnes to však byl právě on, kdo po pouhých 14 minutách hlavou otevřel skóre. Dimitri Payet skvěle rozehrál nebezpečný přímý kop a senegalský obr ve vápně zboural vše, co mu stálo v cestě, včetně bezmocného gólmana Anthonyho Lopese. O deset minut později už to bylo 2:0, když domácí přenesli hru z pravé na levou stranu, odkud přilétl do vápna úchvatný pas od Jerémyho Morela; tentokrát byl úspěšně hlavičkujícím mužem Florian Thauvin.

Lyonu se nicméně na Vélodrome v poslední době daří více než slušně, a Gardeho svěřenci se proto nehodlali za žádnou cenu vzdát. I bez služeb tří čtvrtin ideální zálohy (Grénier, Fofana, Gourcuff) vedoucího soupeře zatlačili, a kreativní roli na sebe překvapivě vzal jindy klasický "bořič" Arnold Mvuemba - poté, co si chytře narazil s Bédimem, vypálil na Mandandu zpoza vápna tak jedovatý projektil, že reprezentačnímu gólmanovi nezbylo než zatleskat. 40. minuta, 2:1.

Atmosféra v ochozech Vélodrome byla letos prakticky celou sezonu extrémně nepřátelská a napjatá, oznámení příchodu renomovaného kouče Marcela Bielsy však jako by vše změnilo - v tribunách vlály argentinské vlajky, a celkově přátelské prostředí jako by se přenášelo i na hráče. Krátce po změně stran to potvrdila akce, kterou vymyslel Benoït Cheyrou; Gignac jeho lob zpracoval, unikl ofsajdové pasti, vyhnul se pozornosti Samuela Umtitiho a propálil nešťastného Lopese.

Mohutný forvard mohl přidat čtvrtou trefu hned pár minut poté, samostatný nájezd na Lopese však nevyřešil rozhodně ideálně, když o míč spíše zakopl a dovolil Gonalonsovi vrátit se a situaci vyřešit. Dlouho však Gignac na další úspěch čekat nemusel - v 56. minutě se dostal k dorážce po Thauvinově střele a zcela bez problémů uklidil míč do sítě. Ještě předtím pak Lopes musel zasahovat proti ráně Ayewa, Marseille tedy vběhlo do druhého poločasu ve znamenité formě.

Lyon se pokoušel s výsledkem ještě něco udělat, ale Briand po Bédimově pasu pálil nad břevno a přesná mířidla dnes neměl ani jindy skvělý Alexandre Lacazette. V 82. minutě se alespoň na 4:2 podařilo snížit Gomisovi, který dokonale zmátl bránícího Morela a s jistotou propálil Mandandu, to však bylo ze strany Les Gones vše. Závěr sezony tak bude v této části tabulky ještě pořádně horký, naopak to už téměř jistě vypadá, že Saint-Étienne po mnoha, mnoha letech zakončí sezonu nad svým úhlavním rivalem..

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Langi

Aulas jinak tady doufám v remízu...1-1

Reagovat
cerwi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele